1975 bestämde Saudiarabiens regering att landets utrikesdepartement liksom samtliga ambassader skulle flyttas från Jeddah till Riyadh. Diplomatområden gjordes i ordning för att rymma utländska ambassader och residens.

Från Jeddah till Riyadh

1975 bestämde Saudiarabiens regering att landets utrikesdepartement liksom samtliga ambassader skulle flyttas från Jeddah till Riyadh. Ett diplomatområde förbereddes för ambassader och residens. Området skulle rymma ett 80-tal ambassader, bostäder för deras personal, skolor, affärscentrum och rekreationsområden. När området var klart 1983 fick Sverige arrendera tre tomter, en tomt för kansli och residens och två tomter för personalbostäder. Den ena av dessa två tomter var avsedd för ambassadpersonal medan den andra var avsedd för personal vid Exportrådet. En av tomterna såldes senare.

Arkitekt Carl Nyrén

1983-84 uppfördes samtliga byggnader på de tre tomterna av ABV, numera NCC. Arkitekt var Carl Nyrén Arkitektkontor i samarbete med VBB Arkitekter. Carl Nyrén har även gjort inredningen i de offentliga delarna av ambassaden medan VBB:s inredare svarat för bostadsdelarna. Speciella svenska drag har införlivats i interiörerna. Golven i de offentliga utrymmena utgörs av vit och grön marmor som lagts i schackmönster, medan vissa innertak i de offentliga rummen har kvadratiska kryssfanerpaneler i björk. Även listverken består av björk medan fönster- och dörrpartier är utförda i teakträ.

Inbäddade i lummig grönska

Byggnaderna är inbäddade i lummig grönska. Entrén till kansliet har en vacker marmorportik. I residenset finns en skulptur med porlande vatten. På de muromgärdade och insynsskyddade tomterna finns även pool, garage och bostäder för servicepersonal. Klimatet är torrt och sommartid mycket varmt.

Solceller ger energi

Under 2017 installerades solceller på Sveriges ambassad i Riyadh. Solcelsanläggningen beräknas producera 145 000 kWh per år vilket motsvarar ungefär 80 procent av ambassadens elbehov.

Hitta hit

Hitta till Riyadh, Saudiarabien. Ambassadanläggning

Collector Road B, Riyadh

Hitta på Google Maps