Unikt boende på fyrplatsen Pater Noster vinner prestigefyllda Gold Key Awards i USA

Det unika boendet på fyrplatsen Pater Noster, som förvaltas av oss på Statens fastighetsverk, har vunnit första pris i prestigefyllda Gold Key Awards i USA. Priset delades ut vid en digital gala i New York i måndags. Gold Key Awards är USA:s största och äldsta designtävling som varje år prisar innovativa och extraordinära hotell över hela världen.

Den 152 år gamla fyrmästarbostaden på ön Hamneskär belönades med juryns specialpris ”Judges So Cool”, en utmärkelse som går till hotelldesign som är något utöver det vanliga. Hotellet öppnade i somras och bakom succén står designbyrån Stylt från Göteborg, där två personer dessutom är delägare i hotellverksamheten.

– Det är verkligen ett tecken i tiden att en plats som är så pass otillgänglig, väderutsatt och karg slår högre än traditionell lyx, säger Stylts grundare Erik Nissen Johansen i ett pressmeddelande. Pater Noster levererar precis det som dagens gäster eftersöker – äkthet, personlighet och avskildhet kryddat med fantastiska naturupplevelser och en spännande historia.

Fyrmästarbostaden har stått övergiven sedan fyren automatiserades 1977 och fyrmästarfamiljen lämnande ön. Stylt har inrett byggnaden som om familjen bodde kvar och inrett med specialdesignade tapeter och begagnade möbler och blandat upp det med modern konst och gamla kartor. Hotellet på Pater Noster har fått mycket internationell press det senaste halvåret och kommer också att medverka med presentkort som delas ut till de skådespelare som vinner pris vid Oscarsgalan 2021.

Visa bildspel

Fyrmästarbostaden har inretts som om familjen bodde kvar med specialdesignade tapeter och begagnade möbler blandat med modern konst och gamla kartor.

Flygfoto av Hamneskär med sina röda byggnader. Vågorna skummar vita kring den lilla ön. Vy mot öppet hav med vita vågkammar.

Hamneskär och Pater Noster

Pater Nosterskären har i hundratals år varit ett livsfarligt hinder för sjöfarten. Starka havsströmmar och förrädiska grund har fått många fartyg att förlisa här. Fyren som är en Heidenstamare tändes 1868 och bemannades av personal som bodde på ön.