Kulturvärden

Kungaparets första besök på jubileumsårets eriksgata.

Kungaparet inledde sina länsbesök med att besöka Nyköping, där landshövding Beatrice Ask stod värd. Lunchen intogs på Nyköpingshus och gick betydligt bättre än vid Nyköpings gästabud år 1317 då kung Birger Mangusson lät fängsla sina bröder, hertigarna Erik och Valdemar. De svalt senare ihjäl i fängelsetornet. Foto: Janne Höglund

Kunglig turné

I år får Sveriges residensstäder besök av kungen och drottningen som en del av att Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen.

Kungaparet inledde sin Eriksgata den 9 februari i Nyköping, Södermanlands län, där landshövding Beatrice Ask stod som värd. Bland besökspunkterna ingick givetvis Nyköpingshus, där det bjöds på lunch i Gästabudssalen.

– Inget kunde vara mer passande än att börja just här, i Nyköping, som har så mycket historia och är en av Sveriges äldsta städer, sa kungen i sitt tal på Stora Torget.

Under våren och sommaren kommer ytterligare 20 residensstäder att få besök av kungen. Den kungliga turnén avslutas i värmländska Karlstad den 7 september. Mer om länsbesöken och jubileumsfirandet finns att läsa på kungahuset.se.