Till innehåll

Naturvärden och målklasser

För att ta hand om skogen på bästa sätt kartlägger vi dess naturvärden. Genom inventeringar och bedömningar får vi en bild av vilka områden som är särskilt viktiga för biologisk mångfald och kulturmiljö - och anpassar vår skötsel därefter.

Vid Bállasluoktta finns det tallar som har märkliga hål i barken. De ser ut som fönster. Hålen är vad som återstår efter samiska barktäkter.
Artikel

Miljöcertifiering och resultat

Statens fastighetsverk är sedan år 2000 certifierat enligt Forest Stewardship Council®, en skogscertifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk.

Miljöcertifiering och resultat
Vid Bállasluoktta finns det tallar som har märkliga hål i barken. De ser ut som fönster. Hålen är vad som återstår efter samiska barktäkter.
Artikel

Planerade insatser i skogen

Håll koll på vilka åtgärder som är på gång i just din del av landet.

Planerade insatser i skogen

Inventering med fokus på biologisk mångfald

SFV använder en inventeringsmetod som utvecklats tillsammans med Skogsbiologerna AB. Den utgår från att bedöma förutsättningarna för rik biologisk mångfald: ju mer varierat, naturligt och opåverkat ett skogsbestånd är, desto högre naturvärde får det.

I den fjällnära skogen och i södra Sverige har SFV inventerat samtliga bestånd. I övriga delar av landet har vi främst inventerat så kallade sökobjekt – platser där vi misstänker höga naturvärden, till exempel naturskogar, sumpskogar, lövskogar och nyckelbiotoper. 

Eftersom naturvärdena förändras över tiden gör vi uppföljande inventeringar. Det innebär att vi kontinuerligt upptäcker nya värdefulla områden. 

Fyra målklasser styr hur vi sköter skogen 

Alla äldre skogar har målklassats utifrån inventeringen. Indelningen styr hur skogen ska förvaltas – och gör det tydligt vilka områden som ska lämnas orörda, vilka som kräver skötsel för att bevara sin mångfald och vilka som kan brukas med olika grad av hänsyn. 

NO – ”Naturvård orörd” 
Här lämnas skogen helt till sin egen utveckling. Ingen skötsel eller avverkning sker. Hit hör områden med urskogsliknande skog och även de flesta typer av nyckelbiotoper. 

NS – ”Naturvård skötsel” 
Här bevaras och förstärks biologisk mångfald genom riktade åtgärder, till exempel uthuggning av gran som konkurrerar ut lövträd eller bränning i naturvårdssyfte. 

PF – ”Produktion med förstärkt hänsyn” 
Skogen brukas, men med särskild hänsyn utöver den generella naturvårdshänsynen när vi avverkar. Hänsynen motsvarar i regel 20–30 procent av volymen alternativt arealen. 

PG – ”Produktion med generell hänsyn” 
Här bedrivs skogsbruk enligt standardiserade miljökrav, FSC®, Forest Stewardship Council®. (FSC®C023815). 

SFV:s karta över indelad skog 

Du kan själv utforska vår målklassade skog i kartverktyget nedan. När du zoomar in visas information om varje områdes målklass. 

Kartan uppdaterades senast i mars 2023.

I SFV:s skogskarta visas alla indelade skogsbestånd i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och södra Sverige. Indelade bestånd har inventerats i fält och beskrivits utifrån både fysiska och biologiska förhållanden – som lutning, markfuktighet, fältvegetation, skogens trädslagsfördelning, ålder och virkesförråd. 

Naturvårdslinjen syns också i kartan. Den markerar gränsen för den fjällnära skogen enligt FSC:s svenska standard. Skogar som är klassade som PF och ligger ovanför den linjen får endast brukas med hyggesfria metoder, som blädning eller luckhuggning. 

Observera: Ungskogar och gallringsskogar är ofta inte målklassade. Dessa visas därför i kartan som Ej målklassade. 

En delad stam av ett gammalt träd som har dött och börjar vittra sönder.

Ett dött träd i Lovö naturreservat. Foto: Melker Dahlstrand