När arkitekten Anders Landströms ambassadörsresidens i Pretoria slog upp portarna 2003 tog Statens fastighetsverk (SFV) första steget på en ny väg. En väg som skulle visa världen att svensk arkitektur besitter både kraft och spänst.

Det bästa av svensk arkitektur och design

"Sveriges representationslokaler såväl inom landet som utomlands bör utgöra förebild för vad som kan åstadkommas inom svensk arkitektur, formgivning och design", hette det i den arkitekturproposition från 1998 som utgjorde starten för den nya strategin. I Pretoria fick denna strategi bli verklighet.

Svensk funkis förebild

När arkitekt Anders Landström hade sett tomten första gången, var hans ambition att fånga en känsla av det svenska och sommaren. "Jag tänkte på Stockholmsutställningen 1930. Den har för mig alltid representerat en vision av ljusa, enkla och tydliga byggnader. Därför fick residensets fasad vit puts, en sockel av lejongul sten, och himlen är ju nästan alltid blå i Pretoria".

Svensk form kombinerat med lokal teknik

Landströms ritningar prisades särskilt för sina väl avvägda volymer. På plats genomfördes de av den lokala arkitektfirman Boogertman & Krige under ledning av Ernes Wilken. Ett arbetssätt som gjordes möjligt genom modern teknik och täta kontakter.

Hitta hit

Hitta till Pretoria, Sydafrika. Ambassadörens residens

Canopus Street 297, Pretoria

Hitta på Google Maps