Till innehåll

Gods, fästningar och slott - hemliga rum 2008

Den 24 maj 2008 ringlade köerna långa till 27 stycken Hemliga rum, som varje svensk är delägare i och som förvaltas av Statens fastighetsverk. Sammanlagt lockade dagen 62 091 besökare. 

Stenhammars gods

Stenhammar, litet slott i ljusgul puts, med solur på fasaden och lanterniner på taket.
JordbruksegendomKungsgård

Stenhammars gods

På Stenhammars gods i hjärtat av Södermanland driver kung Carl XVI Gustaf sedan 1965 ett modernt jord- och skogsbruk. Godset som har medeltida rötter donerades till staten på villkor att svenska kronprinsar skulle ha förtur till arrendet. Först i raden blev prins Wilhelm som lämpligt nog också var hertig av Södermanland. Egendomen gick från början under namnet Slädhammar men byttes i samband med ägarskifte år 1654.

Stenhammar
Kulturvärden

Hästgård till låns

Jonas Kullgren och Ida Rehnström, arrendatorer av kaptensbostället på Ådö i Sörmland, såg chansen till ett fantastiskt boende och hästverksamhet på den egna ön.

Hästgård till låns

Mårten Skinnares hus och Hospitalsmuseet

Mårten Skinnares hus. Litet tegelhus i två våningar, med brant tegeltak. Entréfasaden är rödputsad. Sommar och grönska.
Fastighet

Mårten Skinnares hus och Hospitalsmuseet

I början på 1500-talet tog Mårten Nilsson Skinnare initiativ till en hospitalsinstitution i Vadstena. Mårten Skinnares hus är ett av landets bäst bevarade bostadshus från medeltiden, och när temat är Hemliga rum är det förstås också på sin plats att lyfta fram ett av landets mest fotograferade hemlighus: avträdet som hänger ut likt en balkong från byggnadens tegelfasad. 

Mårten Skinnares hus och Hospitalsmuseet
Mårten Skinnares hus. Litet rödputsat tvåvåningshus med brant tegeltak. En mur förbinder huset med Hospitalsmuseet. Sommar och grönska.
Fornminnen - Ny Säsong!

Mårten Skinnares hus

Mårten Skinnares hus är landets bäst bevarade bostadshus från medeltiden. Följ med Magnus Reuterdahl, kulturmiljöexpert på Statens fastighetsverk, in i huset vars ägare i början på 1500-talet tog initiativ till en hospitalsinstitution i Vadstena. 

Mårten Skinnares hus

Karlsborgs fästning

FästningMuseum och teater

Karlsborgs fästning

Sommaren 1819 påbörjades bygget av Europas största fästning på Vanäs udde vid Vätterns strand. Fästningens kärna, det 678 meter långa slutvärnet med plats för 263 kanoner stod färdigt 1866, men redan då hade tiden börjat springa ifrån anläggningen. År 1925 upphörde slutligen Karlsborgs roll som krigsfästning efter drygt 100 år av byggande.

Karlsborgs fästning
Kulturvärden

Levande fäste, Karlsborg 200 år

Att bygga Karlsborgs fästning var en av Sveriges största investeringar någonsin. När anläggningen stod klar var den dock överspelad som centralt försvarsfäste.

Levande fäste, Karlsborg 200 år

Bohus fästning

""
FästningRuin

Bohus fästning grundlades 1308 av den norske kungen Håkon Magnusson. Under 1400-talets första del förstärktes den till en av Nordens starkaste: En rektangulär anläggning med hörntorn och omgärdande mur. Under sin 700 år långa historia sägs fästningen ha motstått hela 13, kanske till och med 14, belägringar utan att falla.

Bohus fästning, Kungälv

Pater Noster, Hamneskär

Flygfoto av Hamneskär med sina röda byggnader. Vågorna skummar vita kring den lilla ön. Vy mot öppet hav med vita vågkammar.
Fyr- och lotsplatsKronoholmeSkog och mark

Hamneskär och Pater Noster

På onsdagskvällen den 26 september 2007 tändes ljuset på nytt i den 32 meter höga och 132 ton tunga röda fyren på Hamneskär. Ön, som länge betraktades som obeboelig, har fått nytt liv med fyrens återupprättelse. Idag finns här såväl vandrarhem som konferensmöjligheter med möteslokal, museum, restaurang och kafé.

Hamneskär och Pater Noster
Välkommen till Häradsskär och Pater Noster.
kulturvärden

Lyskraft på skäret

Hamneskär var varje sjöfarares mardröm. Nu är det turisternas önskedröm. Besökare från hela världen är på ingång för att leva av det som ön och dess fruktade vatten erbjuder.

Pater Noster - Lyskraft på skäret

Landskrona citadell

Landskrona Citadell
FästningMuseum och teaterFängelseFörsvarsanläggning

1549 började Citadellet att byggas av danske kungen Kristian III som ville få kontroll över handeln och försvara Öresund. I fredsuppgörelsen i Roskilde 1658 förlorade danskarna Skåne och borgen blev svensk. Livstidsdömda fångar, prostituerade kvinnor, tusentals flyktingar som sökte sig undan nazismen har sedan haft sin hemvist i borgen. Idag är Citadellet Nordens bäst bevarade 1500-talsfästning.

Landskrona citadell

Koppartälten i Haga

Koppartälten i kvällsljus med kafébord och stolar framför.
Museum och teater

Visst är det något orientaliskt över Koppartälten med sina draperier, fransar, tofsar och medaljonger. Men de blågula tälten som restes 1787-1790 byggdes inte bara för att vara kuriös ögonfägnad. De hade ett uppdrag också: som logement och stallar åt kungens livvakter.

Koppartälten i Hagaparken

Borgholms slottsruin

Slott och herresäteRuinMuseum och teater

Borgholms slott, med anor från 1100-talet blev under 1600-talet hertig Karl hemvist. Under 1700-talet förföll slottet långsamt och efter en stor brand 1806 återstod bara en ruin. Idag är samma slottsruin en stor turistattraktion med ny entrébyggnad för att ta emot allmänheten och nytt kök i spännande arkitektur.

Borgholms slottsruin

Residenset och befästningar i Karlskrona

Länsresidens

Örlogsstaden Karlskrona upptogs 1998 som objekt nr 560 på Unescos lista över omistliga världsarv. Med sina marina verkstäder och sina omgivande befästningar från fyra århundraden är Karlskrona den bäst bevarade anläggningen i Europa. Residenset, som är Sveriges yngsta, ligger centralt i den marina miljön.

Residenset i Karlskrona

Bogesunds slott

Bogesunds slott med sin ljusa fasad och sina riddarinspirerade krenelerade torn.
Slott och herresäte

Bogesunds slott

Per Brahes 1600-tals slott på Bogesundslandet förvandlades på 1800-talet till en romantisk riddarborg i tidens smak. Då man tröttnat på riddarromantiken började både slott och jordbruk att vanskötas och förfalla. Svenska staten exproprierade godset 1949 genom en nystiftad lag – Lex Bogesund.

Bogesunds slott

Svartsjö slott

Slott och herresäte

Svartsjö slott på Färingsö är slottet som har använts som fängelse längre tid än det brukats som kungligt lustslott. Nu har Carl Hårlemans rokokopärla åter väckts till liv efter decennier av förnedring. Nytillverkade tapeter i rokokons anda får åter slottets salar att spraka av färgprakt.

Svartsjö slott
Skulptur föreställande Gustav II Adolf i samspråk med Axel Oxenstierna under Drottning Kristinas lind i Svartsjö slottspark. Sommar och grönska.
Historiska trädgårdar

I avsnitt två av vår programserie Historiska trädgårdar tittar vi närmare på spåren av den gamla trädgården vid Svartsjö slott.

Svartsjö slott