• Marketenteriet på Skeppsholmen. Fotograf: SFV

    Marketenteriet på Skeppsholmen.

Marketenteriet på Skeppsholmen

Marketenteri betyder café och var en av alla funktioner som behövdes under militärtiden. Men i dag finns det ett bokförlag i huset.

Marketenteriet på Skeppsholmen.Marketenteriet på Skeppsholmen.Denna byggnad uppfördes 1918 som marketenteri, ett café för Marinens manskap och lägre officerare på Skeppsholmen. Det var stationsingenjör Sixten C:son Sparre som ritade byggnaden efter att han vann en arkitekttävling. Huset hade olika avdelningar där manskapets del låg i mitten och hade dubbel rumshöjd. Underofficerarna satt för sig i en rad mindre avdelningar. Här fanns även en scen och en tobakskiosk.

Omkring 1950 var bara ett hundratal man förlagda på Skeppsholmen och denna byggnad blev för stor för sitt ändamål. Marketenteriet flyttades till en mindre lokal invid Kasern III och åren 1956-64 inrymdes här i stället Centrala värnpliktsbyrån och därefter Flottans personalavdelning. Sedan 1996 finns bokförlaget Max Ström i huset.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Kyrkslingan 11

11149 Stockholm
59.32611, 18.08315

Fakta

Byggår:
1918
Arkitekt:
Sixten C:son Sparre
Hyresgäst:

Nu kan du ladda ner appen Skeppsholmen

- Skeppsholmen och Kastellholmen är unika som en grön oas mitt i storstaden. Statens fastighetsverks mål är att utveckla öarna utifrån deras unika kulturhistoriska värden. Vi vill se området som mötesplats för kultur, hantverk, forskning och utbildning i en avspänd miljö med historisk och maritim atmosfär. Ulrika Nylander, fastighetschef