Fredrika av Baden - en doldis och helt unik drottning

Det är torsdag igen och SFV som förvaltar slott och kungsgårdar där våra drottningars liv utspelat sig fortsätter att göra nedslag i historien. Följ med till ”barnens palats” Haga slott och träffa en riktig doldis. Som drottning är hon faktiskt helt unik.

Fredrika av Baden lever i en tid då en drottnings främsta uppgift är att sätta små kungliga barn till världen. Och på den fronten sköter hon sig. Hon kallas Frick, och var själv inte mer än ett barn när hon kom till Sverige från Karlsruhe för att gifta sig 1797. 16 år gammal var hon vacker, barnslig och otroligt blyg. Knappast förberedd på livet som drottning och alla de plikter det innebar. Brev mellan makarna vittnar dock om att barnen så småningom blir ett starkt band.

Gustav IV Adolf tyckte, precis som sin far mycket om lugnet på Haga och vistas gärna i den paviljong som fadern låtit uppföra vid Brunnsviken. Men den är inte stor nog åt en växande familj. 1802 påbörjas därför bygget av ett nytt hus åt de kungliga barnen och deras uppvaktning – Haga slott. Men när detta ”Barnens palais” står klart har förutsättningarna för ett lugnt familjeliv på Haga förändrats. Nu jäser oron och missnöjet med kungen.

Haga slott i Hagaparken.

I dag bor Sveriges kronprinsessa med familj i Haga slott. . Foto: Åke E:son Lindman

Den 12 mars 1809 firar ett mindre sällskap drottningens födelsedag på Haga. Mitt i maten kommer ett oroande meddelande. Kungen bryter upp och försvinner i natten. Dagen därpå grips han på Stockholms slott och statskuppen är ett faktum. På Haga sätts drottningen och barnen i arrest och några månader senare har hela familjen sänts i landsflykt. Ingen av dem skulle någonsin återse Haga. 1812 kom paret överens om skilsmässa och knappt fyllda trettio lever Fredrika hemma i storhertigdömet Baden som kunglig frånskild flerbarnsmamma.

Fredrikas familjelycka på Haga blev lika flyktig som den omsjungna fjärilen. Men hennes barnbarnsbarn Viktoria av Baden återvänder som drottning av Sverige vid sekelskiftet 1900 och i dag har Haga hunnit vara hem åt flera generationer kungliga barn.

Haga slott i Hagaparken.

Haga slott

Efter skottet på operamaskeraden och Gustav III:s död upphörde arbetet på kungens storslagna slott vid Brunnsviken med nästan omedelbar verkan. Det slott som kom att uppföras på Haga av tronföljaren, Gustav IV Adolf, blev betydligt blygsammare i sin utformning.