Kulturvärden

Tegelrött slott vid spegelblankt vatten med runda torn, insvept i grönska.

Gripsholms slott. . Foto: SFV/Christina Arthursson

Upplev mer historia

I sommar är det guldläge för att göra utflykter till några av de platser där människor och miljöer
varit med och format det som är dagens Sverige. Vi har valt ut ett axplock av platser där du kan uppleva,
se och känna på vår gemensamma historia.

Platserna förekommer också i SFV:s aktuella podcast ”På plats i historien” med programledaren Malin Åkersten, arkeologen Magnus Reuterdahl och andra experter från Statens fastighetsverk. De tio poddavsnitten är direkt kopplade till SVT:s storsatsning Historien om Sverige. Ut och njut!

Sverigekarta med tio numrerade prickar.

En karta med ungefärliga geografiska platser för de resmål som presenteras i artikeln.

1. Birka/Hovgården på Björkö och Adelsö i Mälaren

Ta en båttur till Björkö och strosa i Sveriges första stad och vikingarnas viktigaste handelsplats. Besök Birkas vikingamuseum, gästa vikingabyn och gå på egna strövtåg. På Adelsö strax intill ligger Hovgården varifrån Birka och Mälardalen styrdes av svearnas konung.

Vikingabåtar vid brygga i vatten mot grön vass.

Vikingabåtar vid brygga på Birka. Foto: SFV/Mats Montner

2. Pilane gravfält, Skärhamn/Tjörn

Detta natursköna landskap är väl värt en omväg. Det är inte bara ett av Sveriges vackraste fornlämningsområden utan även en fascinerande skulpturpark och en milsvid utsikt över såväl Carlstens fästning på Marstrand, fyren Pater Noster, Mollösund, Käringön och Skaftö.   

I Bohuslän duggar det tätt mellan sevärdheterna så passa gärna på att besöka fler, som till exempel Bohus fästning i Kungälv.

Gigantiskt vitt kvinnohuvud på berg med dramatisk molnhimmel.

Jaume Plensas ikoniska skulptur Anna, tillhör den permanenta delen av Pilane skulpturpark. Foto: SFV

3. Kalmar slott samt Ölands fornborgar och naturområden

Överallt i Nordens bäst bevarade renässansslott kan du känna historiens vingslag. Här enades Sverige, Norge och Danmark i Kalmarunionen 1397. På 1500-talet lät Gustav Vasa bygga om det till en vasaborg. Just i år pågår en utställning om häxor. När du väl är där, passa på att ta en tur till Öland  och besök fornborgar, slottsruinen, ströva i vacker natur och kanske fågelskåda?

Slott mot blått hav och blå himmel

Kalmar slott. Foto: Oktod AB

4. Tumba bruk, Botkyrka

Det här är en plats som en gång doftade pengar. Här trycks fortfarande sedelpapper, men idag är det även en lummig och vacker plats att luncha och strosa på. Och utforska det fina bruksmuseet där man både ute och inne visar ”Jordnära – självhushållare då och nu”, med aktiviteter för såväl liten som stor.

Gul byggnad med brutet tegeltak.

Tumba bruksmuseum. Foto: Tumba bruksmuseum

Tegelrött slott vid spegelblankt vatten med runda torn, insvept i grönska.

Gripsholms slott. Foto: SFV/Christina Arthursson

6. Gripsholms slott, Mariefred

I den gamla vasaborgen kan du se rummet där Erik XIV hölls fången men även andra vackra rum. Här finns även Gustav III:s välbevarade teater, statens porträttsamling och en vacker park att strosa i. Mariefred är en fin stad för familjeutflykter med sin smalspåriga järnväg och fina omgivningar för hela familjen.

7. Visbys ruiner, Gotland

Ta en paus från badandet och flanera med kartan i hand och besök stadens många vackra kyrkoruiner. De byggdes på 1100-1200-talet bär alla på sina egna historier. Idag är de ett synbart bevis på Visbys storhetstid under medeltiden. Vissa av ruinerna kan du gå in i. Måste du välja en så är ståtliga S:ta Katarina/Karin kyrkoruin vid Stortorget ett bra val. I S:t Nikolaus kyrkoruin hålls det ibland konserter. Många sitter då i gräset uppe på Norderklint och lyssnar i solnedgången.

Interiör av kyrkoruin med höga valvbågar mot blå  himmel.

Kyrkoruinen Sankta Katarina (kallas även Karin), vid stora torget i Visby. Foto: SFV/Mia Fernlund

Tegelbyggnad med tegeltak med grön gräsplan framför.

Vadstena kloster. Foto: SFV/Lars-Erik Berglund

8. Vadstena, Alvastra kloster och Visingsö – tre utflykter i en

Vid Vättern finns mycket intressant att se och göra. På den västra sidan ligger Karlsborgs fästning och på den östra finner vi Vadstena med slottet omgärdat av sin vallgrav och Heliga Birgittas kloster och den doftande klosterträdgården. I närheten ligger Alvastra klosterruin och det är även nära till den cykelvänliga Visingsö mitt i sjön.

9. Sandvikens fiskeläge på Ulvön, Örnsköldsvik

En kronoholme med lång historia. Hyr en av fjärrfiskarnas gamla timrade fiskebodar i fiskeläget. Njut av utsikten, vattnet, lugnet och naturen. Ulvön är också känd för sin surströmmingstillverkning.

Blekta timmerhus på strand vid blått vatten.

Sandvikens fiskeläge. Foto: Melker Dahlstrand

10. Ornässtugan, Borlänge

På en udde vid Ösjön finns Dalarnas mest berömda loft. Här sägs Gustav Vasa ha gömt sig för danskarna vintern 1520-21 innan han lyckades fly genom dasset. Här finns även Sveriges äldsta museum (1753). I Dalarna är det nära även till övriga vasaminnen men även till Carl Larssons Sundborn, till Hildasholm och många fler vackra platser.

Rött timmerhus på grön gräsmatta.

Ornässtugan. Foto: Åsa Ehlis