Ett unikt tillfälle att få hyra en anrik bostad från tidigt 1800-tal med alla bekvämligheter som behövs. Här i Strömsholm har du ett kungligt slott till granne, Mälaren runt knuten och Stockholm en timme bort med tåg.

Bostad från tidigt 1800-tal med pendlarläge

Den före detta Beridarebostaden på Strömsholms ridskoleområde har traditioner sedan början på 1800-talet, med ett historiskt avtryck hemmahörande i Sveriges Karl-Johantid.

I dag är den ståtliga fastigheten en privatbostad, med ett naturskönt läge mitt bland gamla byggnader, ridskola och Strömsholms slott. Här varvas ålderdomliga byggnadsdetaljer som kakelugn och öppen spis för trivseleldning, med moderna bekvämligheter som fiber och ett nyrenoverat badrum (2022). 

Visa bildspel

Stort vardagsrum med kakelugn och synliga takbjälkar.

Huset består av sex rum och kök fördelat på två plan. Det finns generösa sällskapsytor och ett rymligt kök med nya vitvaror (2022). Se planritning.

I månadsavgiften på 25 000 kr ingår varmhyra med bergvärme, fiberanslutning som ska driftsättas, ett källarförråd och parkeringsplats för en bil. Den vackra trädgården sköts av hyresgästen och byggnaden är ett statligt byggnadsminne.

Kontakta förvaltare Kristoffer Brodin på telefon 010-478 71 68 för att komma överens om tid för visning.

Visa bildspel

Nyrenoverat badrum med dusch och tvättmaskin.

Med Mälaren runt knuten och Stockholm en timme bort

Här har du Mälaren runt knuten och ett fantastiskt naturlandskap med ekskogar och åkrar som samsas. Till populära Kvicksund med sandstrand och de sommaröppna Borgåsundsfiskarn och Borgåsunds restaurang med gästhamn är det knappa 5-10 minuter.

Till Stockholm tar det 1,5 timme med bil, till Eskilstuna 30 min och Västerås 20 minuter. Från Västerås går det direkttåg till Stockholm på under timmen.

Strömsholm - ett kungligt slott och hippologiskt centrum

Det varmgula slottet från 1600-talet är byggt på en stensatt holme precis där Kolbäcksåns strömmande vatten flyter ut i Mälarviken Freden. Kungliga resenärer övernattade gärna här på resor söderut och än i dag är slottet med de gröna omgivningarna ett omtyckt utflyktsmål. Sommartid är slottet, Slottsboden och kafét öppet för besökare. Slottet inrymmer ett slottskapell och många bröllopspar väljer Strömholms romantiska miljö för sina vigslar. 

Ridskolan Strömsholm har en lång tradition och historia som går tillbaka till Gustav Vasas tid. Den är i dag en av Sveriges främsta utbildningsanläggningar inom hästnäringen. Här ges bland annat utbildningar för ridlärare, Hippologer, hovslagare, hästskötare, talangfulla och elitsatsande ryttare på flera nivåer. Här anordnas också årliga hästtävlingar.

Exteriör, bostadshus vid Snobbrännan. Gulputsad byggnad med tegeltak. Sommar.

Foto: Olle Nylind

Byggnaderna på Strömsholms ridskoleområde

Statsomvälvningen 1809 medförde förändringar inom stuteriet. Efter 1809 konstaterades att det allmännas nytta av stuteriet vid Strömsholm inte motsvarade kostnaderna och dagsverksplikten för de underlydande. Efter visst utredande beslöts att kungsladugården vid Kungsör skulle avvecklas och istället skulle man satsa enbart på Strömsholm. Flera byggnader flyttades till Strömsholm under åren 1810 och 1811. Verksamheten omorganiserades och stuteriet fick benämningen ”cronostall” och en ny stor byggnadsepok inleddes vid Strömsholm. Bl.a. tillkom nya arbetarbostäder, skola, stallar och ridhus.

År 1812 stod den knuttimrade läkarebostaden färdig. Ungefär samtidigt murades stalldrängarnas bostäder av bullersten och lera och kunde 1814 ta emot sina första hyresgäster. Varje hus bestod av åtta lägenheter om vartdera kök och kammare fram till en ombyggnad 1939.

En koppling finns även till Strömsholms kanal. Slussverksbyggmästaren Norenius lär ligga bakom såväl det första ridhusprojektet som de ritningar som låg till grund för stalldrängsbyggnaderna, även kallade lerhusen. Från tidig Karl-Johantid, 1800-talets första hälft, är även beridarebostaden, handelsboden och fodermarkbostaden. Wallenbergs stuga och Svedlunds stuga är från 1855. Stallplanens vitputsade stenlängor tillkom mellan åren 1866–1867. Mangårdsbyggnaden tillkom 1815.

Hitta hit

Hitta till Beridarebostaden Strömsholm

Clas Thotts väg 16, Strömsholm

Clas Thotts väg 16