Vi skriver om spännande sevärdheter, nya projekt och historiska miljöer, om fakta och kuriosa, stort och smått. Läs om byggnader, parker och miljöer i vårt gemensamma kulturarv.

 • Kvinnliga pionjärer

  Reportage För 100 år sedan, i september 1921, fick Sveriges kvinnor för första gången rösta i allmänna val. Ungefär samtidigt öppnades fler möjligheter för kvinnor att vara med och gestalta den offentliga byggnadsmiljön. Men kvinnor har i alla tider haft en be...

 • London Calling!

  Svenska residenset i London sedd från gatan.

  Bildreportage För 100 år sedan skapades ett stycke Sverige på brittisk mark. Allt sedan dess har Portland Place 27 varit en del av den svenska ambassaden i London och en viktig länk i förbindelsen mellan de två länderna.

 • Husens Hjärta

  Rör täckte med silveraktigt material

  Artikel En dator, en kontorsstol – och en obligatorisk kaffekopp. Det är allt som behövs för att tekniskt övervaka delar av vårt kulturarv. Välkommen till hjärtat av Statens fastighetsverks verksamhet: driftcentralen.

 • Mäktiga murar

  Gamla stenhus med rödaktigt tegeltak. Till vänster en grön kulle. På en grusväg går två flickor.

  Artikel Nyköpingshus var länge ett ledande maktsäte i Sverige. Sen följde hundratals år av förfall innan borgen blev en älskad plats i Nyköping. Men nu pågår en räddningsaktion för att en av de historiska murarna inte ska rämna.

 • Därför kan vi göra skillnad

  Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör Statens fastighetsverk

  Krönika Jag tror att vi alla har sett de förödande effekterna av klimatkrisen i sommar. Det extrema vädret har påverkat stora delar av världen, inklusive Sverige – senast skedde kraftiga översvämningar i olika delar av landet. Statens fastighetsverk ansvarar...

 • Blomstrande folkliv under lindarna i Krubban

  Uteservering vid restaurang Oxenstiernan i kvarteret Krubban i Stockholm

  Artikel Trots att kvarteret Krubban på Östermalm i Stockholm har flera hundra år på nacken är det ganska okänt även för stockholmarna. Statens fastighetsverk arbetar sedan några år tillbaka med ett antal projekt för att göra kvarteret mer levande. Så för den...

 • Christina Nilsson - Tonsäker revansch

  Illustration med hovsångerskan Christina Nilsson vid Snugge-torpet.

  Anekdoten Under nödåret 1848 tvingades familjen Nilsson bort från gården Snugge i hjärtat av Småland. Men knappt 20 år senare kunde dottern Christina – då som firad operastjärna världen över – köpa tillbaka familjegården. Precis som hon en gång lovade som femå...

 • Sommarens favoriter

  Hovdala slott sett från kryddträdgården.

  Reportage Även om många slott och museer kommer att vara stängda ännu ett tag på grund av pandemin så finns det parker, marker, öar och berg att besöka och bestiga. Vi bad några kollegor att dela med sig av sina bästa tips.

 • Världsliga Vadstena

  Vy över Vadstena, från slottet till klostret.

  Artikel När Gustav Vasa valdes till riksföreståndare i Vadstena i augusti 1521 var det första steget mot en svensk  nationalstat. Men för det andliga centrumet vid Vätterns strand blev det också inledningen till en total omvandling – från kyrklig till världs...

 • Rädda våra pollinatörer

  Sommaräng med blommor.

  Artikel Så här års surrar det i buskar och på ängar av bin, humlor, fjärilar och flugor som söker föda och samtidigt pollinerar de växter de behöver. De har blivit färre över tid – men det finns många sätt som vi kan hjälpa dem att överleva.

 • Ljuset i Varberg

  Huslängor vid Varbergs fästning

  Artikel Stillheten, ljuset och färgerna. Det är mycket som lockar med Varbergs fästning – utöver de spännande historierna som döljer sig bakom stenmurarna.

 • Smakfullt garage

  Somrig drink utanför Smörtaxen

  Artikel Från tomt garage till trendig restaurang. Den lilla diskreta lokalen i Citadellet i Landskrona fick nytt liv när entreprenörerna bakom restaurang Smörtaxen flyttade in.

 • Maktkampen om Bodens fästning

  Anekdoten Bodens moderna historia är tätt förknippad med försvarets utveckling. Men i början av förra seklet var det inte självklart att den militära garnisonen skulle ingå i den växande staden. Den lokala militära förvaltningen,med överste Lars Tingsten i spe...

 • Höjdpunkt på Holmen

  Kassaskåpsdörren bakom vilken Sveriges normalhöjdpunkt finns registrerad.

  Artikel Vid en gränd på Riddarholmen, bakom Schering Rosenhanes palats, finns en stilig gjutjärnslucka monterad i berget, från 1886. Under många decennier var detta Sveriges så kallade normalhöjdpunkt, det vill säga referenspunkt för alla andra höjder i Sver...

 • Otillgängligt blir tillgängligt

  Malin Lindström och Karin Svenonius

  Krönika Det är en självklar demokratisk rättighet att alla så långt det är möjligt ska kunna ta del av vårt gemensamma kulturarv. Vår tids användning ställer nya krav för att möta förväntningar på öppenhet och tillgänglighet.

 • Göteborg 400 år

  Skansen Kronan mitt i Göteborg

  Artikel I år fyller Göteborg 400 år. För att förstå hur denna 1600-talsstad växte fram och successivt kom att bli rikets andra stad kan vi få nycklar genom några av dess fastigheter och fästningar. Följ med på en historisk resa.

 • Lyskraft på skäret

  Pater Noster från båtens för.

  Reportage Hamneskär var varje sjöfarares mardröm. Nu är det turisternas önskedröm. Besökare från hela världen är på ingång för att leva av det som ön och dess fruktade vatten erbjuder.

 • Drottningen på Strömsholm

  Hedvig Eleonora vid Strömsholms slott

  Anekdoten När Karl X Gustav gifte sig med Hedvig Eleonora 1654 gav han Strömsholm som morgongåva till sin drottning. 

 • Rummets berättare

  Inredningsarkitekt Ulf Agnér

  Artikel Historien, omgivningen, byggnaden och rummet. Allt är verktyg när SFV:s inredningsarkitekt Ulf Agnér sätter igång med sina uppdrag. Målet är att få rummen att berätta.

 • Det brutala skogsbruket!?

  Lars Lodin, fastighetschef SFV Skog

  Krönika It’s brutal! Damen mitt emot mig är turismentreprenör från Hälsingland, hon tycker att samverkan med skogsägarna fungerar bra, men vad hennes tyska gäster tycker om kalhyggen framgår tydligt.

 • Paviljong hos Linné

  Rendering av denf ramtida paviljongen vid Linnéträdgårdens entré.

  Artikel Linnéträdgården är en av Uppsalas mest älskade gröna platser, fint belägen mitt i stan. Hit söker sig många uppsalabor men även långväga svenska och utländska turister. Detta för att njuta av prakten i trädgården och för att se den plats där Carl von...

 • Mitt i Marais

  Gården till Hôtel de Marle, palatset där Svenska institutet i Paris håller till.

  Reportage I 50 år har Svenska institutet i Paris varit en knutpunkt för kultur i alla dess former. Under 2021 öppnar 1500-talspalatset upp för jubileum, men i en lite annorlunda form. Temat för året är vänskap, amitié.

 • Samlingar med växtvärk

  Mossherbariet i Botanhuset i Frescati

  Reportage Botanhuset med sina enorma samlingar av växtmaterial har under många år brottats med trånga utrymmen och en bristfällig arbetsmiljö. Nu påbörjas en varsam renovering av det vackra jugendhuset i barockstil som är en del av Naturhistoriska riksmuseet i...

 • Den svenska ladan

  Hjälmshults mejeri

  Artikel Det är lätt att tro att Statens fastighetsverk bara förvaltar slott och stora institutioner. Men SFV ansvarar även för hundratals ladugårdar, magasin och andra ekonomibyggnader. Även dessa utgör en viktig del av vårt kulturarv.

 • En bön i fångenskap

  Anekdoten Den 7 november 1520 stängs Stockholms slotts portar, mitt i Kristian II:s kröningsfest. Nu börjar Stockholms blodbad. En av huvudpersonerna, Kristina Nilsdotter Gyllenstierna, undkommer döden. I fångenskapen hinner hon samla sina tankar.

 • Ett prövningarnas år

  Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör Statens fastighetsverk

  Krönika Snart summerar vi det ovanliga året 2020. Det har varit ett prövningarnas år för oss alla.

 • Kungens skafferi

  Herefordkor på grön äng vid Dalby kungsgård

  Artikel Kungsgårdarna försåg hovet med färska grönsaker, ägg, mjölk och kött. Dessutom gav de resande kungligheter husrum och god mat. Idag är 20 kungsgårdar fortfarande i statlig ägo.

 • Moderna arkitektur-pärlor

  Grafisk detalj från Nobelhusets trappa

  Artikel 1990-talet var ett lysande decennium för svensk arkitektur. Här tittar vi närmare på fyra storverk som förvaltas av Statens fastighetsverk. De har en tydlig gemensam hållning och tar sin inspiration ur sin närmiljö.

 • Kristinas favoritslott

  Jacobsdals slott, nuvarande Ulriksdals slott. På bilden från 1670-talet, ur Erik Dahlbergs Suecia antiqua et hodierna, ser du hur slottet och dess lustgård tog sig ut.

  Artikel Drottning Kristina är en av huvudpersonerna i höstens tv-serie Drottningarna. Hennes storslagna kröningståg i oktober 1650 startade i Jakobsdals slott, nuvarande Ulriksdal.

 • Återskapad trädgård

  Trädgårdsmästarna bygger plantskola för lindarna och förbereder för fruktträdgården som planteras nästföljande år.

  Artikel Roma kloster byggdes av cisterciensermunkar på 1100-talet.Troligtvis anlade de tidigt trädgårdar intill klostret. Nu återskapas delar av den trädgård som fanns vid Roma kungsgård på 1800-talet.

 • Hemliga Harpsund

  Harpsund

  Reportage I snart sju decennier har en sörmländsk herrgård varit en av de mest centrala platserna i den svenska politiska historien. De flesta känner till Harpsund – men få vet hur det ser ut bakom grindarna. Följ med på en upptäcktsfärd.

 • Mästergravören i centralposthuset

  Illustration av frimärksgravör Czeslav Slania och centralposthuset i Stockholm

  Anekdoten Våren 1974 förevigades det ståtliga Centralposthuset i Stockholm på två frimärken. De var graverade av Czeslaw Slania – flyktingen som med bas i Ferdinand Bobergs byggnad blev en av världens främsta frimärksgravörer.

 • Den obekväma historien

  Erika Åberg

  Krönika Från ett fönster på mitt kontor i Gävle kan jag se Kulturhuset. Om det var möjligt att göra en tidsresa och förflyttas 100 år tillbaka i tiden skulle jag stå vid samma fönster, men byggnaden i blickfånget hade inte kallats Kulturhuset utan fängelset ...

 • Utsikten: Pilane gravfält

  Pilane gravfält på Tjörn

  Artikel En gammal gravplats och tillika spännande skulpturpark, utspridd över 8 hektar. Förutsättningarna för Pilane Heritage Museum, naturens egen konsthall på Tjörn, var förstås de allra bästa denna coronasommar när mottot var distans. Och de infriades.

 • Känslig jaktmark

  Jägare i solnedgång

  Artikel Jakt är både nöje och fritidssysselsättning för nästan 300 000 svenskar. Men jakten är också nödvändig för att skogs- och jordbruk inte ska drabbas av stora skador. Det gäller även på Statens fastighetsverks ägor.

 • Vykortet: Läckö slott

  Vitkalkad vägg på Läckö slott

  Artikel Ibland kan kulturarvet ta formen av en ojämn, vitputsad stenvägg. Så enkel men vacker och med anor flera hundra år tillbaka.

 • Maktens centrum

  Rosenbad

  Reportage Rosenbad i hjärtat av Stockholm symboliserar idag regeringsmakten. Här låg en gång Stockholms finanscentrum med banker, lyxiga våningar och innerestaurangen Rosenbad. Nu renoverar Statens fastighetsverk byggnaderna.

 • Gotland runt

  Närsholmens fyrplats

  Resereportage För många är Gotland sol, bad och charmiga gränder. Men för den historieintresserade finns så mycket mer att utforska. Kulturvärden tog båten till ”öjn” och följde en snitslad bana i det byggda kulturarvet.

 • Skeletten skvallrar om historien

  Skelett från gravplats på Slottsbacken

  Artikel Skelettfynden vid Stockholms slott väckte stort uppseende tidigare i år. Kanske är det några av stadens första invånare som ligger här under gatstenen. Nu ska alla skelett analyseras grundligt för att ge en bredare bild av medeltidens stockholmare.

 • Flyktingen som blev en kung

  Gustav Eriksson Vasa landstiger i Kalmar 1520

  Anekdoten En majdag 1520 stiger adelsmannen Gustav Eriksson i land på en udde utanför Kalmar efter flera månader på flykt. Här startar berättelsen om det moderna Sveriges uppkomst.

 • Sök smarta lösningar i vårt förflutna

  Porträttbild av riksarkitekt Helena Bjarnegård

  Krönika Att forma miljöer med eftertanke, klokhet och trygg hand är viktigt och genom omsorgsfull gestaltning kan vi skapa stora värden. Det gäller både när vi utvecklar och tar hand om befintliga miljöer och när vi skapar nya.

 • Ansiktslyft på Stockholms slott

  Kungaporträtt på slottets fasad

  Reportage Restaureringen av Stockholms slott går in på sitt nionde år. Och nu har den mest komplicerade etappen påbörjats: den västra mittlängan med de mest praktfulla stenutsmyckningarna.

 • Hästgård till låns

  Reportage I Statens fastighetsverks förvaltning finns 50 gårdar som arrenderas ut till dem som vill driva lantbruk. Jonas Kullgren och Ida Rehnström, nyblivna arrendatorer av kaptensbostället på Ådö i Sörmland, såg chansen till ett fantastiskt boende och hästv...

 • Skissen: Dalarö skans

  Dalarö skans som det såg ut 1766

  Artikel Den vackra ritningen av Dalarö Skans visar hur befästningen såg ut 1766. Då hade den redan funnits i över 100 år.

 • En hållbar utpost

  Reportage I runt 25 år var Batteri Arholma Stockholms nordligaste utpost mot fienden i öst. Idag är det en välbesökt museianläggning med tillhörande vandrarhem – där allt vatten tas direkt från Östersjön och renas på plats.

 • Walter Bauer - Mästare i trädgården

  Walter Bauer i arbetet med Skönstaholm 1954.

  Artikel Vandrar man i våra slottsparker i dag är det svårt att undkomma Walter Bauers inflytande. Denne funktionalist är en av de centrala trädgårdsarkitekterna i 1900-talets svenska trädgårdshistoria.

 • Rummet: Linköpings slott

  Nyrestaurerad takmålning på Linköpings slott

  Artikel Det dekorfärgade taket i renässansrummet i Linköpings slott låg dolt bakom ett innertak under flera sekel innan det återupptäcktes under en restaurering 1918–19.

 • Grön oas i huvudstaden

  Victoriaväxthuset i Bergianska trädgården sedd från den återskapade våtmarken.

  Reportage Världens första Nationalstadspark fyller 25 år i år. Men Kungliga Nationalstadsparken är betydligt äldre än så. Redan på senmedeltiden hade kungarna inhägnade jaktområden på Djurgårdsmarken, som är grunden till Nationalstadsparken.

 • En hållbar värld där vi kan göra skillnad

  Ingrid Eiken Holmgen, generaldirektör för Statens fastighetsverk

  Krönika Vi har nu hunnit en bit in på 2020 och årets planer för Statens fastighetsverk (SFV) är i full gång att förverkligas. Vi är närmare de mål vi föresatt oss att uppnå senast 2022, även om det återstår en del. Årsredovisningen för 2019 visar också att S...

 • Myntmästaren i Malmöhus

  Jörgen Kock framför Maölmöhus. Illustration till Ankedoten i Kulturvärden nr 4, 2019

  Anekdoten Från fattig invandrare till myntmästare och borgmästare. Jörgen Kock var en av Malmös förgrundsfigurer under 1500-talet. Som sådan blev han också djupt indragen i de kungliga striderna, med Malmöhus i centrum.

 • Bloms stilrena arkitektur

  Kvarteret Krubban, byggt för Svea Livgarde till hästs.

  Artikel Kaserner, kyrkor och slott. Fredrik Blom var en av de mest ­produktiva och inflytelserika arkitekterna under 1800-talet och Karl XIV Johans regentskap. Bloms enkla och stilrena byggnader präglades även av teknisk finess på hög nivå.

 • Sagolika Tynnelsö

  Tynnelsö slott i Mälaren.

  Reportage Ett renässanspalats i tegel tornar upp sig på en av Mälarens öar. Sedan 1300-talet har Tynnelsö slott haft en rad olika funktioner – och många säregna historier sitter i väggarna. I dag är det en av Statens fastighetsverks mer okända objekt.

 • Tjärlek för spåntak

  Takläggare Magnus Hedegård lägger spåntak på Arnö kyrka

  Artikel Innan skiffer, tegel och plåt introducerades var det spåntak som lades på kyrkor och finare byggnader. Vackra tak med dekorativa mönster, men också känsliga för väder och vind. Kulturvärden åkte till Arnö kyrka norr om Strängnäs för att följa arbetet...

 • Rustat residens

  Mathias Larsson lägger massiv stavparkett i ek.

  Artikel Representationsvåningen i Kristianstads residens har stått tom i över 22 år. Nu anpassas fastigheten för att fungera som ett modernt kontor och residenset får tillbaka en stor del av sin gamla glans.

 • Kulturens väktare

  Elsa Notstrand och Ola Hellekant Nilsson, slotts- och husarkitekter.

  Artikel Kvalitet och kontinuitet. Statens fastighetsverks slotts- och husarkitekter hjälper till att vårda våra viktigaste byggnadsminnen. Kulturvärden har träffat två av dem: Elsa Notstrand och Ola Hellekant Nilsson.

 • Skissen: Fruntimmers badanstalt

  Fruntimmers badanstalt på Kastellholmen

  Artikel Året är 1859. Det är simuppvisning i den så kallade sim- och badanstalten för kvinnor vid Kastellholmen i centrala Stockholm. En av flickorna hoppar.

 • Djärv jubilar

  Berlins ambassad - exteriör

  Artikel Det har gått 20 år sedan Sveriges ambassad i Berlin invigdes. Idag är fastigheten en modellambassad för nordisk samverkan liksom för funktionell arkitektur. Arkitekten Gert Wingårdh är fortfarande stolt över sin skapelse.

 • Nya utmaningar för vårt byggda kulturarv

  Tor Broström, professor i kulturvård på Uppsala universitet

  Krönika They [historic buildings] are not ours. They belong partly to those who built them and partly to all the generations of mankind who are to follow us. Så beskrev den ­engelske byggnadsvårdsikonen John Ruskin på 1800-talet ett förhållningssätt till för...

 • Bottenvikens pärla

  Malören sedd från ovan

  Reportage Malörens gamla fyr- och lotsplats är en av landets mest ensliga och säregna platser. Ett annorlunda resmål för den som söker stillhet, naturupplevelser och historiska vingslag.

 • Sveakungars säte

  Uppsala högar översikt

  Artikel Gamla Uppsala är så mycket mer än sina kungshögar. Under marken ligger en forntida värld dold. Med hjälp av modern teknik blir det osynliga nu åter synligt.

 • Ambassaden i Oslo

  Interiör från Svenska ambassaden i Oslo.

  Rummet I början av september återinvigdes Sveriges ambassad i Oslo efter ett års renovering. Syftet har varit att anpassa tidigare tomma ytor i chefsbostaden till kansli. 

 • Filantropen i Sagerska huset

  Vera Sager - filantropen i Sagerska huset. Illustration: Beata Boucht.

  Anekdoten Sedan 1996 bor statsministern i Sagerska huset, en bit bort från Rosenbad. Men under 66 år bodde Vera Sager i fastigheten - filantropen blev fast i Stockholm efter ryska revolutionen 1917.

 • Uppåt väggarna

  Tak på Skoklosters slott i behov av konservering

  Artikel Måleriet på Skoklosters slott har successivt flagnat och blivit slitet. Nu restaureras tak och väggar med subtila metoder och sparsmakad retuschering. Ett tålamodskrävande arbete där målet är att besökaren ska känna patinan i väggarna.

 • Ett brev på posten

  Detalj av fasaden på Centralposthuset i Stockholm

  Artikel Brevduvorna flyger in post från både norr och söder till Centralposthusets huvudentré på Vasagatan i Stockholm.

 • I maktens centrum

  Anekdoten Klostret i Vadstena var ett kraftcentrum under senare tiden av medeltiden – både andligt och materiellt. Här byggde Heliga Birgitta upp den orden vars budskap fick spridning över hela Europa. Än idag har denna plats en speciell laddning.

 • Smyckesskrin i blått och guld

  Hedvig Eleonoras paradsängkammare

  Artikel Drottningholms slotts mest praktfulla rum har åldrats vackert. Men efter närmare fyrtio år var det dags för en varsam ansiktslyftning. Följ med in till drottning Hedvig Eleonoras paradsängkammare.

 • Levande fäste

  Artikel Att bygga Karlsborgs fästning var en av Sveriges största investeringar någonsin. När anläggningen stod klar var den dock överspelad som centralt försvarsfäste. Men Karlsborg har fortsatt att vara en levande försvarsanläggning liksom ett populärt besö...

 • Finlir - Dramatens ridå

  Artikel Under sommaren har Dramatens mäktiga originalridå fått ett nytt liv. Stygn för stygn har textilkonservatorer lagat snörmakerier, silkesbroderier och sytt fast nya sidendelar på de slitna partierna.

 • Tillgängligt världsarv

  Rester av den vikingatida försvarsvallen vid Birka. Sommar och grönska.

  Krönika Under sommaren 2019 har underhållet av världsarvet Birka Hovgården kommit i fokus i medierna. Statens fastighetsverk (SFV) har fått kritik för eftersatt skötsel. Vi håller med om att det finns behov av att förbättra underhållet. 

 • Mönstersjukhus i svunnen tid

  Artikel Garnisonssjukhuset i Karlsborg var en mönsteranläggning när det invigdes 1881. Än idag kan man se spåren av forna tiders verksamhet i byggnadens fina detaljer. 

 • Bokpalatset

  Carolina Rediviva i Uppsala. En klassicistisk byggnad i tre våningar.

  Artikel Silverbibeln, Newtons förstaupplaga och Mozarts partitur. I anrika Carolina Rediviva i Uppsala ryms miltals av kulturskatter. Men samtidigt befinner sig biblioteket i digitaliseringens framkant.

 • Välkommen förnyelse

  Artikel En modern mötesplats för studenterna och mer funktionella lokaler för personalen. I höst välkomnar Carolina Rediviva med en ny spännande gestaltning. 

 • Den vilseledda fröken på Huseby

  Illustration föreställande prins Carl och Husebys förvaltare Berl Gutenberg.

  Anekdoten ”Inte visste jag vad kung Oscar och Mum gjorde uppe i bergen i Marstrand.” Detta svar lär en gång ha levererats av ”Husebyfröken” Florence Stephens till en kvinna som föga diskret ställt frågan till henne om hon verkligen var dotter till Oscar II.

 • Hustomtens revansch

  Artikel Tror du på tomten? Ja, hustomten alltså. Nu i jultider bjuder vi på lite fastighetsanknuten tomtehistoria. Hus- eller gårdstomten har rötterna djupt i kulturmiljön.

Tidningen Kulturvärden

Här får du en chans att stiga in i miljöer som annars inte alltid är möjliga att få tillträde till. Vi skriver om spännande sevärdheter, nya projekt och historiska miljöer, om fakta och kuriosa, stort och smått.

Prenumerera på tidningen Kulturvärden >

Före detta kyrkfönster inlemmat i Roma kungsgård - framsida på Kulturvärden nr 2 2020
Dörröppning mellan två salar på Tynnelsö slott