De tio karyatiderna på Stockholms slotts fasad restaureras varsamt

Nu är den många år långa restaureringen av Stockholms slotts fasad inne på etapp åtta där de tio karyatiderna vid slottets huvudentré tas om hand varsamt.

Det har gått nio år sedan restaureringen av Stockholms slotts fasader startade. Bakom skyddsnät och byggnadsställningar pågår just nu ett intensivt arbete med att restaurera den vittrande gotländska sandstenen. Arbetet med att byta ut sten, putsa och ge slottets fasader en ny varmrosa kulör följer en långsiktig plan som sträcker sig ända till 2050.

- Det handlar om en fasadyta på 30 000 kvadratmeter varav en tredjedel utgörs av sten. Fram till i dag när vi är inne i etapp åtta har vi restaurerat fasaden på de låga flyglarna ut mot Skeppsbron samt yttre borggården inklusive omgivande flyglar. Alla som jobbar här är otroligt yrkesskickliga, såväl stenhuggare, snickare, plåt- och ställningsarbetare, säger Magnus Roos på Statens fastighetsverk, projektledare för restaureringen.

De mest avancerade stenarbetena på slottet finns på yttre borggården vid ingången till slottets huvudentré. Bakom den skyddande plasten reser sig de tio karyatiderna – fem meter höga mycket detaljrika kvinnostatyer som för 260 år sedan höggs ut direkt i den bakomvarande stenen. Några våningar upp sitter nio blymedaljonger där åtta kungar och en drottning, från Gustav Vasa till Karl XI är porträtterade.

Arbetet här ska vara färdigt vid årsskiftet 2021/2022 då nästa etapp, renoveringen av slottets södra länga mot Slottsbacken, väntar.

Karyatid på Stockholms slott

Fem meter höga mycket detaljrika kvinnostatyer som för 260 år sedan höggs ut direkt i den bakomvarande stenen. Foto: SFV/Mia Fernlund