Nu syns den varmrosa kulören på Stockholms slott

Nu i november har den åttonde etappen i renoveringen av Kungliga slottets fasader avslutats. Det är mittpartiet på den västra fasaden som nu är klar.

På den här delen av fasaden syns nu åter de nio reliefmedaljongerna med de kungliga porträtten högst upp och de tio vackra karyatiderna, de fem meter höga kvinnoskulpturerna, blickar åter ut över yttre borggården. Även slottets nya, varmrosa kulör syns bättre nu när plasten över mittpartiet tagits bort.

– Det har blivit jättebra, säger Magnus Roos, projektledare på Statens fastighetsverk. Trots pandemin så har vi klarat av allt enligt plan och ligger i fas.

Nu väntar renoveringen av slottets södra länga mot Slottsbacken. I januari–februari nästa år ska nya byggställningar monteras upp och arbetet påbörjas igen i mars 2022. Den pågående fasadrestaureringen av Stockholms slott är den största i modern tid och ska vara klar 2050.

Bild på slottets västra fasad, tagen nerifrån marken. Till vänster täcker en byggnadsställning stor del av fasaden, till höger i bild den del av slottet som är färdigrestaurerat.

Restaurering av Stockholms slotts fasader

Den pågående fasadrestaureringen av Stockholms slott är den största i modern tid, hela restaureringen beräknas ta nästan 50 år. I restaureringsarbetet åtgärdas slottet skadade fasadsten på olika sätt. De mest skadade fasadstenarna byts ut, andra stenar huggs om och återmonteras. Vid behov åtgärdas även plåtdetaljer och fönster. I samband med restaureringen har ett större putsprov gjorts. Valet av kulör – en varmrosa ton som står sig fint mot stenen – var komplext och baserades på estetiska, historiska och tekniska grunder.