1923 blev Ankara huvudstad i den nya republiken Turkiet och tio år senare, 1933, köpte Sverige fastigheten som idag rymmer både kansli och residens. Den ligger i området Kavaklidere bland många andra ambassader. På den 10 500 kvm stora tomten finns idag både ambassadörens residens och ambassaden.

Arkitekt Nils Ahrbom

Den nuvarande kanslibyggnaden uppfördes 1963 efter ritningar av Nils Ahrbom. År 1998 gjordes en om- och tillbyggnad med Gunnar Åsell som arkitekt. Ambassaden är en putsad två våningar hög tegelbyggnad med källare. Vid tillbyggnaden 1998 gjordes ett nytt samlingsrum och fyra kontorsrum. Samtidigt ordnades separat viseringsväntrum för att minska belastningen på huvudentrén. En vindskyddad uteplats för personalen byggdes också, den byggdes senare in för att fungera som lunchrum.

Representativt residens

Residenset är en putsad tegelvilla i två våningar. Huset är mycket representativt och i bottenvåningen ryms hall, salong, matsal, kök, bibliotek, personalrum och gästtoaletter. På övervåningen finns sex sovrum, tre badrum och ett privat kök.

Parkliknande tomt

Utöver dessa byggnader finns på tomten en pool och ett garage för fem bilar. Tomten är parkliknande och vackert planerad med träd och planteringar. Den är med sin storlek en oas i det annars tätbebyggda området. Ankara ligger på en höjd cirka 900 meter över havet.