Besöksmål Besöksmål

Kungliga Hovstallet är öppet för besök. Läs mer på https://www.kungligaslotten.se/vara-besoksmal/hovstallet.html

 

Dagens hovstall ritades av Fritz Eckert och stod färdigbyggt 1894 som en riddarromantisk borg i mörkrött tegel och var på sin tid en omdiskuterad nybyggnation. Det invigdes av Oskar II. 

Fasaderna är av Börringetegel och stallet formar en kringbyggd gård med en monumental portbyggnad. Från början fanns här stall för 90 hästar och vagnshus för 160 åkdon.

Hovstallets fasad. Tegelbyggnad med stor portal och rundade fönster.

Foto: Alexandru Babos

Kungliga hovstallet omfattar idag tio byggnader. Det finns två stall - ett för hovets vagnshästar och ett för övriga. Totalt finns här 35 hästar. I övrigt rymmer husen ridhus, verkstäder, garage samt bostadslägenheter. Under 2000-talet har samtliga byggnader rustats upp. Då tillkom även en karusellik byggnad på gårdsplanen som används för att motionera hästarna.

Hästarna som drar hovets vagnar ska alltid vara bruna, storväxta och utan iögonfallande teckning. I vagnshuset förvaras ett 40-tal vagnar från 1800-talet och tidigt 1900-tal. Här finns sjuglasvagnen från 1897 som är Hovstallets förnämsta statsvagn. Den används vid högtidliga audienser och statsbesök. På hovstallet finns även hästkrafter i form av bilar. Redan i slutet av 1800-talet fick hästarna ge plats för den första bilden, en Daimler på fem hästkrafter.

Utställning på Kungliga hovstallet. Detalj av hästutrustning med förgyllda beslag.

Foto: Alexandru Babos

Gamla anor

Hovstallet instiftades 1535 av Gustav Vasa och låg ursprungligen på Helgeandsholmen. Den sista stallbyggnaden som låg där var ritad av Tessin dy 1797. Denna byggnad revs för Riksdagshuset som byggdes under 1890-talet.

Kungliga Hovstallet är statligt byggnadsminne.

Hitta hit

Hitta till Kungliga Hovstallet

Väpnargatan 1, 11451 Stockholm

Hitta på Google Maps