Vi skriver om spännande sevärdheter, nya projekt och historiska miljöer, om fakta och kuriosa, stort och smått. Läs om byggnader, parker och miljöer i vårt gemensamma kulturarv.

 • Hemliga Harpsund

  Harpsund

  Reportage I snart sju decennier har en sörmländsk herrgård varit en av de mest centrala platserna i den svenska politiska historien. De flesta känner till Harpsund – men få vet hur det ser ut bakom grindarna. Följ med på en upptäcktsfärd.

 • Mästergravören i centralposthuset

  Illustration av frimärksgravör Czeslav Slania och centralposthuset i Stockholm

  Anekdoten Våren 1974 förevigades det ståtliga Centralposthuset i Stockholm på två frimärken. De var graverade av Czeslaw Slania – flyktingen som med bas i Ferdinand Bobergs byggnad blev en av världens främsta frimärksgravörer.

 • Den obekväma historien

  Erika Åberg

  Krönika Från ett fönster på mitt kontor i Gävle kan jag se Kulturhuset. Om det var möjligt att göra en tidsresa och förflyttas 100 år tillbaka i tiden skulle jag stå vid samma fönster, men byggnaden i blickfånget hade inte kallats Kulturhuset utan fängelset ...

 • Utsikten: Pilane gravfält

  Pilane gravfält på Tjörn

  Artikel En gammal gravplats och tillika spännande skulpturpark, utspridd över 8 hektar. Förutsättningarna för Pilane Heritage Museum, naturens egen konsthall på Tjörn, var förstås de allra bästa denna coronasommar när mottot var distans. Och de infriades.

 • Känslig jaktmark

  Jägare i solnedgång

  Artikel Jakt är både nöje och fritidssysselsättning för nästan 300 000 svenskar. Men jakten är också nödvändig för att skogs- och jordbruk inte ska drabbas av stora skador. Det gäller även på Statens fastighetsverks ägor.

 • Vykortet: Läckö slott

  Vitkalkad vägg på Läckö slott

  Artikel Ibland kan kulturarvet ta formen av en ojämn, vitputsad stenvägg. Så enkel men vacker och med anor flera hundra år tillbaka.

 • Maktens centrum

  Rosenbad

  Reportage Rosenbad i hjärtat av Stockholm symboliserar idag regeringsmakten. Här låg en gång Stockholms finanscentrum med banker, lyxiga våningar och innerestaurangen Rosenbad. Nu renoverar Statens fastighetsverk byggnaderna.

 • Gotland runt

  Närsholmens fyrplats

  Resereportage För många är Gotland sol, bad och charmiga gränder. Men för den historieintresserade finns så mycket mer att utforska. Kulturvärden tog båten till ”öjn” och följde en snitslad bana i det byggda kulturarvet.

 • Skeletten skvallrar om historien

  Skelett från gravplats på Slottsbacken

  Artikel Skelettfynden vid Stockholms slott väckte stort uppseende tidigare i år. Kanske är det några av stadens första invånare som ligger här under gatstenen. Nu ska alla skelett analyseras grundligt för att ge en bredare bild av medeltidens stockholmare.

 • Flyktingen som blev en kung

  Gustav Eriksson Vasa landstiger i Kalmar 1520

  Anekdoten En majdag 1520 stiger adelsmannen Gustav Eriksson i land på en udde utanför Kalmar efter flera månader på flykt. Här startar berättelsen om det moderna Sveriges uppkomst.

 • Sök smarta lösningar i vårt förflutna

  Porträttbild av riksarkitekt Helena Bjarnegård

  Krönika Att forma miljöer med eftertanke, klokhet och trygg hand är viktigt och genom omsorgsfull gestaltning kan vi skapa stora värden. Det gäller både när vi utvecklar och tar hand om befintliga miljöer och när vi skapar nya.

 • Ansiktslyft på Stockholms slott

  Kungaporträtt på slottets fasad

  Reportage Restaureringen av Stockholms slott går in på sitt nionde år. Och nu har den mest komplicerade etappen påbörjats: den västra mittlängan med de mest praktfulla stenutsmyckningarna.

 • Hästgård till låns

  Reportage I Statens fastighetsverks förvaltning finns 50 gårdar som arrenderas ut till dem som vill driva lantbruk. Jonas Kullgren och Ida Rehnström, nyblivna arrendatorer av kaptensbostället på Ådö i Sörmland, såg chansen till ett fantastiskt boende och hästv...

 • Skissen: Dalarö skans

  Dalarö skans som det såg ut 1766

  Artikel Den vackra ritningen av Dalarö Skans visar hur befästningen såg ut 1766. Då hade den redan funnits i över 100 år.

 • En hållbar utpost

  Reportage I runt 25 år var Batteri Arholma Stockholms nordligaste utpost mot fienden i öst. Idag är det en välbesökt museianläggning med tillhörande vandrarhem – där allt vatten tas direkt från Östersjön och renas på plats.

 • Walter Bauer - Mästare i trädgården

  Walter Bauer i arbetet med Skönstaholm 1954.

  Artikel Vandrar man i våra slottsparker i dag är det svårt att undkomma Walter Bauers inflytande. Denne funktionalist är en av de centrala trädgårdsarkitekterna i 1900-talets svenska trädgårdshistoria.

 • Rummet: Linköpings slott

  Nyrestaurerad takmålning på Linköpings slott

  Artikel Det dekorfärgade taket i renässansrummet i Linköpings slott låg dolt bakom ett innertak under flera sekel innan det återupptäcktes under en restaurering 1918–19.

 • Grön oas i huvudstaden

  Victoriaväxthuset i Bergianska trädgården sedd från den återskapade våtmarken.

  Reportage Världens första Nationalstadspark fyller 25 år i år. Men Kungliga Nationalstadsparken är betydligt äldre än så. Redan på senmedeltiden hade kungarna inhägnade jaktområden på Djurgårdsmarken, som är grunden till Nationalstadsparken.

 • En hållbar värld där vi kan göra skillnad

  Ingrid Eiken Holmgen, generaldirektör för Statens fastighetsverk

  Krönika Vi har nu hunnit en bit in på 2020 och årets planer för Statens fastighetsverk (SFV) är i full gång att förverkligas. Vi är närmare de mål vi föresatt oss att uppnå senast 2022, även om det återstår en del. Årsredovisningen för 2019 visar också att S...

 • Myntmästaren i Malmöhus

  Jörgen Kock framför Maölmöhus. Illustration till Ankedoten i Kulturvärden nr 4, 2019

  Anekdoten Från fattig invandrare till myntmästare och borgmästare. Jörgen Kock var en av Malmös förgrundsfigurer under 1500-talet. Som sådan blev han också djupt indragen i de kungliga striderna, med Malmöhus i centrum.

 • Bloms stilrena arkitektur

  Kvarteret Krubban, byggt för Svea Livgarde till hästs.

  Artikel Kaserner, kyrkor och slott. Fredrik Blom var en av de mest ­produktiva och inflytelserika arkitekterna under 1800-talet och Karl XIV Johans regentskap. Bloms enkla och stilrena byggnader präglades även av teknisk finess på hög nivå.

 • Sagolika Tynnelsö

  Tynnelsö slott i Mälaren.

  Reportage Ett renässanspalats i tegel tornar upp sig på en av Mälarens öar. Sedan 1300-talet har Tynnelsö slott haft en rad olika funktioner – och många säregna historier sitter i väggarna. I dag är det en av Statens fastighetsverks mer okända objekt.

 • Tjärlek för spåntak

  Takläggare Magnus Hedegård lägger spåntak på Arnö kyrka

  Artikel Innan skiffer, tegel och plåt introducerades var det spåntak som lades på kyrkor och finare byggnader. Vackra tak med dekorativa mönster, men också känsliga för väder och vind. Kulturvärden åkte till Arnö kyrka norr om Strängnäs för att följa arbetet...

 • Rustat residens

  Mathias Larsson lägger massiv stavparkett i ek.

  Artikel Representationsvåningen i Kristianstads residens har stått tom i över 22 år. Nu anpassas fastigheten för att fungera som ett modernt kontor och residenset får tillbaka en stor del av sin gamla glans.

 • Kulturens väktare

  Elsa Notstrand och Ola Hellekant Nilsson, slotts- och husarkitekter.

  Artikel Kvalitet och kontinuitet. Statens fastighetsverks slotts- och husarkitekter hjälper till att vårda våra viktigaste byggnadsminnen. Kulturvärden har träffat två av dem: Elsa Notstrand och Ola Hellekant Nilsson.

 • Skissen: Fruntimmers badanstalt

  Fruntimmers badanstalt på Kastellholmen

  Artikel Året är 1859. Det är simuppvisning i den så kallade sim- och badanstalten för kvinnor vid Kastellholmen i centrala Stockholm. En av flickorna hoppar.

 • Djärv jubilar

  Berlins ambassad - exteriör

  Artikel Det har gått 20 år sedan Sveriges ambassad i Berlin invigdes. Idag är fastigheten en modellambassad för nordisk samverkan liksom för funktionell arkitektur. Arkitekten Gert Wingårdh är fortfarande stolt över sin skapelse.

 • Nya utmaningar för vårt byggda kulturarv

  Tor Broström, professor i kulturvård på Uppsala universitet

  Krönika They [historic buildings] are not ours. They belong partly to those who built them and partly to all the generations of mankind who are to follow us. Så beskrev den ­engelske byggnadsvårdsikonen John Ruskin på 1800-talet ett förhållningssätt till för...

Tidningen Kulturvärden

Här får du en chans att stiga in i miljöer som annars inte alltid är möjliga att få tillträde till. Vi skriver om spännande sevärdheter, nya projekt och historiska miljöer, om fakta och kuriosa, stort och smått.

Prenumerera på tidningen Kulturvärden >

Före detta kyrkfönster inlemmat i Roma kungsgård - framsida på Kulturvärden nr 2 2020
Dörröppning mellan två salar på Tynnelsö slott