På plats i historien

Podcasten På plats i historien handlar om några av platserna och människorna som format det som är dagens Sverige. 

I tio poddavsnitt, direkt kopplade till SVT:s storsatsning Historien om Sverige, får vi följa med programledaren Malin Åkersten, arkeologen Magnus Reuterdahl och andra experter från Statens fastighetsverk till fler historiska platser. Platser där du idag kan uppleva, se och känna på vår gemensamma historia. Du hittar alla avsnitt genom att scrolla nedåt på sidan.

Lyssna på alla avsnitt här

Avsnitt 1

Hur många benknotor får första avsnittet? Varför sprängdes megalitgraven vid Omberg? Och vad är en pålbyggnad? Lyssna på Malin Åkersten, programledare, och Magnus Reuterdahl, arkeolog och tf. enhetschef på Kulturmiljöenheten på SFV.

Närbild på en klippa med bildtexten Stenåldern

Avsnitt 2

Välkommen till brons- och järnåldern och det andra avsnittet av podcasten På plats i historien! Vi pratar om de glimrande metallerna som förändrade människornas sätt att leva, resa, bygga och till och med spela. För hur låter egentligen musik från bronsåldern?

Runor målande på sten med bildtexten Metallernas tid

Avsnitt 3

Poddens expert Magnus resonerar kring varför eller om vikingatiden är en onödig tid i Sveriges historia och Malin saknar de klassiska vikingahjälmarna med horn – är dessa enbart ett påhitt? Och varför är vi så vansinnigt förtjusta i vikingarnas kultur när de egentligen betedde sig rätt illa?

Två åror på ett trägolv med bildtexten Vikingatiden

Avsnitt 4

Välkommen till avsnitt fyra där vi ger oss in i medeltiden och pratar om platserna vi fick se och inte fick se i Historien om Sveriges avsnitt ”Gud ger och gud tar”. Som vanligt är det Malin Åkersten som ställer frågorna och Magnus Reuterdahl som svarar. Men den här veckan har vi ytterligare en expert i studion, Hélène Hanes, antikvarie på Statens fastighetsverk.

Närbild på målning av religiöst motiv med bildtexten Medeltiden

Avsnitt 5

Gotland har verkligen inte alltid varit ett sommarparadis. Magnus och Hélène tar oss tillbaka
till 1300-talet och berättar allt om hansestaden, det blodiga slaget och massgravarna som hittats utanför Visby. Gravar som än idag inte är helt utforskade.

Närbild på de faluröda takspånene på Ornässtugan med bildtexten Kampen om tronen

Avsnitt 6

I veckans avsnitt pratar vi om det vi såg och inte såg i SVT:s Historien om Sveriges senaste avsnitt - stormakten Sverige. Men vi dyker också djupare i myndigheter, utbildning och tjänstemän. Var det under den här tidsepoken ”myndighetssverige” tog form?

Målat tak från 1600-tal med bildtexten Stormakten Sverige

Avsnitt 7

I veckans avsnitt följer vi Historien om Sveriges avsnitt ”Häxor och krig” – och visst blir det lite häx- och krigssnack hos oss, men främst fokuserar vi på avancerad befästningskonst som både skulle försvara och avskräcka. Men kom befästningarna till användning egentligen? Och hur användes byggnaderna när det inte var krigstider?

Närbild på en gammal kanon med bildtexten Häxor och krig

Avsnitt 8

Tillsammans dyker de ner i 1700-talets gröna och sköna vetenskap – där såklart Carl von Linné var frontmannen. Det blir flora och fauna och nytta och nöje. För var alla vackra slottsträdgårdar mest för skryt? Eller kunde de bidra med annan nytta?

Avsnitt 9

I veckans avsnitt blir det fokus på 1800-talet, industrialiseringen, svenskarnas flyttande och framväxande bruksorter. Då behövs ny spännande arkitektur – i både storstad och på landsbygd! Karin berättar mer om 1800-talets arkitekter och deras jobb med att skapa funktionella och vackra städer. Magnus dyker in i dåtidens fängelser och Malin säger sitt om nationalromantiken.

Avsnitt 10

Nu blir det inredning, residens och ambassader! För hur kommunicerar man egentligen bilden av Sverige genom design och arkitektur när äldre byggnader, hus och möbler ska restaureras? Samtidigt som de ska bli tidsenliga med sitt ursprung?