Sveriges ambassadörsresidens i Guatemala är en trevlig, funktionell och representativ villa i stadsdelen La Canada, där också många andra länder har sina residens.

1000 kvadrat i la Canada

1996 var 36 år av inbördeskrig i Guatemala slut. Det residens som Utrikesdepartementet hyrt för ambassadörens räkning i över tio år erbjöds 1997 till förvärv av svenska staten. Byggnaden är mycket trevlig, funktionell och representativ och ligger i villastadsdelen La Canada, där många andra länder har sina residens. Statens fastighetsverk (SFV) köpte fastigheten som omfattar ca 1000 kvm i oktober 1997.

Chefsbostad, Guatemala City. En vitputsad tvåvåningsbyggnad med svarta smidesgaller över fönstren, omgiven av palmer och planteringar.

Foto: Patrik Pihl

Klimatanpassad byggnad

Chefsbostaden är en putsad, vit villa i två plan. Den har representationsvåning på bottenvåningen och i direkt anslutning till stora salongen och hallen finns en täckt terrass, som används flitigt i det behagliga klimatet. De platta betongtaken på en del av huset är belagda med vitmålade keramikplattor för att sänka värmestrålningen. I övrigt är taken brutna och täckta med tegelpannor.

Idag är Utrikesdepartementet hyresgäst.

Hitta hit

Hitta till Guatemala, ambassadörsresidens

19 Calle 8-24 zona 14 la Canada, Guatemala

Hitta på Google Maps