Grattis Voksenåsen till dina 60 år

I dag är det 60 år sedan som Voksenåsen överlämnades som en nationalgåva från Norge till Sverige. Detta som tack för den hjälp som svenskarna erbjöd norrmännen under andra världskriget.

I dag vill vi rikta vår uppmärksamhet till Norge och till Voksenåsen, en byggnad belägen 500 meter över havet med en milsvid utsikt över Oslo och Oslofjorden. För 60 år sedan i dag överlämnades Voksenåsen som en nationalgåva från Norge till Sverige. Detta som tack för den hjälp som svenskarna erbjöd norrmännen under andra världskriget. I dag är Voksenåsen ett modernt kurs- och konferenshotell med plats för många kulturella aktiviteter. Statens fastighetsverk är stolta förvaltare av Voksenåsen och vill därför gratulera på 60-årsdagen!

- Voksenåsen är en speciell och omtyckt byggnad i vår utrikesförvaltning. Det känns roligt att vi lagom till firandet just har slutfört två fina projekt här. Dels har vi förbättrat entrén till anläggningen, ett samarbete med Statens konstråd. Dels har vi byggt ut den så kallade Kungaterrassen så att Voksenåsens besökare har än bättre möjligheter att utomhus få ta del av Voksenåsens makalösa utsikt, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör vid Statens fastighetsverk.

Voksenåsen firas i dag digitalt som sig bör i dessa tider. Sverige och Norges kulturministrar kommer att tala, en ny skulptur kommer att invigas och det blir även fin musik och andra festligheter. SFV:s GD Ingrid Eiken Holmgren är en av många gratulanter. Lyssna till Ingrids tal här.

SFV:s generaldirektör Ingrid Eiken Homgren skickar sin hälsning till Voksenåsen på 60-årsdagen.

Bilder från de två projekten

Voksenåsen. Nybyggd trappa och terrass i trä.

Den så kallade Kungsterassen har byggts ut för att fler besökare ska kunna njuta utomhus av den makalösa utsikten. Foto: SFV/Anders Ingmo

Voksenåsen. Stenlagd plats med en plåtklädd mur och några konstverk i sten.

En konstnärlig gestaltning i samarbete med Statens konstråd. Foto: SFV/Anders Ingmo

Voksenåsen. Entrén i en låg, vit byggnad med mörka plåt-tak. I förgrunden en vändzon med nylagd asfalt.

Entrén till anläggningen har förbättrats. Foto: SFV/Anders Ingmo