Bevara och utveckla
De kulturmiljöer som Statens fastighetsverk förvaltar bär på kunskap om vår historia samtidigt som de är viktiga resurser i vår samtid. I SFV:s uppdrag ingår att bevara dessa miljöer och att främja användandet av dem.
SFV förvaltar fastigheter som varit viktiga i den svenska statens historia och i samhällsutvecklingen. De har både stort kulturhistoriskt och samhällsekonomiskt värde. Som en gemensam källa till kunskap och upplevelser kan de bidra till demokrati och sammanhållning.
SFV levandegör miljöerna och ser till att de så långt det är möjligt är fysiskt tillgängliga. SFV:s hyresgäster, som museer och andra besöksmål, är viktiga samarbetspartners i detta arbete.
Kultur- och naturmiljöer som bevaras, används och utvecklas spelar en viktig roll i arbetet för en hållbar samhällsutveckling och för att bidra till Agenda 2030-målen.
SFV:s kulturmiljöer är en gemensam resurs i en hållbar framtid
På uppdrag av regeringen har SFV tagit fram en strategi för kulturmiljöarbetet. Syftet är bland annat att utarbeta ett tydligare, mer samlat och strategiskt förhållningssätt till hur SFV:s verksamheter påverkar kulturmiljön och bidrar till de nationella kulturmiljömålen.
Utifrån sitt uppdrag och sina verksamheter tolkar SFV de nationella kulturmiljömålen så här:
- Ett hållbart samhälle med en mångfald av kulturmiljöer som bevaras, används och utvecklas.
- Människors delaktighet i kulturmiljöarbetet och möjlighet att förstå och ta ansvar för kulturmiljön.
- Ett inkluderande samhälle med kulturmiljön som gemensam källa till kunskap, bildning och upplevelser.
- En helhetssyn på förvaltningen av landskapet som innebär att kulturmiljön tas tillvara i samhällsutvecklingen
Målbilden för kulturmiljöstrategin har formulerats som "SFV:s kulturmiljöer är en gemensam resurs i en hållbar framtid".
Det innebär till exempel att kulturmiljöerna ska synliggöras och tas tillvara som en resurs idag och av kommande generationer. De ska underhållas med metoder och material som bevarar kulturvärdena och som har så liten miljöpåverkan som möjligt. Information och kunskap om våra kulturmiljöer ska vara tillgänglig och bevaras för framtiden.
Du kan läsa mer om hur SFV verkar i målbildens riktning i rapporten Vägledande strategi för kulturmiljöarbetet – en hållbar värld där SFV gör skillnad.
SFV:s kulturmiljöarbete ska också svara mot andra mål som Agenda 2030, miljökvalitetsmålen, skogspolitiska målen, arkitekturmålen och målen för friluftslivspolitiken. Samverkan med andra myndigheter och organisationer, till exempel Riksantikvarieämbetet, är därför viktigt.
Andra aktörer i arbetet med kulturarvet

Gettlinge gravfält på Öland. Foto: Marcus Funke