I Vita villan hyr vi nu ut en stor, praktisk och charmig kontorslokal. Byggnadens spännande historia gör sig påmind i de vackra lokalerna och utanför fönstren finns lummiga Botaniska trädgården. Vita villan ligger nära Lunds centrala delar med cykelavstånd till det mesta.

I Botaniska trädgården i Lund ligger Vita villan med lediga lokaler att hyra. Lokalerna ligger på entréplan samt en trappa ner och är uppdelad i mindre och större rum som kan disponeras för större möten eller enskilda kontor. Vid entrén finns ett utrymme som passar för reception. Renoverat pentry och toalett finns i källarplan. På entréplanet med tre meter i takhöjd finns stora fönster mot lummiga och lugna Botaniska trädgården. Lokalen har ljusa ytskikt medan trapphuset har samma färgsättning som när det byggdes i slutet av 1800-talet. 

En lång korridor med gula väggar, höga dubbeldörrar och golv i schackrutigt klinker.

Foto: Peter Westrup

Om byggnaden

Botaniska laboratoriet är ett fint exempel på det sena 1800-talets institutionsbyggnader. Botaniska trädgården i Lund anlades 1862-67 under ledning av professorn i botanik, algologen Jacob Georg Agardh. Vid mitten av 1800-talet väcktes intresset för växtfysiologi till liv som ämne vid universiteten i Europa. Nya byggnader för laborationer behövdes och i Lund byggdes Botaniska laboratoriet 1889-91. Arkitekt var Herman Theodor Holmgren.

På bottenvåningen inrymde huset ursprungligen föreläsningssal, laboratorium, försöksrum och vaktmästarbostad. På övervåningen fanns två mikroskoprum, arbetsrum och ett botaniskt museum. Botaniska laboratoriet kom med åren att kallas Vita villan, efter att den ursprungliga gula kulören på fasaden bytts mot vit.

Kromat och veckert trappräcke mot djupröda väggar.

Foto: Peter Westrup

Under årens lopp har huset byggt om och försetts med installationer. I slutet av 1990-talet renoverade SFV byggnaden och återställde så mycket som möjligt till ursprungligt utseende, men med moderna installationer och en hiss. Trapphuset är iögonfallande vackert med sin djupröda färg och vackra mönsterlagda klinkergolv. Snickerier är målade med linoljefärg i sin ursprungliga färgställning.

  • Lokalarea: ca 527 kvadratmeter
  • Byggår: 1891
  • Arkitekt: Herman Theodor Holmgren
  • Byggnaden är ett statligt byggnadsminne.
  • Hiss finns i fastigheten.
  • Kommunikationer: Centralt i Lund med flera busslinjer och gångavstånd till stationen.
  • Parkering: Begränsat med gatuparkering nära fastigheten. Nära till P-hus.
  • Tillträde enligt överenskommelse.
En stor och tom sal med höga fönster ut mot parken.

Foto: Peter Westrup

Kontakt

Hitta hit

Hitta till Vita villan i Lund

Östra Vallgatan 14, Lund

Länk till karta i Google Maps