Besöksmål Besöksmål

Strömsholms slott är öppet för besök. Mer information hittar du här: Strömsholms slott

Vid Mälarens västra ände, på en holme i Kolbäcksån, lät Gustav Vasa bygga en borg på 1550-talet. Denna borg fick bilda grunden till det nuvarande Strömsholms slott.

Änkedrottning Hedvig Eleonora lät uppföra Strömsholms slott 1669-74 efter Nicodemus Tessin den äldres ritningar. Slottet består av en mittbyggnad inramad av fyra kvadratiska hörntorn. På parksidan reser sig ett stort mittorn med kupol. Samtidigt med slottet uppfördes ett tjugotal ekonomibyggnader, och början till en parkanläggning i franskt barock anlades.

Slott som bröllopsgåva

När själva slottsbyggnaden stod klar avstannade arbetet och först på 1730-talet påbörjades inredningsarbetet. Då inreddes bland annat slottskapellet på vinden efter Carl Hårlemans ritningar. År 1766 gifte sig den svenske tronföljaren, blivande Gustav III, med prinsessan Sofia Magdalena av Danmark. Som bröllopsgåva från riksdagen fick hon Strömsholms slott. Då inleddes mer omfattande arbeten med slottets inredning. Carl Fredrik Adelcrantz var arkitekt och arbetena fortsatte under 1800-talet.

Fasadrenovering

År 1985 genomgick slottet en stor fasadrenovering. Under århundradena hade slottets yttre förändrats en del, men fasadputsen var till största delen bevarad i originalutförande från 1670-talet. Taket var fram till 1800-talet täckt av tjärspån men byttes då ut mot plåt.

Interiör, Strömsholms slott. Detalj av restaurerad textiltapet med blommönster.

Foto: Mia Fernlund

1990-talets upprustning och tapettillverkning

1993 övertog Statens fastighetsverk ansvaret för Strömsholms slott med omgivningar. Under 1990-talet har slottet restaurerats i olika etapper. Den kungliga våningens rumsfördelning har återställts och 1700-talsmöblerna har placerats i sitt sammanhang. En av de intressantaste detaljerna i restaureringsarbetet har varit nytillverkningen av en papperstapet från 1760-talet. Förlagan hittades i isoleringen i ett vindsbjälklag till ett av slottets bostadshus och det är gamla linnehanddukar som blivit omgjorda till kunglig tapet.

Omtyckt besöksmål

Strömsholms barockslott i gult och dess gröna omgivningar, med plats för många hästar, är ett omtyckt utflyktsmål. Bröllopspar väljer ofta det romantiska slottskapellet som plats för sin vigsel. Här finns fina 1700-talsinredningar och en betydande samling svenskt måleri. Bland annat finns här David K. Ehrenstrahls målningar av Karl XI:s livhästar.

Strömsholms slott utgör ett av de åtta kungliga slott som Statens fastighetsverk förvaltar. Allmänheten är välkommen att besöka slottet, huvudsakligen under vår och sommar men även vissa dagar under årets övriga månader.

Bilder

Strömsholms slott och stenköket. I förgrunden gaveln på en röd träbyggnad. Vår och spirande grönska.

Foto: Micael Edlund

Strömsholms slott, mittornet med kupol och lanternin. Fasaden är gulputsad med vita pilastrar. Vår och grönska.

Foto: Micael Edlund

Två bruna hästar i en hage intill Strömsholms slott. Sommar och grönska.

Foto: Micaela Fredriksson

Hitta hit

Hitta till Strömsholms slott

Slottsvägen 26, 734 94 Strömsholm

Hitta på Google Maps