För dig som driver en verksamhet i Jönköping och letar efter en ny lokal är kanske Jönköpings residens av intresse. På Skolgatan, centralt vid Rådhusparken, ligger residenset som, utöver representationsvåning och bostad för landshövdingen, också har plats för kontor. Den representativa, lediga lokalen med äldre charm ligger på ett våningsplan och omfattar 70 kvm.

 

Ett residens i nyrenässansstil

På den plats där länsresidenset i Jönköpings län nu ligger låg tidigare Jönköpings slott. Under hundra år, fram till 1737 då det förstördes i en brand, hyste slottet länsstyrelsen, landshövdingens bostad och representationslokaler.

Det nya residenset uppfördes i nyrenässansstil 1884-86 efter ritningar av arkitekt Johan Fredrik Åbom. Byggnaden har en välbevarad interiör där mycket av den ursprungliga karaktären bevarats och vid renoveringar i slutet på 1900-talet har vissa delar återställts till sitt ursprungliga utseendet.

Länsstyrelsen hyr en del av huset som representationsbostad och hem för landshövding med familj. Övriga delar i huset hyrs ut som kontorslokaler till olika företag. Av landets nuvarande länsresidens är detta bland de yngsta.

Den lediga lokalen

Den lediga lokalen är både representativ och mysig på samma gång. Äldre charm som spegeldörrar och fina fönsternischer är genomgående. På golvet ligger trägolv och väggarna är ljusa. Lokalen består både av tre kontorsrum och ett gemensamt utrymme för pentry och wc som delas med en annan hyresgäst. 

 

Fakta och ritningar

Lokaltyp:

Kontor

Totalyta:

Lokalen är på 70 kvm.

Byggår:

1884-86

Arkitekt:

Johan Fredrik Åbom

Inflyttning:

Omgående tillträde kan ordnas om så önskas. Annars enligt överenskommelse

Dokument:

Planritning 

Kontakt

Bilder

Visa bildspel

Baksidan med en grönskande innergård. Foto: Jana Julian

Residensets huvudbyggnad och sidobyggnad som vetter ut mot huvudgatan en solig sommardag.

Residenset sett från vägen. Foto: Jana Julian

Visa bildspel

Residenset ligger på Skolgatan, centralt vid Rådhusparken. Foto: Jana Julian

Visa bildspel

Residenset, som är ritat av arkitekten Johan Fredrik Åbom, uppfördes i slutet av 1800-talet. Foto: Jana Julian

Hitta hit

Hitta till Kontorslokaler i Jönköpings residens

Skolgatan 5, 553 16 Jönköping

Hitta på Google Maps