Till innehåll

Så sköter vi våra skogar

Skogen är ett arv från våra förfäder. Att förvalta den för framtiden är ett ansvar som kräver balans mellan många olika intressen - från naturvård till produktion. Här berättar vi hur vi gör det i praktiken. 

Statens fastighetsverk förvaltar 6,5 miljoner hektar mark motsvarande en sjundedel av Sveriges yta. Det är vidsträckta fjäll, myrar, växtliga ungskogar, ekskogar, älvsträckor och vattendrag, 1 700 kronoholmar längs med kusten och historiska jordbruksmarker. I den här filmen får du en inblick i hur arbetet går till.

Aktivt skogsbruks med hänsyn

SFV förvaltar drygt 200 000 hektar produktiv skogsmark där vi bedriver ett aktivt skogsbruk. För att säkra en god tillväxt är vi noggranna med att plantera ny skog, röja ungskog och gallra den medelålders skogen. Det här är den största delen av vårt praktiska skogsarbete. 

Vi arbetar också med att återbeskoga områden där tidigare föryngring inte lyckats – särskilt efter avverkningar under 1960-, 70- och 80-talen. 

Arealen föryngringsavverkning är förhållandevis liten, vi avverkar mindre än en tredjedel av skogens tillväxt. Det beror på både en ojämn åldersfördelning i skogen och vår utökade hänsyn till rennäring, naturvård och friluftsliv. 

Lunglav som växer på en gammal trädgren.
Skogsbruk

Naturvärden och målklasser

Hur vi klassar våra skogar – och varför det styr vår skötsel. 

Naturvärden och målklasser
Utglesad skog där det gallrade virket ligger kvar på marken.
Skogsbruk

Miljöcertifiering och resultat

Statens fastighetsverk (SFV) är sedan år 2000 certifierat enligt FSC® (Forest Stewardship Council®) – en skogscertifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk. 

Miljöcertifiering och resultat
Skogsbruk

Planerade insatser i skogen

Håll koll på vilka åtgärder som är på gång i just din del av landet. 

Planerade insatser i skogen

Det gröna kulturarvet