Ombyggnad av Kungshuset, Lund
Pågår
Kungshuset i Lund var en gång universitetets första huvudbyggnad. Nu renoverar SFV byggnaden för att den ska bli kontor åt universitetsledningen och dess staber.
Vad händer bakom fasaderna och byggplanket? Kanske putsas en fasad, vi byter eller renoverar fönster, vi bygger om till kontor, vi installerar ny ventilation. Följ med in på några av de renoveringar, restaureringar och ombyggnader som pågår i SFV:s omfattande och mycket varierande fastighetsbestånd.
Visar: 25 projekt
Kungshuset i Lund var en gång universitetets första huvudbyggnad. Nu renoverar SFV byggnaden för att den ska bli kontor åt universitetsledningen och dess staber.
Statens fastighetsverk förvaltar tio kvarter i Södra Klara. Under 2000-talet har flera byggnader renoverats och nu pågår renoveringen av kvarteret Rosenbad. Det finns stort behov av att modernisera klimatanläggningen och tekniska installationer. Renoveringen innefattar även en förbättring av tillgänglighet, logistik och ytskikt.
Operabyggnaden är en del av det svenska kulturarvet. Det eftersatta underhållet får konsekvenser för personalen, för publiken och för svensk opera- och balettkonst. Därför beslutade regeringen i mars 2023 om att ge SFV i uppdrag att lämna in ett underlag inför en renovering av byggnaden. Den 19 april hemställde SFV om att få göra en förstudie inför denna renovering.
Nu bygger SFV om Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum i centrala Uppsala.
Sveriges ambassad i Helsingfors har funnits på samma plats vid Salutorget i över 100 år och är lite av ett landmärke för både finländare och svenskar. Ambassadbyggnaden har vid flera tillfällen under historiens lopp genomgått större renoveringar. Nu är det dags igen.
Vi bygger nu en ny permanent hiss vid Dramatens entrétrappa mot Nybroplan, för att förbättra tillgängligheten.
Lunds universitet har en längre tid haft ett behov av ett större Palmhus i Botaniska trädgården, framförallt på grund av att kottepalmerna vuxit ända upp i taket. Palmerna planterades redan på 1860-talet och är av den utrotningshotade arten cycas zeylanicari.
SFV och Uppsala Universitet renoverar granpyramider och granhäckar i Botaniska trädgården i Uppsala. Flera granpyramider har dött eller vuxit sig så stora att de inte längre kan formklippas. Också granhäckarna har döda partier och har blivit förvuxna och svåra att hantera. Även samtliga hagtornsträd har dött. Våren 2023 ska nya granar, granhäckar och nya hagtornsträd planteras.
Kungliga konsthögskolan har haft verksamhet på Skeppsholmen sedan 1946 och 1995 blev Kasern III dess huvudbyggnad. Nu behöver byggnaden renoveras.
Den pågående fasadrestaureringen av Stockholms slott är den största i modern tid, hela restaureringen beräknas ta nästan 50 år. I restaureringsarbetet åtgärdas slottets skadade fasadsten på olika sätt. De mest skadade fasadstenarna byts ut, andra stenar huggs om och återmonteras. Vid behov åtgärdas även plåtdetaljer och fönster. I samband med restaureringen har ett större putsprov gjorts. Valet av kulör – en varmrosa ton som står sig fint mot stenen – var komplext och baserades på estetiska, historiska och tekniska grunder.
Havsfiskelaboratoriet (tidigare en del av Fiskeriverket) har bedrivit verksamhet i Lysekil sedan 1929. Under de senast 10 åren har verksamheten vuxit från ett 40-tal medarbetare till idag över 80. Fastigheten som verksamheten bedrivs inom behöver nu anpassas efter det ökade behovet av framför allt kontor, laboratorium, mötesrum, och gemensamhetsutrymmen.
Landsberga kungsgård är ett levande lantbruk som har arrenderats av samma familj i över 100 år. Nu bygger SFV ett nytt värphönsstall för modern äggproduktion.
Botanhuset med sina enorma samlingar av växtmaterial har under många år brottats med trånga utrymmen och en bristfällig arbetsmiljö. Nu pågår en varsam renovering av det vackra jugendhuset i barockstil som är en del av Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
I slutet av 1600-talet planterades almar i barockparken i Lövsta bruk. Under senare år har almarna drabbats av almsjuka och behövde bytas ut. De sjuka almarna har ersatts med unga parklindar, vars skott är från träd som funnits på Lövsta sedan 1700-talet. Genom att plantera parklindarna ser vi till att bevara den gamla sorten av parklind. Totalt har 33 nya träd planterats i alléerna.
Statens fastighetsverk (SFV) äger nästan all mark på Riddarholmen, även torg, gator och kajer. Under flera år har SFV arbetat med upprustning av marken och kajerna i olika etapper. Även Trafikverket och Stockholms stad har genomfört arbeten som har påverkat holmen. Nu är dags för arbeten med i promenadstråket mellan söder och norr, att ställa i ordning Hebbes trappa och Arkivgatan.
På Skansen Kronan, som genom sin centrala placering på Skansberget är ett av Göteborgs främsta landmärken, genomför Statens fastighetsverk just nu ett spännande och efterlängtat projekt. I den fyra-fem meter tjocka yttermuren byggs en hiss vars syfte är att tillgängliggöra byggnaden och att skapa förutsättningar för ett attraktivt och välfungerande besöksmål. Om allt går enligt plan ska hissen stå klar lagom till det historiska 400-årsjubileet i sommar.
Skeppsholmen och Kastellholmen är en unik skärgårdsmiljö mitt i Stockholm och en maritim oas för konst, kultur och rekreation. I april 2017 påbörjades en omfattande renovering av träkajerna och dykdalberna på Skeppsholmens östra och norra sida. Renoveringen genomförs i fyra etapper. Den första etappen blev klar under våren 2018, etapp två slutfördes under 2020 och de sista två etapperna beräknas påbörjas tidigast 2022.
Statens fastighetsverk har gjort flera undersökningar som visar att Skeppsholmsbrons grundläggning är skadad. Nu är det dags att göra en grundförstärkning för att säkra bron.
SFV genomför en upprustning av Herkulesgatan, mellan Rödbodgatan och Drottninggatan i centrala Stockholm.
Trädgårdsvillan i Botaniska trädgården i Uppsala, som ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk, uppfyller inte dagens krav på tillgänglighet och en modern arbetsmiljö. Nu ska den totalrenoveras och byggas ut.
Linnéträdgården i Uppsala är en av Sveriges mest populära och intressanta trädgårdar. Hit kommer turister från hela världen för att besöka den plats där Carl von Linné bodde och verkade. För att bättre välkomna och serva besökarna har Statens fastighetsverk och Uppsala universitet länge planerat för att uppföra en permanent paviljong på trädgårdens förgård. Om allt går enligt plan så kommer byggnaden stå klar för invigning sommaren 2023.
För första gången på 148 år har Nationalmuseibyggnaden på Blasieholmen i Stockholm renoverats. Statens fastighetsverk (SFV), som fick regeringens uppdrag att renovera museibyggnaden, arbetade från och med sommaren 2014 till hösten 2017 för att åter göra Friedrich August Stülers byggnad till Sveriges modernaste museum. Hösten 2018 kunde museet återigen öppna.
Som ett tack till Stockholms borgerskap för deras vakthållning under ryska kriget 1788–90 lät kung Gustav III uppföra en obelisk i granit på Slottsbacken vid Stockholms slott. Men konstruktionen var ifrågasatt från början och skador tros ha uppstått tidigt. I juni 2017 monterades obelisken ned för att åtgärdas, och under våren 2020 kom en ny stadig postamentssten på plats. Efter det monterades obelisken upp på nytt, sten för sten.
Under två års tid uppfördes Marinmuseums nya utbåtshall på Stumholmen i Karlskrona. I juni 2014 öppnade den nya ubåtshallen för besökare. Resultatet blev en långsmal, asymmetrisk byggnad som fått låna drag av modern fartygs- och smygteknik.
Operabyggnadens fasader och tak är i stort behov av renovering och nu pågår ett stort underhållsarbete med dessa.