Trädgårdshistoria

Trädgårdar har länge använts för odling av såväl nyttoväxter för hushållet som för blomstrande trädgårdar för beskådning och njutning. I Statens fastighetsverks bestånd finns det gott om historiska trädgårdar som alla har en sak gemensam – de är en del av vårt kulturarv.

På den här sidan hittar du programserien Historiska trädgårdar samt läsning om en del trädgårdar i Statens fastighetsverks förvaltning.

Fler trädgårdar som Statens fastighetsverk förvaltar kan du läsa om här på vår hemsida.

Historiska trädgårdar – en programserie

Följ med på en djupdykning bland olika trädgårdar, från slott till länsresidens. Här ser du alla avsnitt av vår programserie Historiska trädgårdar.

Magnolia i full blom i Botaniska trädgården i Lund

Klonarkivet i Vadstena – så bevaras den odlade mångfalden

1300-talsträdgården Pomerium Vadstenense – eller Munkträdgården i Vadstena – anlades på Heliga Birgittas tid av trädgårdsmästare Johan Petersson. Idag fungerar trädgården som ett klonarkiv för fruktträd, där viktiga äppel- och päronsorter bevaras för framtiden.

Hemlig lustgård i Linköpings slottsträdgård

Från 1600-talets kryddträdgård till 1700-talets Kungsträdgård till allmän park. Med sitt medeltida ursprung bjuder trädgården vid Linköpings slott på en resa genom den svenska trädgårdshistorien.

Blommande träd på var sida om en grusgång.

Hållbar odling i Ulriksdal

Den feta jorden vid Ulriksdal är perfekt för odling, och har så varit sedan medeltiden. Den historiska trädgården bjuder idag på en färgsprakande fest med allt ifrån kålsorter och örter till chili och bär.

Walter Bauer – en del av den svenska trädgårdshistorien

Walter Bauer hör till en av 1900-talets mest inflytelserika trädgårdsarkitekter. Med en funktionalistisk avskalad formgivning satte han sin prägel i bland annat Tessinska palatsets barockträdgård och den engelska parken vid Tullgarns slott.

Tessinska palatsets barockträdgård

Från jaktmarker till grön oas

Stockholms gröna oas – Nationalstadsparken – sträcker sig från Ulriksdal och Sörentorp längst i norr till Djurgården och Fjäderholmarna längst i söder. I parken hittar vi bland annat grönskande Bergianska trädgården vid Frescati, som anlades på 1880-talet.

Bergianska trädgården. Gångvägar och en välvd bro. Vår och blommande buskar.

Harpsunds trädgård – en dold klenod

Harpsund är kanske mest förknippad med den den svenska politiska historien, men dess trädgård och park bjuder på flera vackra platser.

Kvinna vid brunnen - staty i Harpsunds park av Erik Alexander Hedlund

Olika typer av trädgårdar

Statens fastighetsverk förvaltar en mängd olika typer av trädgårdar, allt från fruktträdgårdar till undervisningsträdgårdar.

Ingång till Linnéträdgården som ramas in av stora träd. En grusgång leder mellan planteringarna fram till orangeriet. Sommar och grönska.