• Vinstocken vid Gustav Adolfs torg, byggt i början av 1900-talet för Svenska Kreditiaktiebolaget. Fotograf: Åke E:son Lindman

    Vinstocken vid Gustav Adolfs torg, byggt i början av 1900-talet för Svenska Kreditiaktiebolaget.

  • Kvarteret Vinstocken vid Gustav Adolfs torg i Stockholm. Fotograf: Peter Steen

    Kvarteret Vinstocken vid Gustav Adolfs torg i Stockholm.

Kvarteret Vinstocken, Stockholm

Bankpalatset i kvarteret Vinstocken är ett förstklassigt exempel på den intensiva byggnadsverksamhet av banker som rådde i södra Klara runt förra sekelskiftet.

På tomten vid dagens Gustav Adolfs torg uppfördes på 1640-talet en rikt dekorerad byggnad för Norra kamnärsrätten som var en underdomstol till rådhusrätten. I Kamnärsrättens byggnad fanns också ett "Skänkeri af främmande drycker". Dess förste vinskänk var Casten Hoff, som varit i tjänst hos drottning Kristina. Vinkällaren och även huset kallades senare "Kastenhof" efter honom. Omkring år 1700 dominerade krogens verksamhet huset och kvarteret döptes om från kv. Kamnärskammaren till kv. Vinstocken.

1857 öppnades Hotel Rydberg, som var stadens första moderna hotell i det då ombyggda huset. Hotellet revs 1914 för att ge plats åt den nuvarande byggnaden, men namnet lever kvar i den kända maträtten biff Rydberg.

Skandinaviska Kreditaktiebolaget i kvarteret Vinstocken

Svenska Kreditaktiebolagets byggnad vid Gustav Adolfs torg.Kvarteret upptas idag helt av Skandinaviska Kreditaktiebolagets bankpalats som byggdes 1914-17. Uppförandet hade föregåtts av en arkitekttävling som vanns av arkitekten Erik Josephson. Palatsets fasad utformades i anslutning till grannhuset vid Regeringsgatan för att Gustav Adolfs torg skulle få en enhetlig fond mot norr. En större tillbyggnad gjordes mot Jakobsgatan 1922.

Påkostade inredningar

Med påkostad arkitektur och generösa dimensioner byggde Skandinaviska Kredit aktiebolaget, för att symbolisera makt och trovärdighet, Sveriges största bankpalats 1918. Bankpalatset har under slutet av 1900-talet återfått delar av sin forna glans genom omsorgsfull restaurering.

Bankhallen är en av landets mest monumentala och direktionsvåningen har påkostade inredningar med konstnärliga utsmyckningar av bland andra Olle Hjortzberg. Fastigheten förvärvades av staten 1965 och byggdes om för i första hand regeringskansliet. Byggnaden är statligt byggnadsminne sedan 1993.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Jakobsgatan 9

11152 Stockholm
59.33003, 18.06804

Fakta

Byggår:
1914-1917
Arkitekt:
Erik Josephson
Hyresgäst: