Till innehåll

Från kungens ståthållare till statens fastighetsförvaltare

Idag ansvarar Statens fastighetsverk (SFV) för vård och underhåll av de kungliga slotten, många statliga byggnadsminnen, kulturinstitutioner som museer och teatrar, regeringsbyggnader och skog och mark. Men så har det inte alltid varit.

En historia om statens förvaltning över fem århundraden

Statens fastighetsverk är den myndighet som i dag förvaltar den största delen av Sveriges byggda kulturarv: slott och befästningar, regeringsbyggnader, museer, teatrar, ambassader och parker, kronoegendomar, kungsgårdar, militära boställen, residens och herrgårdar. Hur har dessa byggnader och denna mark hamnat i vår vård? För att svara på den frågan måste vi ta oss en titt på en lång och slingrande historia, som för oss tillbaka till Sveriges bildande som nation.

Vägen som leder fram till SFV är en lång berättelse med uppdelningar och sammanslagningar av olika myndigheter. Ansvaret för kronans (kungens och statens) byggnader har alltid varit uppdelat på många aktörer.

Tradition i utveckling

SFV:s logotyp - de tre krönta initialerna - vittnar om kontinuitet med föregångarna Kungl. Överintendentsämbetet (KÖE) och Kungl. Byggnadsstyrelsen (KBS). Det är inte bara namnet som ändrats, utan också själva arbetsområdet. Ansvaret för Sveriges alla kyrkor flyttades till annan myndighet 1918, och ansvaret för bygglagen 1968. Andra uppgifter har kommit i stället: de kungliga slotten, kronojordarna och befästningarna.

Sveriges historia låter sig ganska väl fångas i sekler - om vi generöst lägger till och drar ifrån några tiotals år ibland. Följ med på en resa genom de 500 år som byggde staten Sverige.

Det röda Ornäsloftet ligger uppe på en höjd mot en blå himmel och snötäckt mark.
Vår historia

1500-talet: Vasatid

Den organiserade förvaltningen av statens rikedomar har sina rötter långt tillbaka i medeltiden. 

1500-talet: Vasatid
En av gårdarna i Nya Älvsborgs fästning, med en rödmålad brunnsöverbyggnad. I bakgrunden två förläggningsbyggnader och tornet.
Vår historia

1600-talet: Stormaktstid

Under 1600-talet blev Sverige norra Europas stormakt. Med erövringen av de skånska landskapen införlivades fler byggnader till kronan.

1600-talet: Stormaktstid
Vår historia

1700-talet: Frihetstiden och Gustav III:s tid

Efter de nordiska krigen i början på 1700-talet genomfördes flera storslagna byggprojekt.

1700-talet: Frihetstiden och Gustav III:s tid
Vår historia

1800-talets första hälft: Karl Johans tid

År 1818 kom Överintendentsämbetet att bli direkt underställt kungen. Då kom Riksmarskalksämbetet att ansvara för de kungliga slotten, och Överintendentsämbetet för kronans övriga hus i Stockholm samt kungsgårdarna ute i landet.

1800-talets första hälft: Karl Johans tid
Gripsholms slott sett från vattnet
Vår historia

1800-talets andra hälft: Industrialismen

Mot den senare hälften av 1800-talet ökade statens byggande och i takt med industrialiseringen växte landets välstånd. 

1800-talets andra hälft: Industrial­ismen
Interiör, Härnösands residens. Kabinettet med gustaviansk inredning i gult och vitt.
Vår historia

1918–1967: Kungl. byggnadsstyrelsen

Under 1900-talet omorganiserades många statliga verk och myndigheter. Överintendentsämbetet gjordes om och blev Kungliga byggnadsstyrelsen.

1918 — 1967: Kungl. byggnadsstyrelsen
Kvarteret Loen, entré mot Jakobsgatan. Skulpturen "Binär" i aluminium, av Eva Hild, skyddas av ett skärmtak.
Vår historia

1968–1993: KBS Byggnadsstyrelsen

Under denna period producerade Byggnadsstyrelsen storverk, med Vasamuseet som paradnummer. Men även inom restaureringskonsten: det nya museet för Livrustkammaren och den känsliga restaureringen av Skoklosters slott.

1968 — 1993: KBS Byggnads­styrelsen
Gustavianum med närmiljö. Byggnaden har ny, gräddvit puts och tak-kupolens nya kopparplåt glänser röd.
Vår historia

1993–i dag: Statens fastighetsverk (SFV)

År 1993 delades Byggnadsstyrelsen upp i flera fristående statliga bolag och verk, bland annat Vasakronan och Akademiska hus. De fastigheter (mark och byggnader) som staten av olika skäl ville behålla för evig tid tillföll den nya myndigheten Statens fastighetsverk, SFV.

1993 — i dag: Statens fastighetsverk