SFV öppnar dörrarna till sju hemliga rum

Många historiskt viktiga platser och berättelser är otillgängliga eller faller med tiden i glömska. Nu öppnar Statens fastighetsverk, SFV, dörrarna till några av dessa hemliga rum, i form av sju nyproducerade filmer. Följ med till sju unika svenska platser, avsnitten publiceras måndag 28 mars!

Hemliga rum har varit ett återkommande evenemang där dörrar till platser som normalt är stängda för allmänheten, öppnats. Nu tar SFV konceptet ett steg längre och bjuder in till upptäcktsfärder i filmat format. Ciceron är Melker Becker, som också tidigare producerat inspelningar ihop med SFV.

En hel del äventyr utlovas, till exempel i Victoriafortet i Vuollerim, där teamet stöter på konstiga ljud långt ner i bergsfortet, eller i Bodens fästning, där man letar spår efter ett möjligt likförråd.

– Det här är så kul att göra och jag vet att det är uppskattat, säger Melker Becker. Tanken är att bjuda folk på annorlunda berättelser. Jag är väldigt nöjd med filmerna och hoppas att de som ser dem ska få en wow-känsla och sedan vilja veta mer.

I sju korta filmer – en knapp kvart vardera – berättas historier om Sverige från olika perspektiv och tidsperioder med utgångspunkt från en plats eller fastighet.

– Vi vill visa variationen bland våra fastigheter, från norr till söder, säger Ulrika Kjellin, projektledare för Hemliga rum på SFV. Genom att berätta om människorna som bodde och verkade där, skapar vi förståelse för platserna och sätter in dem i ett större sammanhang.

Bakom den omfattande researchen till filmerna står Elisabet Hesseborn, kulturarvsspecialist på SFV. Hon har gått igenom dokumentation, litteratur och digitala arkiv i jakten på spännande fakta om de sju platserna.

– Det är en utmaning, säger Elisabet Hesseborn. Vi vill bredda perspektiven när vi berättar, men samtidigt måste vi välja bort mycket för att få fram en bra dramaturgi.

Hemliga rum 2022 består av följande avsnitt:

 • Victoriafortet, Vuollerim
  I en anläggning, så hemlig att inte ens de boende på orten kände till den, var Sverige berett på en invasion.
 • Tynnelsö slott, utanför Strängnäs
  Ett urgammalt slott på en ö som varit hem för såväl biskopar och kungligheter som för en mystisk kvinna med inkassokrav.
 • Fjällägenheten Örnbo, Ammarnäs
  Här i Västerbottens inland levde en samisk familj ett mycket knappt nybyggarliv i början av förra seklet.
 • Bodens fästning
  I ett av de nedlagda forten i den mäktiga Bodens fästning skulle tidens tand få fritt spelrum.
 • Godnatts fästningstorn, Karlskrona
  Här på en av de mest isolerade arbetsplatser man kan tänka sig, kunde en hel fyrvaktarfamilj leva.
 • Dalby kungsgård, utanför Lund
  Kungsgårdar som Dalby har producerat livsmedel i minst tusen år. Här hålls historien levande genom odling och hästskötsel genom sekler.
 • Carlstens fästning, Marstrand
  Ett straff här kunde vara likställt med döden. Helt isolerad i ett rum på andra våningen satt en mycket ovanlig fånge.
Vinjett Hemliga rum 2022

Hemliga rum 2022

Många historiskt viktiga platser och berättelser är otillgängliga eller faller med tiden i glömska. Nu öppnar Statens fastighetsverk, SFV, dörrarna till några av dessa Hemliga rum, i digital form. Följ med till sju unika svenska platser!