Nu kan fler njuta mer vid Skansen Kronan

På Skansberget i centrala Göteborg tronar Skansen Kronan, ett av stadens tydligaste kännemärken med en placering som bjuder på en hänförande utsikt. 

Sedan länge har Statens fastighetsverk, som utöver att förvalta skansen äger marken, haft önskemål om att förstärka besöksmålet med en utomhusservering. Tillsammans med Göteborgs kommun, som sköter parken och vår hyresgäst Göteborg event, har vi just gått i mål med planerna. Sedan några dagar tillbaka kan göteborgare och tillresta njuta av en fika eller något gott att äta och dricka samtidigt som man blickar ut över Göteborg.

Att det här är en omtyckt plats råder det inga tvivel om. Mellan 20 000-23 000 personer promenerar varje sommarmånad upp till Skansberget. Utöver att spana in fästningen är det många som slår sig ner på en bänk eller på någon av de vallar som omger skansen.

- Att vi nu kan erbjuda en fin utomhusservering adderar ytterligare värde till platsen. Det känns väldigt roligt att vi på kort tid efter att beslutet fattats, fått till en så fin lösning, säger Jennie Balksten, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk.

Den nya altanen ligger på kanten av berget och bjuder på en fin vy över Linnéstaden och vidare bort mot älven. Utöver den nya serveringen har SFV:s hyresgäst Göteborg event planer på att arrangera kulturevenemang på borggården. Kanske teaterföreställningar eller en visfestival.

- Det här är ett bra exempel på vidareutveckling av en omtyckt historisk miljö. Som förvaltare av över 200 besöksmål runt om i Sverige är det en viktig roll för oss på Statens fastighetsverk att tillsammans med våra hyresgäster hitta nya sätt för att göra en fin kulturhistorisk plats än mer besöksvärd, säger Claes Brunius, besöksmålsutvecklare vid Statens fastighetsverk.

Skanens Kronans nya uteservering med utsikt över Göteborg

Skanens Kronans nya uteservering i Göteborg med utsikt över staden. Foto: Henrik Malmberg

Skansen Kronan med omgivning

Skansen Kronan, Göteborg

Skansen Kronan i Göteborg skulle ersätta Ryssåsens skans. Grundstenen lades 1687 och Skansen Kronan togs i bruk 1698 och försågs då med 23 kanoner. Skansen har 4–5 meter tjocka murar som består av granit, gnejs och diabas.