Nyheter

 1. Kommentar till regeringens besked om kulturfastigheter

  Exteriör Nationalmuseum. Entréfasaden mot Nybroviken.

  Regeringen har lämnat besked om att de ska påskynda den pågående översynen av de fem kulturfastigheternas kostnadshyror samt att en ny, eventuell tredje, hyresmodell ska utredas. Regeringen meddelade också att de vidtar ett par åtgärder för att lindra de ekonomiska konsekvenserna för Naturhistoriska riksmuseet under stängningsperioden. SFV:s generaldirektör Ingrid Eiken kommenterar beskedet.

  Publicerad: 1 september 2023

 2. Naturhistoriska riksmuseet stänger tills vidare

  Statens fastighetsverk har i dag fattat beslut att stänga Naturhistoriska riksmuseet tills vidare. Anledningen är att puts riskerar att falla ned från innertaken i museets huvudbyggnad inklusive i vissa passager till övriga lokaler.  

  Publicerad: 22 augusti 2023

 3. Regeringen säger ja till förstudie om operabyggnaden

  Den 22 juni beslutade regeringen att SFV får genomföra en förstudie för en renovering av operabyggnaden, vilket SFV hemställde om i april i år. Förstudien ska redovisas till Regeringskansliet senast den 30 april 2024.

  Publicerad: 22 juni 2023

 4. Kommentar Uppdrag granskning

  I SVT:s program Uppdrag granskning, som sänds den 17 maj, granskas den kungliga dispositionsrätten. I programmet intervjuas bland annat representanter för Statens fastighetsverk (SFV) och hovet.

  Publicerad: 16 maj 2023

 5. Förstudie om operabyggnaden

  Statens fastighetsverk (SFV) hemställer till regeringen om att få göra en förstudie inför renoveringen av operabyggnaden i Stockholm.

  Publicerad: 19 april 2023

 6. Dramaten får en permanent hiss till huvudentrén

  Nu byts den tillfälliga hissen vid huvudentrén vid Dramaten till en permanent lösning där hissen fälls in i trappan. Bygget påbörjas under våren och beräknas vara klart i slutet av 2023.

  Publicerad: 6 mars 2023

 7. Vigslar i Godnatt

  På en klippa utanför Karlskrona tornar Godnatt fästningstorn upp sig ur havet, en iögonfallande plats som tidigare varit såväl arbetsplats som hem för fyrväktarfamiljer. Fästningen är inte öppen för besök men på pingstafton ger Statens fastighetsverk (SFV) fem brudpar en väldigt speciell chans att gifta sig här. Samtidigt tipsar SFV om ytterligare ett femtiotal annorlunda vigselplatser via ”Plats för kärlek”.

  Publicerad: 14 februari 2023

 8. Nya byggnadsminnen

  Regeringen har beslutat att utse Centralposthuset i Stockholm, Ryningska palatset, Stumholmen i Karlskrona samt Tumba bruk till statliga byggnadsminnen. Samtliga förvaltas av oss på Statens fastighetsverk.

  Publicerad: 10 februari 2023

 9. Ambassaden i Helsingfors renoveras

  Sveriges ambassad i Helsingfors firar 100-årsjubileum i år. Samtidigt startar Statens fastighetsverk en efterlängtad renovering av byggnaden som köptes av svenska staten 1921 och byggdes om till ambassad 1922–1923.

  Publicerad: 25 januari 2023

 10. Statens fastighetsverk välkomnar hyresgästerna till nyrenoverade Kasern II

  Under sommaren har Kasern II på Skeppsholmen i Stockholm överlämnats till hyresgästerna som nu startar höstens verksamhet i fina återuppbyggda lokaler. Kasern II, som förvaltas av Statens fastighetsverk, brann i september 2016 och stora delar av byggnaden vattenskadades.

  Publicerad: 24 augusti 2022