Vi skriver om spännande sevärdheter, nya projekt och historiska miljöer, om fakta och kuriosa, stort och smått. Läs om byggnader, parker och miljöer i vårt gemensamma kulturarv.

Kulturvärden

  • Färgat av sin tid

    Takdekoration i Gamla riksarkivet

    Artikel Att måla och pryda rum i någon form har människor gjort på olika sätt under långa tider. Att uppleva ett äldre måleri kan innebära att du ser samma saker som en människa gjorde flera århundraden tillbaka. Färgerna hjälper till att förflytta dig i tid...

  • Arkdes öppnar portarna

    Malene Björns diabilder i Arkdes arkiv

    Artikel I mitten av juni öppnar Arkdes, Statens centrum för arkitektur och design, portarna igen. Då får besökarna återigen gå in i den gamla entrén från exercisplan på Skeppsholmen, där något helt nytt väntar. I det nyrenoverade museet står besöksupplevelse...

  • Frankofilen på Salsta

    Illustration med Nils Bielke vid Salsta slott.

    Anekdoten Fältherren Nils Bielke var mannen som avgjorde kriget mot danskarna 1676. Under samma period byggde han det storslagna Salsta slott, efter fransk förebild. Hit kunde han dra sig tillbaka efter Karl XI:s död, då han hamnade i onåd och alla ämbeten tog...

  • Värna årsringarna

    Gustav Bergström, skribent och föreläsare inom byggnadsvård och arkitektur

    Krönika För några år sedan kom jag i kontakt med en kvinna som ämnade sälja ett 1930-talshus som ägts av hennes föräldrar. Det var en fantastisk villa med många välbevarade detaljer. Under årens lopp hade dock ett antal förändringar gjorts.

  • Kungligt kontor

    Kungshuset i Lund

    Artikel Kungshuset i Lund var en gång universitetets första huvudbyggnad. Efter en rad om- och tillbyggnader genom århundradena har Statens fastighetsverk nu avslutat ett långt projekt för att bland annat tillgänglighetsanpassa och framtidssäkra det över 500...

  • Viktiga våtmarker

    Våtmark i skog

    Artikel Sveriges våtmarker är viktiga på många olika sätt, både för klimatet, biologisk mångfald och som reningsverk. Men det finns också ett kulturarv att värna om.

  • Eikens återblick

    Artikel Vi bad avgående generaldirektör Ingrid Eiken att sammanfatta sina sex år på Statens fastighetsverk. Hon funderade en stund och återkom sedan med ett antal bilder.

  • Skinande solur

    Gustavianums nya solur.

    Artikel På Gustavianum, en av Uppsalas äldsta byggnader, lyser nu det nyrenoverade soluret upp i stadsmiljön. Solurets siffror är nyförgyllda och den gamla kopparplåten är utbytt mot skinande ny kopparplåt.

  • Nyckeln till historien

    Dörren till Suntaks gamla kyrka

    Artikel Historien om Sverige är Sveriges Televisions satsning för att skildra den stora berättelsen om vårt land. Statens fastighetsverk förvaltar många kulturmiljöer som speglar viktiga skeden i denna långa process – och där de olika berättelserna är nyckel...

  • Peppar, peppar ta i deg

    Ornässtugan som pepparkakshus

    Artikel Vi avslutar det historiska jubileumsåret 2023 för Gustav Vasa med att bygga Ornässtugan som pepparkakshus, inklusive det berömda dasset. Det är inte det enklaste vi har visat, men ett av de vackraste.

  • Baka din egen Ornässtuga

    Ornässtugan som pepparkakshus

    Artikel Vi avslutar jubileumsåret 2023 med att bygga Ornässtugan som pepparkakshus, inklusive det berömda dasset. Det är inte det enklaste vi har visat, men ett av de vackraste.

  • Glasklar vinnare

    Artikel En klassisk kulturbyggnad i ständig rörelse, men alltid trogen ursprungsidén. Nu har Kulturhuset i Stockholm vunnit Helgopriset 2023 för den minutiösa och omsorgsfulla renovering som genomförts av Ahrbom & Partner.

  • Makt med prakt

    Skånebankens stora hall med fantastiska väggar i vit och röd marmor har blivit träffpunkt och mötesplats.

    Artikel Efter fyra år och närmare tre miljoner arbetstimmar är kvarteret Rosenbad nyrenoverat och Regeringskansliet har flyttat tillbaka. Utan att tumma på de kulturhistoriska värdena har de forna bankpalatsen blivit mer funktionella och anpassats till moder...

  • Drottningens förtrogne

    Gustav Badin Couchi, drottning Lovisa Ulrikas förtrogne.

    Anekdoten 1760 överlämnas den tioårige slavpojken Gustaf Badin Couchi som gåva till det svenska kungaparet. Det är inledningen på ett märkligt livsöde, där Badin efterhand blir änkedrottning Lovisa Ulrikas trogne sekreterare som bland annat mäklar fred mellan ...

  • Jubileum i hållbar stil

    New Delhis ambassadinvigning 1959

    Artikel När Malene Bjørn fick uppdraget att inreda Sveriges ambassad i New Delhi var tanken att inredningen skulle vara ljus, lätt och modern. Känslan står sig än idag då ambassaden snart ska fylla 65 år och då Sverige och Indien firar 75 år av diplomatiska ...

  • Kan andas ut på nytt

    Interiör från Gamla gymnasiet i Karlstad

    Artikel Gamla gymnasiet i Karlstad, där eleverna noggrant studerade himlakroppar från observatoriet, kan tacka sin lyckliga stjärna för att det står kvar där det står.

  • Blytung bakgrund

    Utsmyckning på Stockholms slott

    Artikel Den pågående fasadrestaureringen av Stockholms slott är den största i modern tid och omfattar ungefär 30 000 kvadratmeter fasad. Nu har arbetet kommit till slottets södra sida där sex trofégrupper återmonteras på fasaden.

  • Vikten av kulturarv

    Jan Olov Westerberg, fastighetsdirektör, Statens fastighetsverk

    Krönika Den som behärskar det förflutna behärskar framtiden. Den som behärskar nutiden behärskar det förflutna.” Orwells citat från romanen 1984 är välbekanta.

  • Tusen år av liv

    Per Åsheim utfordrar sina kor

    Artikel I närmare tusen år har några av landets kungsgårdar varit i kronans eller statens ägo. Under de senaste 30 åren är det Statens fastighetsverk som ansvarar för förvaltningen av dessa egendomar, där moderna lantbrukare idag står för driften.

  • Hurra för SFV!

    Krönika År 1993, den 1 oktober, delades Byggnadsstyrelsen upp i flera fristående statliga bolag och myndigheter. Den mark och de byggnader som staten av olika skäl ville behålla för evig tid tillföll den nya myndigheten Statens fastighetsverk, SFV.

  • Plats för kärlek

    Artikel En solvarm dag i maj slog SFV upp portarna till Godnatts fästningstorn i Karlskrona skärgård för att låta fem par gifta sig på den mycket speciella platsen. Det blev en magisk dag.

  • Kunglig rundresa

    Konungaval vid Mora stenar, hämtad ur Olaus Magnus "Historia om de nordiska folken" utgiven 1555.

    Artikel Under 2023 firar kung Carl XVI Gustaf sitt 50-årsjubileum med en eriksgata till landets alla residensstäder. Men var kommer begreppet ifrån och vilken roll spelade den i det tidiga svenska kungadömet?

  • Fem finalister till Helgopriset 2023

    Elevarbete av Helgo Zettervall från 1860.

    Artikel Den 21 november är det dags igen att kora en ny Helgopristagare för bästa restaurering. Nu står kampen mellan fem utvalda bidrag, som alla visat prov på en gestaltning och kvalitet utöver det vanliga.

  • Utpost i Atlanten

    Sveriges residens i Reykjavik, Island.

    Artikel I en vitputsad treplansvilla i Reykjavik ligger den svenska ambassadens residens. Förbindelserna mellan Island och Sverige går tillbaka 1 000 år i tiden. Men det var först 1940 som våra länder etablerade diplomatiska förbindelser. Idag är det ambassa...

  • Kung Eriksson på Wardbærgh

    Kung Magnus Eriksson, drottning Blanka och Birgitta Birgersdotter på Varbergs fästning.

    Anekdoten Som tvååring blev han kung över det till ytan största väldet i Europa. Den sägenomspunne Magnus Eriksson hade ofta Varbergs fästning som bas tillsammans med sin fru Blanka. Och bland hovpersonalen fanns bland andra Birgitta Birgersdotter, sedermera H...

  • Tron med tradition

    Rikssalen på Stockholms slott med drottning Kristinas silvertron

    Artikel När slottet Tre Kronor brann 1697 räddades endast två möbler. En av dem var drottning Kristinas silvertron. Den beställdes av Magnus Gabriel de la Gardie, som skänkte den inför Kristinas kröning 1650.

  • Ta SFVmester i sommar

    Sommarbild från Tullgarns slottspark

    Artikel Gröna besöksmål är bland de mest besökta och samtidigt något svenskarna vill se ännu mer av under semestern 2023. Det visar en ny undersökning som genomförts på uppdrag av Statens fastighetsverk.

  • Utekliv

    Vandringsled med folk som vandrar längst en ås.

    Artikel Trädsus, porlande bäckar och vida vyer. I sommar längtar många ut i naturen för att ladda upp med ny energi. Och det finns oändliga valmöjligheter - från längre vandringsleder till enklare strövtåg i parker. Vi har testat fyra olika alternativ. 

  • Historiska resenärer

    Ulf Ragnarsson och Lisa Wall på Wadstena Gård.

    Artikel I vår tid kallas de reenactors, lajvare, historieåterskapare och levandegörare. Oavsett hur de benämns lever de sin historia – in i minsta detalj.

  • Jordnära då och nu

    Lumpmästare J.F. Andersson med fru, son och släktingar.

    Artikel Tumba bruk är en plats som en gång doftade pengar. Där trycks fortfarande sedelpapper, men idag är det även en plats att luncha och strosa på. Och utforska det fina bruksmuseet där man nu visar utställningen”Jordnära – självhushållare då och nu”.

  • Så kan du odla kulturen

    Linnés Hammarby

    Artikel Det finns många anledningar till att odla och plantera – inte minst för att det blir vackert i trädgården och för att det är härligt att vara ute och pyssla när det börjar bli sommar. En blommande trädgård är också en möjlighet till att bidra till at...

  • Karin fick kungen på fall

    Illustration med Karin Månsdotter, Erik XIV, Stortorget och slottet Tre kronor.

    Anekdoten Den svenska historiens främsta romans. Det skulle man kunna kalla berättelsen om hur Karin Månsdotter gick från arbetarklass till att under 87 dagar vara Sveriges drottning tillsammans med kung Erik XIV. Det är en 1500-talssaga som tar sin början i G...

  • Äreport för banbrytarna

    Illustration av äreporten vid Stockholms slott inför Vegas återkomst till Stockholm 1880.

    Artikel Den 24 april 1880 råder det feststämning i huvudstaden. Stockholms slott strålar i ett hav av ljus och kung Oskar II har låtit bygga en äreport i väntan på forskningsskeppet Vegas återkomst. Redan kl 8 på morgonen hade fartyget siktats vid Vaxholm – ...

  • Den eviga skogspendeln

    Erik Larsson, fastighetschef SFV SKog.

    Krönika Mormor och morfars klocka, hängandes mellan bilderna på kungen, drottningen och Torbjörn Fälldin i köket. Klockpendeln som gick fram och åter och som jag trodde var en evighetsmaskin innan jag förstod att en av morfars rutiner var att skruva upp kloc...

  • Sidenprakt i kabinettet

    Den nya sidentapeten på plats i Drottningens lilla kabinett på Gripsholms slott. Notera den gamla tapeten till vänster.

    Artikel Nu kan besökare på Gripsholms slott beundra kopian av Gustav III:s praktfulla sidentapeter. Statens fastighetsverk har låtit återskapa tapeterna helt efter förlagan från 1773 – ett tioårigt projekt med många utmaningar på vägen.

  • Levande livsmiljöer

    Landskrona Citadell

    Artikel Arkitektur och design är centrala verktyg för att skapa miljöer där människor trivs. Inom arkitekturpolitiken kallas detta för ”gestaltade livsmiljöer”, där även kulturarvet spelar en viktig roll. Statens fastighetsverk verkar målmedvetet för att var...

  • Talande stenar

    Magnus Reuterdahl vid runsten i Rosersbergs slottspark, rest av Kättil.

    Artikel Runstenarna är de äldsta bevarade originaldokumenten på svenska och ger en unik möjlighet att titta bakåt i tiden. Statens fastighetsverk ansvarar för ett 60-tal runstenar, varav några av de mest kända.

  • Handens verk

    Maskaron i trä.

    Artikel I en ateljé i Stockholm återställs äldre föremål till sitt ursprungsskick. För bildhuggaren Christer Björkman och förgyllaren Charlotte Nilsson finns inga genvägar. Metoderna är traditionella, med tusenåriga anor.

  • Starten i Strängnäs

    Vy över Roggeborgen m.fl. fastigheter i Strängnäs.

    Artikel När Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 startade ett nytt kapitel i den svenska historien. Men 500-årsjubileet handlar inte om någon hjältesaga, utan om att belysa resultatet av kungavalet på kyrkbacken i Strängnäs – grunden till det moderna...

  • Gustavs flykt från knektarna

    Anekdot om Gustav Vasas färd genom Dalarna.

    Anekdoten Vintern 1520 var Gustav Vasa på flykt undan unionstrogna knektar. Räddningen fanns i en lada i Isala i östra Dalarna, där den blivande kungen kunde gömma sig bland drängarna innan den fortsatta, farofyllda färden. Idag är Isala kungslada statligt byg...

  • Spåren i skog och mark

    Vid Bállasluoktta finns det tallar som har märkliga hål i barken. De ser ut som fönster. Hålen är vad som återstår efter samiska barktäkter.

    Artikel En krans av stenar som nästan omärkligt sticker upp ur mossan. Träd som bär spår av att barken för länge sedan försiktigt skurits loss i breda remsor; minnen i skogen som visar var människor levt och sökt sin näring.

  • Ett högtidligt år

    Ingrid Eiken, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

    Krönika Det är en orolig tid i världen. Global pandemi och krig i vårt närområde har skapat osäkerhet på en mängd sätt. Det blir viktigare att lyfta blicken och se saker ur andra perspektiv.

  • 1500-talslyx till sjätte juni

    Ornässtugans Gustav Vasa-bakelse

    Artikel Ornässtugan har skapat sin egen Vasabakelse baserad på smaker som fanns och ansågs lyxiga på 1500-talet. Det var mandel, nötter, kryddor och citrus. Kanske vill du också baka den till sjätte juni?

  • En värdig kopia firar 100 år

    Ritning av Sveriges ambassad i Helsingfors

    Artikel I år är det 100 år sedan Sveriges ambassad i Helsingfors fick sin karaktäristiska fasad, som för tankarna till Stockholms slott. Upphovsman var Torben Grut, en arkitekt som bland annat ritat Stockholms stadion.

  • Den bortglömda balkongen

    Nysmitt balkongräcke på Stockholms slott.

    Artikel I Vasaordens sal på det Kungliga slottet i Stockholm finns en pardörr som leder ut till ett tak av koppar. Dörrparet har med all sannolikhet funnits där sedan slottet stod klart 1754, men någon balkong byggdes troligtvis aldrig. Detta trots att Nicod...

  • 425 år i kulturens tjänst

    Operans 400 år gamla kontrabas.

    Artikel I år firar Kungliga Operan 250 år, men den här kontrabasen är mycket äldre än så. I över 400 år har instrumentet varit i tjänst.

  • Kunglig turné

    Kungaparets första besök på jubileumsårets eriksgata.

    Artikel I år får Sveriges residensstäder besök av kungen och drottningen som en del av att Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen.

  • Museum med guldkant

    Vackra museiföremål på Medelhavsmuseet

    Artikel Det är 40 år sedan Medelhavsmuseet slog upp portarna i det ombyggda bankpalatset på Fredsgatan 2 i Stockholm. I de pampiga lokalerna trängs fantastiska samlingar från kulturer som avlöst och influerat varandra kring Medelhavet. Det går till och med a...

  • Museum med guldkant

    Vackra museiföremål på Medelhavsmuseet

    Artikel Det är 40 år sedan Medelhavsmuseet slog upp portarna i det ombyggda bankpalatset på Fredsgatan 2 i Stockholm. I de pampiga lokalerna trängs fantastiska samlingar från kulturer som avlöst och influerat varandra kring Medelhavet. Det går till och med a...

  • Kungliga klockor

    Närbild på ett solur.

    Artikel På de svenska kungliga slotten finns mängder av klockor – bordsur, golvur, väggur och fickur – som alla utgör en del av de kungliga inredningarna. De är alla sinnrikt konstruerade, vackert utformade och bär ofta på en spännande historia.

  • Gränslös kulturambassadör

    Illustration med Magnus Gabriel de la Gardie och Läckö slott

    Anekdoten I år är det 400 år sedan Magnus Gabriel De la Gardie föddes. 1600-talets rikaste privatperson var en kraftfull maktmänniska som byggde ett otal av stormakttidens slott och herrgårdar. Men till slut föll han från maktens höjder.

  • Historiska trädgårdar

    Collage med närbild på ett par händer som klipper en häck och ett slott på andra sidan bilden. I bilden står texten "Historiska trädgårdar. En programserie från Statens fastighetsverk."

    Artikel Känner du doften, hör du vindens sus, kan du känna gräset och gruset under fötterna? Att besöka en trädgård sägs vara terapi för själen. I höst tar Statens fastighetsverk dig med till fyra historiska trädgårdar – via film.

  • Dyrbart ansvar

    Igelbäckens masugn

    Artikel Pengarna som Statens fastighetsverk får använda för att underhålla så kallade bidragsfastigheter, till exempel slott och ruiner, räcker inte till för att klara kraven i olika lagar och regler. SFV arbetar nu, på regeringens uppdrag, med att ta fram e...

  • Fängslande besiktning av Fogdegården

    Inspektion av källarvalven till Fogdegården under Uppsala slott.

    Artikel Med 5 till 10 års mellanrum öppnas en lucka i marken invid Uppsala slott. Det är dags för besiktning av Fogdegårdens källarvalv. Följ med Kulturvärden fyra meter ner under jorden!

  • Vädervaka vid rikets gräns

    Ett fjällandskap med snöbeklädda toppar tornar upp sig bakom två röda hus med vita knutar. En spång över ett vattendrag leder upp till husen.

    Artikel Vid Katterjåkk väderstation, omkring tre kilometer från Riksgränsen, har vädret mätts i 50 år. Sedan drygt tre år tillbaka är det väderobservatören Anna Zetterlund som rapporterar in mätningar till SMHI.

  • Spåren i skog och mark

    Vid Bállasluoktta finns det tallar som har märkliga hål i barken. De ser ut som fönster. Hålen är vad som återstår efter samiska barktäkter.

    Artikel En krans av stenar som nästan omärkligt sticker upp ur mossan. Träd som bär spår av att barken för länge sedan försiktigt skurits loss i breda remsor; minnen i skogen som visar var människor levt och sökt sin näring.

  • Arvet ger oss riktning

    Generaldirektör Ingrid Eiken Holmgren

    Krönika Det sägs att om man inte känner till det förflutna, förstår man inte heller nutiden och är inte heller lämpad att forma framtiden. På SFV minns vi och har lärt av vår historia.

  • Kryddigt palats

    Ett dekorerat pepparkakshus står på en silvrig bricka på en köksbänk. Bakom den står en julkrans i rött och gröna pappersgranar.

    Artikel I Stockholms landshövdings residens, det anrika Tessinska palatset, bakas varje år ett pampigt pepparkakshus till advent. Årets paradbak genomförs av husföreståndare Pär Hernell, som bjuder in Kulturvärden till köket.

  • Nybakat på näset

    Ornässtugan nymålad i Falu ljusrött

    Artikel På en udde omgiven av gulsprakande björkar, blått vatten och gräsgrönska ligger Ornässtugan, gudomligt vackert. Huset riktigt lyser nymålat i rött, som en tidig julklapp. I museum och kafé pågår planeringen inför gammeljul vid tredje advent.

  • Energismart förvaltning

    Solpaneler på taket till Kungliga slottet i Stockholm

    Artikel Ökade energikostnader har påverkat alla delar av samhället det senaste året. På Statens fastighetsverk arbetar energiexperterna kontinuerligt för att optimera systemen och minska kostnader och koldioxidavtryck. Men det kan vara en utmaning när klimat...

  • Origami i december

    Artikel Har du läst ut din Kulturvärden? Då kan du ge den nytt liv som vacker och modern juldekoration genom att vika den till en mysig julgran.

  • Hustomtens revansch

    Rankhyttan, detalj av fasaden. Det faluröda timret är täckt av rimfrost.

    Artikel Tror du på tomten? Ja, hustomten alltså. Nu i jultider bjuder vi på lite fastighetsanknuten tomtehistoria. Hus- eller gårdstomten har rötterna djupt i kulturmiljön.

  • Vita havet i ny lyster

    Konservator Eva Skog Berg på byggställning i Vita havet på Stockholms slott

    Artikel På en hög ställning strax under taket bearbetar konservatorn Eva Skog Berg den marmorliknande väggen med suddgummi. Vi befinner oss i den praktfulla festvåningen Vita havet på Stockholms slott.

  • Maktens rum

    Wrangelska palatset i kvällsljus

    Artikel Makt är ett verktyg som kan göra gott. Men det kan också vara en övermakt inför vilken vi står maktlösa. Följ med till några av våra kulturmiljöer som på olika sätt präglat den svenska historien - och som speglar maktens skiftande roller.

  • Rest sig ur askan

    Kasern II - Båtsmanskasernen - på Skeppsholmen i Stockholm

    Artikel Det är i höst sex år sedan en brand och efterföljande släckningsarbete skadade Kasern II på Skeppsholmen. Nu är lokalerna återuppbyggda och så mycket som möjligt har återanvänts. Allt vilar på forna årsringar och husets historia.

  • Fritt valt arbete

    Artikel Vem vill ägna sina sommarmånader åt att reparera ett gammalt hus man aldrig ska bo i? Fler än vad du tror. Kulturvärdens chefredaktör Mia Fernlund åkte byggnadsvårdsläger i Småland.

  • Putslustigt slut på sommaren

    Deltagare på byggnadsvårdsläger på Tommarps kungsgård 2015.

    Artikel Trots att den kyliga sommaren övergår i efterlängtat semesterväder finns det de som föredrar att blanda kalkbruk, mura, putsa och renovera järnfönster. Magneten är byggnadsvårdslägret vid Tomarps kungsgård i Skåne.

  • Eldsjälar

    Brandskyddsspecialist Johan Hanberger och teknikansvarige Christer Edholm inspekterar brandskydd på Stockholms slott.

    Artikel Att skydda gamla fastigheter mot brand är en komplicerad uppgift. Det finns inga givna mallar, utan lösningarna skräddarsys utifrån varje byggnads förutsättningar. Vi följde med SFV:s brandspecialister till Stockholms slott för att kika på hur det ka...

  • Bilden: Bodens fästning

    Hand håller ihopsamlad taggtråd vid Bodens fästning

    Artikel Under sommaren har ett ihärdigt och tungt arbete med att sanera taggtråd pågått i skogarna utanför Bodens fästning. Här ligger kilometervis med taggtråd sedan fästningen var i bruk som långsamt rostat, förfallit och blivit överväxt.

  • Kan man gå in i samma trädgård två gånger?

    André Strömqvist, trädgårdsantikvarie och författare

    Krönika För några dagar sedan åkte jag på en trädgårdsresa till Gotland. Hur fin en trädgård än är brukar de flesta trädgårdsägare ursäkta sig och säga något i stil med ”Du skulle ha kommit när våra rododendronbuskar blommar”...

  • Trubbel på Tullgarn

    Illustration av Tullgarns slott, prins Fredrik Adolf och hans älskarinna Sophie Hagman

    Anekdoten För 250 år sedan förvärvade staten Tullgarn till prins Fredrik Adolf. Den unge prinsen trivdes gott på sitt boställe och installerade sig med sin älskarinna Sophie Hagman. Men förhållandet tog ett snöpligt slut – och slutligen reste prinsen därifrån ...

  • Somriga strandhugg

    Vacker vy från Väderöarna.

    Artikel Att vandra runt på blankslipade hällar och lyssna på havsbruset är en av sommarens klassiska njutningar. Runt Sveriges kuster finns 1 700 kronoholmar att upptäcka – från små kala kobbar till större skogsrika öar. Vi har besökt tre av dessa.

  • Med blicken mot horisonten

    Vy över ön Utklippan

    Artikel Mer utpostigt än på Utklippan blir det inte i Sverige. Där blandas fascinerande mänskliga minnen med vågskvalp och fågelläten.

  • Fyrvaktarens dotter

    Fyren Godnatt

    Artikel Det står ett torn i havet utanför Karlskrona. Mäktigt men tyst och tomt. För lite mer än 100 år sedan var Godnatt och andra fyrplatser isolerade arbetsplatser men också hem för fyrvaktarfamiljer.

  • Perfekta penseldrag

    Catrin Skött målar sidentapet.

    Artikel I en lägenhet med utsikt över Riddarfjärden i Stockholm sitter Catrin Skött djupt koncentrerad och målar på ett knallrött sidentyg. Det är den sista delen av 60 meter tapet till drottningens lilla kabinett på Gripsholms slott.

  • Odla en kulturäng

    En illustration av en sommaräng full med röda, gula, blå och vita blommor och gräs runt omkring. Målad i akvarell.

    Artikel Att anlägga en äng är ett bra sätt att stärka den biologiska mångfalden. Nu har Statens fastighetsverk tagit fram en fröpåse med 16 speciellt utvalda svenska växter som alla har haft en viktig roll också i kulturmiljön.

  • Naturens reningsverk

    Artikel Ett par mil sydväst om Växjö ligger Husebymaden – en 130 hektar stor våtmark med gott om doppingar, änder, vadare och en mängd andra fåglar. Under 1800-talet torrlades denna mark liksom ytterligare 75 procent av alla Sveriges våtmarker för att bereda...

  • Frihetstidens prima ballerina

    Illustration föreställande prima ballerina Madame Dulondel och Ulriksdals slottsteater Confidencen.

    Anekdoten I hovets nöjesliv på mitten av 1700-talet dominerar en fransk teatertrupp med familjen Dulondel i spetsen. En stor del av deras framträdanden sker på Ulriksdals slottsteater, Confidencen. Truppens prima ballerina hinner också få barn med kungen innan...

  • Nytt hem för 15000 hyresgäster

    Ägg på Landsberga kungsgård

    Artikel Landsberga gård i Biskopskulla utanför Enköping har fått ett nytt värphönsstall. Den gamla ladugården, ombyggd till hönsstall, brann ner till grunden 2018.

  • Ett pärlband efter kusten

    Jan-Olov Westerberg

    Krönika Längst ute i i havsbandet utanför Kalix sitter jag i min lilla båt och kör ut mot en av öarna som sakta skymtar fram i morgondimmorna. Mitt uppdrag är att som fornminnesinventerare åt Riksantikvarieämbetet besöka en av de öar som ligger i ytterskärgå...

  • Dörren på glänt till Hemliga rum

    Hemliga rum 2022 med Melker Becker

    Artikel Många historiskt viktiga platser och berättelser är otillgängliga eller faller med tiden i glömska. Statens fastighetsverk presenterar i år Hemliga rum i digital form. Följ med till sju nyfilmade, unika och svårtillgängliga platser.

  • Sagolika Tynnelsö

    Tynnelsö slott i Mälaren.

    Reportage Ett renässanspalats i tegel tornar upp sig på en av Mälarens öar. Sedan 1300-talet har Tynnelsö slott haft en rad olika funktioner – och många säregna historier sitter i väggarna. I dag är det en av Statens fastighetsverks mer okända objekt.

  • På iskallt uppdrag

    Hjässan på ett av forten i Boden

    Artikel Under närmare 100 år var Bodens fästning, med sina fem bergsfort, den viktigaste delen av Sveriges försvar inorr. Idag används forten inte längre till försvar, men miljöerna ger ändå ett dovt eko till dagens säkerhetsläge.

  • Minnen från en stängd stad

    Sally Sundbom och Leif Nordström, Boden.

    Artikel Militären har präglat en stor del av Bodens utveckling, även det civila livet. Sally Sundbom och Leif Nordström berättar om hur det var att växa upp och arbeta i denna befästa garnisonsstad.

  • Kronan på verket

    Björn Hammar i sin plåtverkstad

    Artikel Ovanför den kungliga entrén till Dramaten i Stockholm finns en baldakin prydd med snäckor och en krona. Med åren har den blivit illa tilltygad och det är dags för restaurering.

  • Borglagrat

    Anna Kälvebrand med några av sin ostar.

    Artikel I ett rum i fästningen Oscar-Fredriksborg utanför Vaxholm förvaras ett antal mögliga godbitar. – Jag brukar säga att det här är Sveriges enda borglagrade ost, säger Anna Kälvebrand, som driver Ostmakeriet på Rindö.  

  • På ny adress

    Ett kvällsbelyst House of Sweden, Washington D.C.

    Artikel Nu har Sveriges ambassadör i USA, Karin Olofsdotter, flyttat in i sin nya lägenhet i House of Sweden i Washington. Det betyder att grundidén med huset är uppfylld när House of Sweden nu inrymmer både ambassad och chefsbostad.

  • Skissen: Stjärneborg

    Tycho Brahes Stjärneborg på Ven ur ur Joan Blaeus Atlas Maior 1662–1672

    Artikel Ett makalöst slott, ett astronomiskt observatorium i världsklass och vetenskapliga framsteg. Tycho Brahe-minnena på Ven är kanske Sveriges viktigaste plats för vetenskapshistoria.

  • Drabanternas garderob

    Högvakten iklädd Karl XI:s drabantuniformer (uniform m/1860)

    Artikel Ett källarvalv vid Stockholms slott har fått en ny funktion med hjälp av kalksten från Nationalmuseum. Här ska hovet förvara högvaktens drabantuniformer som används vid statsbesök.

  • Se upp!

    Tak från Göteborgs länsresidens med motiv efter kopparstick av Hendrik Goltzsius föreställande en scen ur Ovidius metamorfoser.

    Artikel Innertaken var en av de viktigaste delarna i äldre, finare fastigheter. Även om miljöerna många gånger förändrats i dessa hus kan taken ge en god vägledning om hur rummen en gång sett ut.

  • Fredspristagaren från Trönö

    Nathan Söderblom och Trönö kyrka för anekdoten i Kulturvärden.

    Anekdoten Bredvid en av Sveriges bäst bevarade medeltidskyrkor, Trönö gamla kyrka, växte Nathan Söderblom upp. Den strikta kristna uppfostran i den lilla hälsingebyn satte djupa spår i den blivande ärkebiskopen, som sedermera fick Nobels fredspris för sitt eku...

  • Operadröm i miniatyr

    Varenda detalj i det gamla operahuset är utskuren i papp, gips och balsaträ och färgsatt.

    Artikel Efter 130 år kan Gustav III:s operahus snart återuppstå igen – som modell i Kungliga Operans foajé. För Tor Cederman, en av SFV:s Helgostipendiater, är det en 40-årig dröm som går i uppfyllelse när han nu färdigställer sitt verk.

  • Vi måste våga minnas - även om det gör ont

    Jan-Olov Westerberg

    Krönika Vad har gjort oss till det vi är idag? Vad har format mig som individ? Vad har format vårt samhälle? Vilka händelser – nära eller fjärran i tid och rum – har skapat de sammanhang som vi idag ser runt omkring oss? Vad har format våra tankemönster, vår...

  • Riksförargelsen på Riddarholmen

    Hedvig Taube, Fredrik I samt gymnsiehusen på Riddarholmen.

    Anekdoten Kung Fredrik I gjorde inte något större avtryck som kung. Men hans älskarinna Hedvig Taube fick mycket uppmärksamhet under sin korta levnad. 

  • Origami i december

    Artikel Har du läst ut din Kulturvärden? Då kan du ge den nytt liv som vacker och modern juldekoration genom att vika den till en mysig julgran.

  • Den mörka historien

    Gustaf Retzius och samen Fjällstedt

    Artikel En del av statens fastigheter är platser där människor förr i tiden behandlades på ett kränkande sätt och en nedvärderande rasistisk människosyn förekom. Vilket avtryck har denna mörka historia gjort – och hur ska vi synliggöra den idag?

  • Konsten att konservera sten

    Stenkonservator Svante Nilsson undersöker en sten som ska konserveras.

    Artikel Sverige har mycket skulpterad sten kvar i sitt kulturarv tack vare att vi klarat oss undan krig under modern tid. Den måste skötas för att  inte brytas ner. Om skador uppstår måste den restaureras. Men av vem?

  • Pepparkakshus i ny tappning

    Hävringe båk som pepparkaksfyr

    Artikel I Oxelösunds ytterskärgård tronar den sexkantiga kulturbyggnaden Hävringe båk – och vad kan passa bättre på julbordet än en kakversion av detta ståtliga minnesmärke över 17- och 1800-talets sjötrafik? Här visar Ulrika Kjellin, erfaren konstruktör av ...

  • Hävringe båk - tidlöst riktmärke

    Hävringe båk

    Artikel En sexkantig båk, 19 meter hög, krönt med klot och vimpel. Allt sedan 1751 har Hävringe båk stått som ett tydligt inseglingsmärke i Oxelösunds ytterskärgård.

  • London Calling!

    Svenska residenset i London sedd från gatan.

    Bildreportage För 100 år sedan skapades ett stycke Sverige på brittisk mark. Allt sedan dess har Portland Place 27 varit en del av den svenska ambassaden i London och en viktig länk i förbindelsen mellan de två länderna.

  • Husens Hjärta

    Rör täckte med silveraktigt material

    Artikel En dator, en kontorsstol – och en obligatorisk kaffekopp. Det är allt som behövs för att tekniskt övervaka delar av vårt kulturarv. Välkommen till hjärtat av Statens fastighetsverks verksamhet: driftcentralen.

  • Mäktiga murar

    Gamla stenhus med rödaktigt tegeltak. Till vänster en grön kulle. På en grusväg går två flickor.

    Artikel Nyköpingshus var länge ett ledande maktsäte i Sverige. Sen följde hundratals år av förfall innan borgen blev en älskad plats i Nyköping. Men nu pågår en räddningsaktion för att en av de historiska murarna inte ska rämna.

  • Kvinnliga pionjärer

    Reportage För 100 år sedan, i september 1921, fick Sveriges kvinnor för första gången rösta i allmänna val. Ungefär samtidigt öppnades fler möjligheter för kvinnor att vara med och gestalta den offentliga byggnadsmiljön. Men kvinnor har i alla tider haft en be...

  • Därför kan vi göra skillnad

    Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör Statens fastighetsverk

    Krönika Jag tror att vi alla har sett de förödande effekterna av klimatkrisen i sommar. Det extrema vädret har påverkat stora delar av världen, inklusive Sverige – senast skedde kraftiga översvämningar i olika delar av landet. Statens fastighetsverk ansvarar...

  • Blomstrande folkliv under lindarna i Krubban

    Uteservering vid restaurang Oxenstiernan i kvarteret Krubban i Stockholm

    Artikel Trots att kvarteret Krubban på Östermalm i Stockholm har flera hundra år på nacken är det ganska okänt även för stockholmarna. Statens fastighetsverk arbetar sedan några år tillbaka med ett antal projekt för att göra kvarteret mer levande. Så för den...

  • Christina Nilsson - Tonsäker revansch

    Illustration med hovsångerskan Christina Nilsson vid Snugge-torpet.

    Anekdoten Under nödåret 1848 tvingades familjen Nilsson bort från gården Snugge i hjärtat av Småland. Men knappt 20 år senare kunde dottern Christina – då som firad operastjärna världen över – köpa tillbaka familjegården. Precis som hon en gång lovade som femå...

  • Sommarens favoriter

    Hovdala slott sett från kryddträdgården.

    Reportage Även om många slott och museer kommer att vara stängda ännu ett tag på grund av pandemin så finns det parker, marker, öar och berg att besöka och bestiga. Vi bad några kollegor att dela med sig av sina bästa tips.

  • Världsliga Vadstena

    Vy över Vadstena, från slottet till klostret.

    Artikel När Gustav Vasa valdes till riksföreståndare i Vadstena i augusti 1521 var det första steget mot en svensk  nationalstat. Men för det andliga centrumet vid Vätterns strand blev det också inledningen till en total omvandling – från kyrklig till världs...

  • Rädda våra pollinatörer

    Sommaräng med blommor.

    Artikel Så här års surrar det i buskar och på ängar av bin, humlor, fjärilar och flugor som söker föda och samtidigt pollinerar de växter de behöver. De har blivit färre över tid – men det finns många sätt som vi kan hjälpa dem att överleva.

  • Ljuset i Varberg

    Huslängor vid Varbergs fästning

    Artikel Stillheten, ljuset och färgerna. Det är mycket som lockar med Varbergs fästning – utöver de spännande historierna som döljer sig bakom stenmurarna.

  • Smakfullt garage

    Somrig drink utanför Smörtaxen

    Artikel Från tomt garage till trendig restaurang. Den lilla diskreta lokalen i Citadellet i Landskrona fick nytt liv när entreprenörerna bakom restaurang Smörtaxen flyttade in.

  • Maktkampen om Bodens fästning

    Anekdoten Bodens moderna historia är tätt förknippad med försvarets utveckling. Men i början av förra seklet var det inte självklart att den militära garnisonen skulle ingå i den växande staden. Den lokala militära förvaltningen,med överste Lars Tingsten i spe...

  • Höjdpunkt på Holmen

    Kassaskåpsdörren bakom vilken Sveriges normalhöjdpunkt finns registrerad.

    Artikel Vid en gränd på Riddarholmen, bakom Schering Rosenhanes palats, finns en stilig gjutjärnslucka monterad i berget, från 1886. Under många decennier var detta Sveriges så kallade normalhöjdpunkt, det vill säga referenspunkt för alla andra höjder i Sver...

  • Otillgängligt blir tillgängligt

    Malin Lindström och Karin Svenonius

    Krönika Det är en självklar demokratisk rättighet att alla så långt det är möjligt ska kunna ta del av vårt gemensamma kulturarv. Vår tids användning ställer nya krav för att möta förväntningar på öppenhet och tillgänglighet.

  • Göteborg 400 år

    Skansen Kronan mitt i Göteborg

    Artikel I år fyller Göteborg 400 år. För att förstå hur denna 1600-talsstad växte fram och successivt kom att bli rikets andra stad kan vi få nycklar genom några av dess fastigheter och fästningar. Följ med på en historisk resa.

  • Lyskraft på skäret

    Pater Noster från båtens för.

    Reportage Hamneskär var varje sjöfarares mardröm. Nu är det turisternas önskedröm. Besökare från hela världen är på ingång för att leva av det som ön och dess fruktade vatten erbjuder.

  • Drottningen på Strömsholm

    Hedvig Eleonora vid Strömsholms slott

    Anekdoten När Karl X Gustav gifte sig med Hedvig Eleonora 1654 gav han Strömsholm som morgongåva till sin drottning. 

  • Rummets berättare

    Inredningsarkitekt Ulf Agnér

    Artikel Historien, omgivningen, byggnaden och rummet. Allt är verktyg när SFV:s inredningsarkitekt Ulf Agnér sätter igång med sina uppdrag. Målet är att få rummen att berätta.

  • Det brutala skogsbruket!?

    Lars Lodin, fastighetschef SFV Skog

    Krönika It’s brutal! Damen mitt emot mig är turismentreprenör från Hälsingland, hon tycker att samverkan med skogsägarna fungerar bra, men vad hennes tyska gäster tycker om kalhyggen framgår tydligt.

  • Paviljong hos Linné

    Rendering av denf ramtida paviljongen vid Linnéträdgårdens entré.

    Artikel Linnéträdgården är en av Uppsalas mest älskade gröna platser, fint belägen mitt i stan. Hit söker sig många uppsalabor men även långväga svenska och utländska turister. Detta för att njuta av prakten i trädgården och för att se den plats där Carl von...

  • Mitt i Marais

    Gården till Hôtel de Marle, palatset där Svenska institutet i Paris håller till.

    Reportage I 50 år har Svenska institutet i Paris varit en knutpunkt för kultur i alla dess former. Under 2021 öppnar 1500-talspalatset upp för jubileum, men i en lite annorlunda form. Temat för året är vänskap, amitié.

  • Samlingar med växtvärk

    Mossherbariet i Botanhuset i Frescati

    Reportage Botanhuset med sina enorma samlingar av växtmaterial har under många år brottats med trånga utrymmen och en bristfällig arbetsmiljö. Nu påbörjas en varsam renovering av det vackra jugendhuset i barockstil som är en del av Naturhistoriska riksmuseet i...

  • Palats i nytt skimmer

    Tessinska palatsets nya ljussättning

    Artikel En ny ljussättning för Tessinska palatsets perspektivfasad är en del av den fasadrenovering som palatset går igenom. Den lyfter fram fasadens struktur och detaljer.

  • Kärlek på distans

    Anekdoten om Lisa Stina Linné, beskuren för att passa webbformat.

    Anekdoten Efter att Linnélärjungen Daniel Solander rest jorden runt 1768-1771 blev han en världsauktoritet. Men hans tankar gick allt som oftast till Linnés dotter Lisa Stina, som bodde kvar hemma hos föräldrarna. Det blev aldrig de två till slut – men båda ha...

  • Den svenska ladan

    Hjälmshults mejeri

    Artikel Det är lätt att tro att Statens fastighetsverk bara förvaltar slott och stora institutioner. Men SFV ansvarar även för hundratals ladugårdar, magasin och andra ekonomibyggnader. Även dessa utgör en viktig del av vårt kulturarv.

  • En bön i fångenskap

    Anekdoten Den 7 november 1520 stängs Stockholms slotts portar, mitt i Kristian II:s kröningsfest. Nu börjar Stockholms blodbad. En av huvudpersonerna, Kristina Nilsdotter Gyllenstierna, undkommer döden. I fångenskapen hinner hon samla sina tankar.

  • Ett prövningarnas år

    Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör Statens fastighetsverk

    Krönika Snart summerar vi det ovanliga året 2020. Det har varit ett prövningarnas år för oss alla.

  • Kungens skafferi

    Herefordkor på grön äng vid Dalby kungsgård

    Artikel Kungsgårdarna försåg hovet med färska grönsaker, ägg, mjölk och kött. Dessutom gav de resande kungligheter husrum och god mat. Idag är 20 kungsgårdar fortfarande i statlig ägo.

  • Moderna arkitektur-pärlor

    Grafisk detalj från Nobelhusets trappa

    Artikel 1990-talet var ett lysande decennium för svensk arkitektur. Här tittar vi närmare på fyra storverk som förvaltas av Statens fastighetsverk. De har en tydlig gemensam hållning och tar sin inspiration ur sin närmiljö.

  • Kristinas favoritslott

    Jacobsdals slott, nuvarande Ulriksdals slott. På bilden från 1670-talet, ur Erik Dahlbergs Suecia antiqua et hodierna, ser du hur slottet och dess lustgård tog sig ut.

    Artikel Drottning Kristina är en av huvudpersonerna i höstens tv-serie Drottningarna. Hennes storslagna kröningståg i oktober 1650 startade i Jakobsdals slott, nuvarande Ulriksdal.

  • Återskapad trädgård

    Trädgårdsmästarna bygger plantskola för lindarna och förbereder för fruktträdgården som planteras nästföljande år.

    Artikel Roma kloster byggdes av cisterciensermunkar på 1100-talet.Troligtvis anlade de tidigt trädgårdar intill klostret. Nu återskapas delar av den trädgård som fanns vid Roma kungsgård på 1800-talet.

  • Hemliga Harpsund

    Harpsund

    Reportage I snart sju decennier har en sörmländsk herrgård varit en av de mest centrala platserna i den svenska politiska historien. De flesta känner till Harpsund – men få vet hur det ser ut bakom grindarna. Följ med på en upptäcktsfärd.

  • Mästergravören i centralposthuset

    Illustration av frimärksgravör Czeslav Slania och centralposthuset i Stockholm

    Anekdoten Våren 1974 förevigades det ståtliga Centralposthuset i Stockholm på två frimärken. De var graverade av Czeslaw Slania – flyktingen som med bas i Ferdinand Bobergs byggnad blev en av världens främsta frimärksgravörer.

  • Den obekväma historien

    Erika Åberg

    Krönika Från ett fönster på mitt kontor i Gävle kan jag se Kulturhuset. Om det var möjligt att göra en tidsresa och förflyttas 100 år tillbaka i tiden skulle jag stå vid samma fönster, men byggnaden i blickfånget hade inte kallats Kulturhuset utan fängelset ...

  • Utsikten: Pilane gravfält

    Pilane gravfält på Tjörn

    Artikel En gammal gravplats och tillika spännande skulpturpark, utspridd över 8 hektar. Förutsättningarna för Pilane Heritage Museum, naturens egen konsthall på Tjörn, var förstås de allra bästa denna coronasommar när mottot var distans. Och de infriades.

  • Känslig jaktmark

    Jägare i solnedgång

    Artikel Jakt är både nöje och fritidssysselsättning för nästan 300 000 svenskar. Men jakten är också nödvändig för att skogs- och jordbruk inte ska drabbas av stora skador. Det gäller även på Statens fastighetsverks ägor.

  • Vykortet: Läckö slott

    Vitkalkad vägg på Läckö slott

    Artikel Ibland kan kulturarvet ta formen av en ojämn, vitputsad stenvägg. Så enkel men vacker och med anor flera hundra år tillbaka.

  • Maktens centrum

    Rosenbad

    Reportage Rosenbad i hjärtat av Stockholm symboliserar idag regeringsmakten. Här låg en gång Stockholms finanscentrum med banker, lyxiga våningar och innerestaurangen Rosenbad. Nu renoverar Statens fastighetsverk byggnaderna.

  • Gotland runt

    Närsholmens fyrplats

    Resereportage För många är Gotland sol, bad och charmiga gränder. Men för den historieintresserade finns så mycket mer att utforska. Kulturvärden tog båten till ”öjn” och följde en snitslad bana i det byggda kulturarvet.

  • Skeletten skvallrar om historien

    Skelett från gravplats på Slottsbacken

    Artikel Skelettfynden vid Stockholms slott väckte stort uppseende tidigare i år. Kanske är det några av stadens första invånare som ligger här under gatstenen. Nu ska alla skelett analyseras grundligt för att ge en bredare bild av medeltidens stockholmare.

  • Flyktingen som blev en kung

    Gustav Eriksson Vasa landstiger i Kalmar 1520

    Anekdoten En majdag 1520 stiger adelsmannen Gustav Eriksson i land på en udde utanför Kalmar efter flera månader på flykt. Här startar berättelsen om det moderna Sveriges uppkomst.

  • Sök smarta lösningar i vårt förflutna

    Porträttbild av riksarkitekt Helena Bjarnegård

    Krönika Att forma miljöer med eftertanke, klokhet och trygg hand är viktigt och genom omsorgsfull gestaltning kan vi skapa stora värden. Det gäller både när vi utvecklar och tar hand om befintliga miljöer och när vi skapar nya.

  • Ansiktslyft på Stockholms slott

    Kungaporträtt på slottets fasad

    Reportage Restaureringen av Stockholms slott går in på sitt nionde år. Och nu har den mest komplicerade etappen påbörjats: den västra mittlängan med de mest praktfulla stenutsmyckningarna.

  • Hästgård till låns

    Reportage I Statens fastighetsverks förvaltning finns 50 gårdar som arrenderas ut till dem som vill driva lantbruk. Jonas Kullgren och Ida Rehnström, nyblivna arrendatorer av kaptensbostället på Ådö i Sörmland, såg chansen till ett fantastiskt boende och hästv...

  • Skissen: Dalarö skans

    Dalarö skans som det såg ut 1766

    Artikel Den vackra ritningen av Dalarö Skans visar hur befästningen såg ut 1766. Då hade den redan funnits i över 100 år.

  • En hållbar utpost

    Reportage I runt 25 år var Batteri Arholma Stockholms nordligaste utpost mot fienden i öst. Idag är det en välbesökt museianläggning med tillhörande vandrarhem – där allt vatten tas direkt från Östersjön och renas på plats.

  • Walter Bauer - Mästare i trädgården

    Walter Bauer i arbetet med Skönstaholm 1954.

    Artikel Vandrar man i våra slottsparker i dag är det svårt att undkomma Walter Bauers inflytande. Denne funktionalist är en av de centrala trädgårdsarkitekterna i 1900-talets svenska trädgårdshistoria.

  • Rummet: Linköpings slott

    Nyrestaurerad takmålning på Linköpings slott

    Artikel Det dekorfärgade taket i renässansrummet i Linköpings slott låg dolt bakom ett innertak under flera sekel innan det återupptäcktes under en restaurering 1918–19.

  • Grön oas i huvudstaden

    Victoriaväxthuset i Bergianska trädgården sedd från den återskapade våtmarken.

    Reportage Världens första Nationalstadspark fyller 25 år i år. Men Kungliga Nationalstadsparken är betydligt äldre än så. Redan på senmedeltiden hade kungarna inhägnade jaktområden på Djurgårdsmarken, som är grunden till Nationalstadsparken.

  • En hållbar värld där vi kan göra skillnad

    Ingrid Eiken Holmgen, generaldirektör för Statens fastighetsverk

    Krönika Vi har nu hunnit en bit in på 2020 och årets planer för Statens fastighetsverk (SFV) är i full gång att förverkligas. Vi är närmare de mål vi föresatt oss att uppnå senast 2022, även om det återstår en del. Årsredovisningen för 2019 visar också att S...

  • Myntmästaren i Malmöhus

    Jörgen Kock framför Maölmöhus. Illustration till Ankedoten i Kulturvärden nr 4, 2019

    Anekdoten Från fattig invandrare till myntmästare och borgmästare. Jörgen Kock var en av Malmös förgrundsfigurer under 1500-talet. Som sådan blev han också djupt indragen i de kungliga striderna, med Malmöhus i centrum.

  • Bloms stilrena arkitektur

    Kvarteret Krubban, byggt för Svea Livgarde till hästs.

    Artikel Kaserner, kyrkor och slott. Fredrik Blom var en av de mest ­produktiva och inflytelserika arkitekterna under 1800-talet och Karl XIV Johans regentskap. Bloms enkla och stilrena byggnader präglades även av teknisk finess på hög nivå.

  • Sagolika Tynnelsö

    Tynnelsö slott i Mälaren.

    Reportage Ett renässanspalats i tegel tornar upp sig på en av Mälarens öar. Sedan 1300-talet har Tynnelsö slott haft en rad olika funktioner – och många säregna historier sitter i väggarna. I dag är det en av Statens fastighetsverks mer okända objekt.

  • Tjärlek för spåntak

    Takläggare Magnus Hedegård lägger spåntak på Arnö kyrka

    Artikel Innan skiffer, tegel och plåt introducerades var det spåntak som lades på kyrkor och finare byggnader. Vackra tak med dekorativa mönster, men också känsliga för väder och vind. Kulturvärden åkte till Arnö kyrka norr om Strängnäs för att följa arbetet...

  • Rustat residens

    Mathias Larsson lägger massiv stavparkett i ek.

    Artikel Representationsvåningen i Kristianstads residens har stått tom i över 22 år. Nu anpassas fastigheten för att fungera som ett modernt kontor och residenset får tillbaka en stor del av sin gamla glans.

  • Kulturens väktare

    Elsa Notstrand och Ola Hellekant Nilsson,  slotts- och husarkitekter.

    Artikel Kvalitet och kontinuitet. Statens fastighetsverks slotts- och husarkitekter hjälper till att vårda våra viktigaste byggnadsminnen. Kulturvärden har träffat två av dem: Elsa Notstrand och Ola Hellekant Nilsson.

  • Skissen: Fruntimmers badanstalt

    Fruntimmers badanstalt på Kastellholmen

    Artikel Året är 1859. Det är simuppvisning i den så kallade sim- och badanstalten för kvinnor vid Kastellholmen i centrala Stockholm. En av flickorna hoppar.

  • Djärv jubilar

    Berlins ambassad - exteriör

    Artikel Det har gått 20 år sedan Sveriges ambassad i Berlin invigdes. Idag är fastigheten en modellambassad för nordisk samverkan liksom för funktionell arkitektur. Arkitekten Gert Wingårdh är fortfarande stolt över sin skapelse.

  • Nya utmaningar för vårt byggda kulturarv

    Tor Broström, professor i kulturvård på Uppsala universitet

    Krönika They [historic buildings] are not ours. They belong partly to those who built them and partly to all the generations of mankind who are to follow us. Så beskrev den ­engelske byggnadsvårdsikonen John Ruskin på 1800-talet ett förhållningssätt till för...

  • Bottenvikens pärla

    Malören sedd från ovan

    Reportage Malörens gamla fyr- och lotsplats är en av landets mest ensliga och säregna platser. Ett annorlunda resmål för den som söker stillhet, naturupplevelser och historiska vingslag.

  • Sveakungars säte

    Uppsala högar översikt

    Artikel Gamla Uppsala är så mycket mer än sina kungshögar. Under marken ligger en forntida värld dold. Med hjälp av modern teknik blir det osynliga nu åter synligt.

  • Ambassaden i Oslo

    Interiör från Svenska ambassaden i Oslo.

    Rummet I början av september återinvigdes Sveriges ambassad i Oslo efter ett års renovering. Syftet har varit att anpassa tidigare tomma ytor i chefsbostaden till kansli. 

  • Filantropen i Sagerska huset

    Vera Sager - filantropen i Sagerska huset. Illustration: Beata Boucht.

    Anekdoten Sedan 1996 bor statsministern i Sagerska huset, en bit bort från Rosenbad. Men under 66 år bodde Vera Sager i fastigheten - filantropen blev fast i Stockholm efter ryska revolutionen 1917.

  • Uppåt väggarna

    Tak på Skoklosters slott i behov av konservering

    Artikel Måleriet på Skoklosters slott har successivt flagnat och blivit slitet. Nu restaureras tak och väggar med subtila metoder och sparsmakad retuschering. Ett tålamodskrävande arbete där målet är att besökaren ska känna patinan i väggarna.

  • Ett brev på posten

    Detalj av fasaden på Centralposthuset i Stockholm

    Artikel Brevduvorna flyger in post från både norr och söder till Centralposthusets huvudentré på Vasagatan i Stockholm.

  • I maktens centrum

    Anekdoten Klostret i Vadstena var ett kraftcentrum under senare tiden av medeltiden – både andligt och materiellt. Här byggde Heliga Birgitta upp den orden vars budskap fick spridning över hela Europa. Än idag har denna plats en speciell laddning.

  • Smyckesskrin i blått och guld

    Hedvig Eleonoras paradsängkammare

    Artikel Drottningholms slotts mest praktfulla rum har åldrats vackert. Men efter närmare fyrtio år var det dags för en varsam ansiktslyftning. Följ med in till drottning Hedvig Eleonoras paradsängkammare.

  • Levande fäste

    Artikel Att bygga Karlsborgs fästning var en av Sveriges största investeringar någonsin. När anläggningen stod klar var den dock överspelad som centralt försvarsfäste. Men Karlsborg har fortsatt att vara en levande försvarsanläggning liksom ett populärt besö...

  • Finlir - Dramatens ridå

    Artikel Under sommaren har Dramatens mäktiga originalridå fått ett nytt liv. Stygn för stygn har textilkonservatorer lagat snörmakerier, silkesbroderier och sytt fast nya sidendelar på de slitna partierna.

  • Tillgängligt världsarv

    Rester av den vikingatida försvarsvallen vid Birka. Sommar och grönska.

    Krönika Under sommaren 2019 har underhållet av världsarvet Birka Hovgården kommit i fokus i medierna. Statens fastighetsverk (SFV) har fått kritik för eftersatt skötsel. Vi håller med om att det finns behov av att förbättra underhållet. 

  • Den vilseledda fröken på Huseby

    Illustration föreställande prins Carl och Husebys förvaltare Berl Gutenberg.

    Anekdoten ”Inte visste jag vad kung Oscar och Mum gjorde uppe i bergen i Marstrand.” Detta svar lär en gång ha levererats av ”Husebyfröken” Florence Stephens till en kvinna som föga diskret ställt frågan till henne om hon verkligen var dotter till Oscar II.

  • Mönstersjukhus i svunnen tid

    Artikel Garnisonssjukhuset i Karlsborg var en mönsteranläggning när det invigdes 1881. Än idag kan man se spåren av forna tiders verksamhet i byggnadens fina detaljer. 

  • Bokpalatset

    Carolina Rediviva i Uppsala. En klassicistisk byggnad i tre våningar.

    Artikel Silverbibeln, Newtons förstaupplaga och Mozarts partitur. I anrika Carolina Rediviva i Uppsala ryms miltals av kulturskatter. Men samtidigt befinner sig biblioteket i digitaliseringens framkant.

  • Välkommen förnyelse

    Artikel En modern mötesplats för studenterna och mer funktionella lokaler för personalen. I höst välkomnar Carolina Rediviva med en ny spännande gestaltning. 

  • Kulturvärden har bestått och förändrats!

    Generaldirektör Bo Jonsson

    Krönika När jag tillträdde som generaldirektör och chef för Statens fastighetsverk (SFV) hade min första ledare i Kulturvärden rubriken ”Kulturvärden består och utvecklas”. Jag skrev där att jag med stort intresse tagit del av den alldeles utmärkta tidskrift...

  • En fästning i rött tegel – Sveriges ambassad i Moskva

    Svenska ambassaden i Moskva.

    Artikel Redan 1631 upprättade sändebudet Johan Möller den första ständiga diplomatiska representationen i Moskva. Det nuvarande ambassadkomplexet stod färdigt 1972, ritat av arkitekten Anders Tengbom och klätt i tegel från Västergötland.

  • Hustomtens revansch

    Rankhyttan, detalj av fasaden. Det faluröda timret är täckt av rimfrost.

    Artikel Tror du på tomten? Ja, hustomten alltså. Nu i jultider bjuder vi på lite fastighetsanknuten tomtehistoria. Hus- eller gårdstomten har rötterna djupt i kulturmiljön.

  • Origami i december

    Artikel Har du läst ut din Kulturvärden? Då kan du ge den nytt liv som vacker och modern juldekoration genom att vika den till en mysig julgran.

Tidningen Kulturvärden

Här får du en chans att stiga in i miljöer som annars inte alltid är möjliga att få tillträde till. Vi skriver om spännande sevärdheter, nya projekt och historiska miljöer, om fakta och kuriosa, stort och smått.

Prenumerera på tidningen Kulturvärden

Omslag till Kulturvärden nr 4, 2023. Trapputsmyckning i Rosenbad.
Omslag till Kulturvärden nr 4, 2022. Foto av rött räcke till Ornässtugans loftgång.
Omslag till Kulturvärden nr 3, 2022. Guldansikte rengörs med hemmagjord tops.