Möten med våra drottningar

Under hösten gör svenska drottningar comeback i TV-serien Drottningarna. I samband med detta gör SFV, som stolt förvaltar flera slott och kungsgårdar där drottningarnas liv utspelat sig, några kungliga nedslag i historien. 

Karin Månsdotter på Svartsjö slott

Först ut i TV-serien Drottningar är Karin Månsdotter. Karin hinner bli drottning i Sverige i 87 dagar, och här får vi följa en dag i hennes liv på Svartsjö slott.

En etsning från 1669 ur Suecia Antiqua et hodierna ”Det dåtida och nutida Sverige” av det forna renässansslottet Svartsjö.

Drottning Kristina på Jakobsdal

Drottningen som kunde göra som hon ville, hon både abdikerar och konverterar till katolicismen. Här får vi följa starten av drottning Kristinas kröningståg på lantslottet Jakobsdal, i dag Ulriksdals slott.

Hedvig Eleonoras Drottningholms slott

Den här gången får vi följa änkedrottning Hedvig Eleonora och hennes nyinköpta slott. Inför den här berättelsen kan vi konstatera – det blir inte mer drottning än så här. Följ med till Drottningholms slott.

Lovisa Ulrikas exotiska födelsedagspresent - ett sagolikt slott

Veckans plats är långt borta men ändå nästgårds. Välkommen till lilla Kina slott på världsarvet Drottningholm – en exotisk fördelsdagspresent för en drottning med mycket höga krav.

Kina slott, Drottningholm. Litet rött rokoko-slott med svängda flyglar och grönt plåt-tak. Tak och fasad har skulpterad, gul dekor.

Fredrika av Baden - en doldis och helt unik drottning

Den här veckan får vi träffa en riktig doldis, som drottning är hon faktiskt helt unik. Följ med Fredrika av Baden till ”barnens palats” Haga slott.

Haga slott i Hagaparken.

Den frusna nattugglan Desideria (Désirée) på sitt Rosersbergs slott

En höstruskig torsdag besöker vi Rosersbergs slott och berättar om en frusen nattuggla som sist av allt hade tänkt sig att bli drottning av Sverige.

Ett sovrum i Rosersbergs slott med ett stort fönster mitt i rummet där solen skiner in. Fönstret har ljusgröna gardiner och inredningen är äldre med dekorerade tapeter och väggar.

Drottning Lovisa under förlovningslinden på Bäckaskog slott

När det lackar mot första advent ska vi minnas solen och besöka Bäckaskog slott i Skåne, en historisk miljö som var ett omtyckt sommarnöje för en plikttrogen drottning i en omvälvande tid.

Borggården på Bäckaskogs slott. En grus-plan med en rad kanoner.

Victoria av Badens tillflykt Tullgarns slott

Huvudpersonen för dagen i sista avsnittet i TV-serien Drottningarna handlar om en riktig järnlady som gärna slipper Stockholms slott, ”statsfängelset” som hon kallar det. Därför vill vi ta dig med till Tullgarns slott. Här finns ren luft, grönska och en glittrande havsvik.

Interiör, Tullgarns slott. Rum inrett i empir-stil. Färg-sättningen går i guld och ljus-blått.