Fortsatt höga vattennivåer vid Huseby bruk

De fortsatt höga vattennivåerna vid Huseby bruk har gjort att problemet eskalerat och ett intensivt arbete pågår på plats.

Häromdagen berättade vi om höga vattennivåer i södra Sverige och hur det påverkade Huseby bruk i Småland. Dessvärre fortsätter problemet med för mycket vatten. På bara ett dygn har vattennivån vid Huseby bruk stigit med nio centimeter. Nu pågår ett intensivt arbete för att släppa igenom enorma vattenmassor och för att skydda fastigheterna. Fastighetschef Maria Nordh rapporterar:

- Idag skiner solen så det känns just nu lite mer stabilt. Vi pumpar på för fullt och har jour dygnet runt. Flera byggnader har redan nåtts av vattnet så vi fokuserar på att säkra dem och stänga av området. I slutet av förra veckan öppnades samtliga dammluckor och vi har grävt och breddat för att öka genomströmningen så att vattnet kan ta sig vidare via åkern.

Vattnet fortsätter dock att trycka på och läget är kritiskt.

- Än så länge håller vi jämna steg, men det är mycket starka krafter vi har att göra med: Den gamla stenbrons valv strax före dammluckorna är snart helt under vatten och det finns en risk att bron inte klarar trycket. Vi har stängt av för trafik och gående.

Statens fastighetsverk lägger även ut sandsäckar längs delar av vattenmassorna för att undvika att det når ytterligare byggnader och idag inleds demontering av ett större vattenhjul, för att skapa ett bättre flöde.

- Prognosen talar om mer nederbörd till helgen så nästa vecka kan bli kritisk. Vi får räkna med att jobba aktivt och pumpa i minst två veckor till.