• Kungliga Hovstallet. Fotograf: Nina Broberg

    Kungliga Hovstallet.

Kungliga Hovstallet

Dagens hovstall ritades av Fritz Eckert och stod färdigbyggt 1894 som en riddarromantisk borg i mörkrött tegel och var på sin tid en omdiskuterad nybyggnation. Det invigdes av Oskar II. Fasaderna är av Börringetegel och stallet formar en kringbyggd gård med en monumental portbyggnad. Från början fanns här stall för 90 hästar och vagnshus för 160 åkdon.

Kungliga hovstallet omfattar idag tio byggnader. Det finns två stall - ett för hovets vagnshästar och ett för övriga. Totalt finns här 35 hästar. I övrigt rymmer husen ridhus, verkstäder, garage samt bostadslägenheter. Under 2000-talet har samtliga byggnader rustats upp. Då tillkom även en karusellik byggnad på gårdsplanen som används för att motionera hästarna.

Interiör från Kungliga Hovstallet.

Hästarna som drar hovets vagnar ska alltid vara bruna, storväxta och utan iögonfallande teckning. I vagnshuset förvaras ett 40-tal vagnar från 1800-talet och tidigt 1900-tal. Här finns sjuglasvagnen från 1897 som är Hovstallets förnämsta statsvagn. Den används vid högtidliga audienser och statsbesök. På hovstallet finns även hästkrafter i form av bilar. Redan i slutet av 1800-talet fick hästarna ge plats för den första bilden, en Daimler på fem hästkrafter.

Gamla anor

Hovstallet instiftades 1535 av Gustav Vasa och låg ursprungligen på Helgeandsholmen. Den sista stallbyggnaden som låg där var ritad av Tessin dy 1797. Denna byggnad revs för Riksdagshuset som byggdes under 1890-talet.

Kungliga Hovstallet är statligt byggnadsminne.

Lokalens placering på en karta

Stor karta

Adress

Adress:

Väpnargatan 1

11451 Stockholm
59.33286, 18.07854

Fakta

Byggår:
1890-talet
Arkitekt:
Fritz Eckert
Hyresgäst: