På plats i historien

Podcasten På plats i historien handlar om några av platserna och människorna som format det som är dagens Sverige.
I tio poddavsnitt, direkt kopplade till SVT:s storsatsning Historien om Sverige, får vi följa med programledaren Malin Åkersten, arkeologen Magnus Reuterdahl och andra experter från Statens fastighetsverk till fler historiska platser. Platser där du idag kan uppleva, se och känna på vår gemensamma historia. Du hittar alla avsnitt genom att scrolla nedåt på sidan.


Malin Åkersten, programledare, och Magnus Reuterdahl, arkeolog och tf. enhetschef på Kulturmiljöenheten på Statens fastighetsverk. Foto: Claes Olsson/SFV
Avsnitt 1: Stenåldersgraven som sprängdes – om stenåldern
Hur många benknotor får första avsnittet? Varför sprängdes megalitgraven vid Omberg? Och vad är egentligen en pålbyggnad? Allt detta och mycket mer ryms i det här samtalet mellan Malin Åkersten, programledare, och Magnus Reuterdahl, arkeolog och tf. enhetschef på Kulturmiljöenheten på Statens fastighetsverk.
I avsnittet nämns Alvastra pålbyggnad i Dags mosse, Ekornavallen och landskapet kring Ottenby kungsgård som besöksmål där du kan känna stenålderns vingslag.
Lyssna på första avsnittet på Spotify, Google Podcasts, Apple Podcaster eller via länken här: Stenåldersgraven som sprängdes – om stenåldern
Platser nämnda i avsnitt 1

Avsnitt 2: Riter, religion och cheerleaders – om metallernas tid.
Välkommen till brons- och järnåldern och det andra avsnittet av podcasten På plats i historien! Vi pratar om de glimrande metallerna som förändrade människornas sätt att leva, resa, bygga och till och med spela. För hur låter egentligen musik från bronsåldern?
Men även allt om dåtidens besatthet av tvillingar! Hade man blivit gudalik eller behandlats som ett offerlamm om man fötts som tvilling på bronsåldern?
Samtalet tar oss runt om i Sverige och vi får även svar på varför just Öland är så rikt på fornborgar. I avsnittet nämns bland annat Ismantorps fornborg, Eketorps borg, Gamla Uppsala, Bårby borg, Högsbyns hällristningar i Tisselskog, och Pilane gravfält.
Du hittar avsnittet där poddar finns eller via denna länk: Podspace | 2. Riter, religion och cheerleaders – om metallernas tid
Bilder

Foto: Melker Dahlstrand
Avsnitt 3: "En onödig tidsålder?” – om vikingatiden
Välkommen till vikingatiden och det tredje avsnittet av På plats i historien. Även den här veckan följer vi med när Malin Åkersten och Magnus Reuterdahl tar oss land och rike runt till spännande platser som vi fick se och inte fick se i det senaste avsnittet av SVT:s Historien om Sverige.
Poddens expert Magnus resonerar kring varför eller om vikingatiden är en onödig tid i Sveriges historia och Malin saknar de klassiska vikingahjälmarna med horn – är dessa enbart ett påhitt? Och varför är vi så vansinnigt förtjusta i vikingarnas kultur när de egentligen betedde sig rätt illa?
Men det pratas, kväds, även om versmått, asatro och dåtidens mest populära sällskapsspel!
I avsnittet nämns bland annat Birka och Hovgården, Södra Ölands odlingslandskap med Karlevistenen, Visingsö, Odinsborg, Rökstenen och Ingvarsstenan.
Du hittar avsnittet där poddar finns eller via denna länk: På plats i historien | Podspace
Bilder

Avsnitt 4: Ätternas kamp, pizzavalv och intellektuella nunnor – om medeltiden
Välkommen till avsnitt fyra där vi ger oss in i medeltiden och pratar om platserna vi fick se och inte fick se i Historien om Sveriges avsnitt ”Gud ger och gud tar”. Som vanligt är det Malin Åkersten som ställer frågorna och Magnus Reuterdahl som svarar. Men den här veckan har vi ytterligare en expert i studion, Hélène Hanes, antikvarie på Statens fastighetsverk.
Medeltiden kom att bli en tid för ätternas kamp och Magnus ger en inblick kring varför så många kungar mördades. Hélène tar oss in i kyrkorna och vi får veta mer om dofter och byggnadernas unika bildspråk. Vilken roll spelade just bildkonsten för människorna i en annars ganska bildlös epok? Munkar och nunnor blir en allt större del av samhället och Malin drömmer sig halvt om halvt bort till ett liv som nunna.
Men också, om Magnus och Hélène får välja – pest eller kolera?
I avsnittet nämns bland annat Alvastra klosterruin, Visingsö och Näs slottsruin, Birka och Hovgården, Vadstena kloster, Riddarholmen, Dädesjö gamla kyrka Igelbäckens masugn, Roma kloster och kungsgård, Länsresidenset i Falun, Bäckaskogs slott, Dalby kungsgård, och kyrkoruinerna i Visby.
Du hittar avsnittet där poddar finns eller via denna länk: På plats i historien | Podspace
En längre artikel om de medeltida kyrkor som finns i vår förvaltning hittar du här.