Högt på en udde ovanför Ottawa River ligger Sveriges ambassadörsresidens i Ottawa. Villan är byggd i massivt rött tegel och taket är klätt med skifferplattor. Byggnadsstilen kallas "Queen Anne Revival".

Sveriges ambassadörs residens i Rockcliffe Park

Huset på 700, Manor Avenue byggdes 1913, arkitekt var Allan Keefer. Keefer har ritat många av de pampiga byggnaderna i den exklusiva stadsdelen Rockcliffe Park. Just detta hus, då kallat "Raewood", ritade han åt sin bror Thomas Coltin Keefer Jr. Dessvärre hamnade Thomas Keefer Jr i ekonomiska svårigheter och 1919 tvingades han sälja fastigheten till James William Woods, som i sin tur sålde den vidare till Gilbert Emilius Fauguier 1920. Huset fick då namnet "Ardvar". Familjen Fauguier byggde också till ett hus åt sin chaufför "Ardvar cottage" som än i dag används som personalbostad. 1944 köpte svenska staten "Ardvar" av Gilbert Fauguiers änka.

Queen Anne Revival

Högt på en udde ovanför Ottawa River ligger huset som har två våningar och källare. Det är byggt i massivt rött tegel och taket är klätt med skifferplattor. Byggnadsstilen kallas "Queen Anne Revival" och huset har en flamländskt inspirerad balustrad på trägårdssidans fasad. Den ena är krönt med en stor putsad tallkotte.

Utsikt över floden

Residenset har två huvudfasader. Den ena vetter mot söder, där finns infarten och entrén. Den andra mot norr har utsikt över floden och Acacia Avenue, dit man kan ta sig via en grind. Tidigare gick spårvagnen förbi här med en egen hållplats som från början var familjen Keefers. Representationsdelen av huset rymmer hall, tre salonger, bibliotek, stor och liten matsal, personalrum, kök och gästtoaletter. I den privata delen finns fyra sovrum, vardagsrum, kök och tre badrum.

Tillbyggnader och modernisering

1986 genomförde SFV:s föregångare Byggnadstyrelsen en tillbyggnad. Den omfattade den stora matsalen och en tvättstuga i källarvåningen samt en flygel med personalrum och trapphus till källaren. Samtidigt moderniserades samtliga badrum. Arkitekt var det lokala arkitektkontoret Murray & Murray Associates. Sedan dess har Statens fastighetsverk, SFV installerat nya värmepannor för stadsgas 2001 och renoverat köket 2005.

Förutom residenset finns personalbostadshuset med privat trädgård, två garage, trädgårdsförråd och ett lusthus på tomten. 1986 styckade man av ca 3 500 kvm av tomten och sålde den. Trädgården är parkliknande och vackert planerad. I dag omfattar den ca 19 000 kvm.

Utrikesdepartementet är hyresgäst.

Hitta hit

Hitta till Ottawa, Kanada, ambassadörens residens

377 Dalhousie Street, Ottawa

Hitta på Google Maps