Sverige tilldelades år 1984 av Zambias regering en tomt i den så kallade ambassadtriangeln nära den gamla flygplatsen. Bygget på den nya tomten påbörjades 1987 och den svenska ambassaden kunde invigas 1989.

Då hade Sverige redan funnits på plats som konsulat och sedermera ambassad på flera olika platser sedan 1965.

Nordisk entré

Tomten är ritad av W Bauer & J Karon AB i Stockholm och anlagd av Mr Bingham, en lokal entreprenör, expert på afrikanska buskar och träd. På ambassadtomten finns idag tre byggnader. Den första byggnaden är ambassadkansliet, här finns UD och SIDA. Sedan år 2000 hyr Finlands ambassad ca 300 kvm av Sverige här, de två ambassaderna delar till och med entré. I en annan byggnad finns sedan 2003 SIDA:s HIV/AIDS sekretariat, här har SFV gjort några mindre ombyggnationer de senaste åren för att skapa mer utrymme åt den växande personalskaran. Den tredje byggnaden är en teknisk servicebyggnad med utrymmen för vattentankar och reservkraft bland mycket annat. Här finns också kök, konferensrum, bastu och förråd.

Afrikanska och svenska material

Byggnaderna är klädda med rött tegel från norra Zambia. Fönsterkarmar och spröjsar är i aluminium. Väggarna är invändigt putsade och vitmålade och på golvet ligger terrazzoplattor i två olika färger. Markteglet på gården är lagt i mönster. Tegel, terrazzoplattor och fönsterkarmar är lokalt producerade. Yttertaket i trä är täckt med betongtegel från Zimbabwe. Innertakens träpanel kommer från Moçambique. Övrigt material såsom innerdörrar, möblemang och tekniska installationer är svenskproducerat och installerat av svenska elektriker och rörmokare. Generalentreprenör var Fabcon AB från Timrå. En lokal entreprenör, Apollo, stod för byggnadsarbetena. På området finns pool, tennisbana och ett trettiotal parkeringsplatser under tak för att skydda bilarna mot den starka solen.

Personalbostäder

Förutom ambassaden och ambassadörsresidenset förvaltar Statens fastighetsverk tre personalbostäder i Lusaka, varav en är ambassadörens residens. Alla ligger på kort avstånd från ambassaden.

Hitta hit

Hitta till Lusaka, Zambia. Ambassaden

Haile Selassie Avenue, Lusaka

Hitta på Google Maps