Kristianstad residens vann Årets Fasad 2020

Den 12 november ​delades priset för Årets Fasad 2020 ut och vinnare av kategorin renovering/restaurering är Kristianstad residens. Förra året gick priset till Nationalmuseum som även det är en byggnad som Statens fastighetsverk förvaltar. Vi är mycket stolta över det fina priset.

Årets fasad är byggbranschens stora pris för Sveriges bästa husfasad, och bakom priset står SPEF – branschföreningen för murat och putsat byggande. Tävlingens syfte är att kombinera hantverksskicklighet med funktion, innovation, hållbarhet och skönhet.

Vinnarmotiveringen

Kulturhistoria väl värd att bevara. Det präglar samtliga slutnominerade bidrag till renoveringspriset av Årets Fasad. Sverige har en fantastisk byggnadshistoria. Landet är fyllt av stadsmiljöer och enskilda byggnader som skänker oss alla en känsla av samhörighet både i nutid och dåtid. Att bevara och i många fall återställa byggnader så att de kan fortsätta berika vårt land är ovärderligt. Årets vinnare visar hur avgörande det blir med ansvarsfulla, engagerade och kompetenta projektteam för att nå ett slutresultat av yttersta klass. Detaljarbete, utförandenivå och känsla för en byggnads ursprung har lagt grunden för framgången.

Som byggherre är vi naturligtvis både stolta och glada över att vår renovering av Kristianstad residens fasader vinner detta prestigefyllda pris. Det fina resultatet har möjliggjorts tack vare vårt fina samarbete med Blasberg Andréasson Arkitekter/Fojab och fasadentreprenören Folkes bygg & byggnadsvård med underentreprenörer.

Stefan Larsson, projektledare vid Statens fastighetsverk

Fasaden i bilder

Del av byggnadens fasad där landskapsvapnet är i fokus. Trädtoppar sticker upp i förgrunden.

Foto: Mattias Hedberg-Ek

Den nedre delen av fasaden med två höga och välvda fönster är i fokus. Här syns fasadens utformning i form av kvadermurar tydligt.

Foto: Mattias Hedberg-Ek

Del av en gammaldags lyktstolpe i gjutjärn är inzomad i förgrunden med en putsad fasad i bakgrunden.

Foto: Mattias Hedberg-Ek

Del av byggnad där de höga fönstren och markiserna är i fokus.

Foto: Mattias Hedberg-Ek

Visa bildspel

Foto: Mattias Hedberg-Ek