Det sitter i händerna

I filmserien ”Det sitter i händerna” möter vi några av de personer som arbetar med historiska hantverk.  Hantverken är mycket viktiga för oss på Statens fastighetsverk i vårt uppdrag att hållbart vårda vårt gemensamma kulturarv.

Dekorationsmålaren

I första avsnittet av ”Det sitter i händerna” får vi följa med till dekorationsmålarna Hanna Säfström, Lotta Hammar och Sara Kebbons ateljé där vi får titta närmare på allt från penslar och borstar till pigment och färger.

Det sitter i händerna - Dekorationsmålaren

Träbildhuggaren

Träbildhuggaren Christer Björkman visar upp sitt hantverkskunnande i andra avsnittet av ”Det sitter i händerna”. Han visar oss bland annat några av sina drygt 60 mejslar och skölpar, verktyg som sett ut på samma sätt inom bildhuggeriet sedan 1100-talet.

Det sitter i händerna - Träbildhuggaren

Stenhuggaren

”Du kan höra hur stenen sjunger, ett underbart ljud” säger stenhuggaren Niclas Johansson i tredje avsnittet av Det sitter i händerna. Han arbetar bland annat med att restaurera sten på Stockholms slotts fasader och nu får vi följa med in i stenhuggeriet och se hur det anrika hantverket går till på nära håll.

Det sitter i händerna - Stenhuggaren

Förgyllaren

I sista avsnittet av Det sitter i händerna visar förgyllaren Charlotte Nilsson hur man får tunt bladguld att fästa på en träram och berättar om skillnaden mellan att restaurera ett äldre föremål och att förgylla en nytt.

Det sitter i händerna - Förgyllaren