Till innehåll

Vad SFV ska förvalta

Slott, parker, ambassader, länsresidens, kungsgårdar, ruiner och mycket mer. Statens fastighetsverk förvaltar huvuddelen av statens kulturfastigheter och dessutom mark motsvarande en sjundedel av Sveriges yta.

Totalt tar SFV hand om cirka 2300 fastigheter med mer än 4000 byggnader och anläggningar. Bland markinnehavet finns fjäll, skogar, lantbruksegendomar och 1700 öar och skär med höga kultur- och naturvärden.

SFV har ett viktigt samhällsuppdrag, nämligen att förvalta och utveckla en viss del av statens fasta egendom. I första hand förvaltar SFV fastigheter som speglar berättelserna om staten, det vill säga hur staten organiserat och manifesterat sig genom historien, men en del av fastighetsbeståndet behöver förvaltas av staten av andra skäl.

Strömsholms slott
Artikel

Från kungens ståthållare till statens fastighetsförvaltare

Inom vår förvaltning finns brokiga, vackra fastigheter som berättar om staten Sverige, hur vårt land vuxit fram och funnit sin karaktär.

Vår historia

De fastigheter som SFV förvaltar av andra skäl

Vissa fastigheter finns i SFV:s bestånd för att de behöver förvaltas av en statlig aktör. Det finns olika skäl till varför. Till exempel kan det handla om säkerhetsskäl, donationsvillkor, eller att staten behöver ha rådighet över en fastighet. Hänsyn till kulturmiljövården, totalförsvaret, naturvården och det rörliga friluftslivet kan också vara anledningar till att fastigheter ägs av staten och förvaltas av SFV. 

Kulturfastighetsstrategin ska utvärderas

Vägledande för SFV:s arbete är regeringens strategi för statens förvaltning av kulturhistoriskt värdefulla fastigheter, som presenterades 2016. Den tar fasta på både utmaningar och möjligheter. Strategin hänvisar till alla tidigare utredningar om statlig fastighetsförvaltning. Strategin redovisas i kapitel 11 i regeringens proposition för kulturarvspolitik, sidorna 159 till 167: Proposition 2016/17:116

SFV har fått i uppdrag att, tillsammans med Riksantikvarieämbetet, utvärdera genomförandet av den så kallade kulturfastighetsstrategin. Myndigheterna ska gemensamt utforma en metod för utvärderingen. De ska också analysera om ytterligare åtgärder behövs i arbetet med att genomföra kulturfastighetsstrategin och eventuellt lämna förslag till åtgärder.

Det är RAÄ som är huvudansvarig för att redovisa uppdraget till Regeringskansliet, senast den 15 december 2025.

Landshövdingens före detta stall. Ljusgrå byggnad med svart plåt-tak. Fönstren har enkla träluckor. Sommar och grönska.
Artikel

När staten avyttrar fastigheter

SFV förvaltar fastigheter med historiskt och statligt värde, men alla ska inte stanna i statens ägo. Läs om hur SFV arbetar med att identifiera, värdera och avyttra de fastigheter som inte längre behövs för statlig verksamhet.

När staten avyttrar fastigheter
Stadshuset sett genom Riddarholmskyrkans tornspira.
Artikel

Regeringsuppdraget

SFV:s uppdrag är att förvalta och upplåta statens byggnader, anläggningar och miljöer, så att en god resurshushållning och en hög ekonomisk effektivitet uppnås, samtidigt som vi bidrar till ett hållbart byggande och en hållbar förvaltning.

Regeringsuppdraget

Tidigare utredningar

Frågan hur statens förvaltning av kulturhistoriska fastigheter ska utformas har tidigare analyserats vid flertalet tillfällen. 

Kulturfastighetsutredningen 2009

I februari 2009 lämnade SFV rapporten "Kulturfastighetsutredningen" till regeringen. I rapporten presenterar SFV, på uppdrag av regeringen, förslag på vilka kulturfastigheter som långsiktigt bör förvaltas av staten. Rapporten har fungerat som underlag till regeringens utredning om en översyn av statens fastighetsinnehav som i april 2011 lämnade sitt betänkande till regeringen.

SFV:s uppdrag från regeringen omfattade tre delar: att bedöma vilka kulturfastigheter som bör förvaltas av staten, att lämna förslag på en modell för en framtida förvaltning samt att redovisa kostnader och intäkter för att förvalta och levandegöra SFV:s så kallade bidragsfastigheter.

Uppdraget genomfördes i samråd med Fortifikationsverket, Riksantikvarieämbetet och Sjöfartsverket. Yttrande från respektive myndighet finns som bilaga i rapporten.

Rapporten Kulturfastighetsutredningen

Komplettering till kulturfastighetsutredningen

I juni 2010 lämnade SFV enligt uppdrag en komplettering till Kulturfastighetsutredningen 2009.

Staten som fastighetsägare och hyresgäst

Utifrån Kulturfastighetsutredningen gjordes en kompletterande utredning om vilka fastigheter staten bör förvalta. Uppdraget var att utvärdera den dåvarande organisationen för statlig fastighetsförvaltning.

Utredningen analyserade organisationens effektivitet och ändamålsenlighet och lämnade förslag till förbättringar. Ett betänkande presenterades 2011.

Utredning om statens kulturhistoriska fastigheter 2013

I september 2013 överlämnade regeringens utredare Inger Lilieqvist, tidigare riksantikvarie och generaldirektör, betänkandet Statens kulturfastigheter - urval och förvaltning för framtiden (SOU 2013:55) till regeringen.

Utredningen hade regeringens uppdrag att klarlägga vilka fastigheter och byggnader som ägs av statliga myndigheter och är så kulturhistoriskt värdefulla att de även i fortsättningen bör ägas av staten. Uppdraget omfattade också att identifiera de kulturfastigheter som av olika skäl inte behöver ägas av staten och kan avyttras. För de senare ska oberoende marknadsvärden uppskattas.

Slott mot blått hav och blå himmel
Tema

Byggnaderna som berättar Sveriges historia

Det är på ditt uppdrag vi ser till att fastigheternas själ och karaktär bevaras så att värdet av det alla i Sverige äger gemensamt finns kvar till kommande generationer.

Byggnaderna som berättar Sveriges historia