Till innehåll
FästningRuin

Lillö borgruin

Medeltida maktfäste

Lillö borgruin, med rött skyddstak, omgiven av grönskande jordbruksmarker.
Idag återstår en ruin av den borg som funnits sedan 1200 talet på ön Lillö. Man kan fortfarande se spår av kulor efter Gustav II Adolfs misslyckade belägring år 1612. Ruinen kan ses invändigt om man kvitterar ut en nyckel på Naturum.
Läs mer om Lillö borgruin
Skåne län
Besöksmål

Historia

Strax utanför Kristianstad på ön Lillö ligger Lillö borgruin. Borgen som en gång i tiden stod på platsen har brunnit och skadats i krig vid ett flertal tillfällen för att sedan ha byggts upp igen.

Byggår:1200—1300-talet
Arkitekt:Okänd
Ruinens skadade sida

Foto: Anders Bodin

Den första borgen uppfödes troligen i slutet av 1200-talet och förstördes sedan i en brand 1525. Den enorma borgliknande tegelbyggnad i fem våningar som sedan byggdes upp på samma plats är den borg som utgör Lillö borgruin idag. På avbildningar från 1600-talet liknade platsen Glimmingehus.

Borgens slut

Borgen vid Lillö var strategiskt placerad vid Helge å. Platsen var en viktig länk mellan sjö- och landtransporterna och blev därför utsatt i krigstider. 1612 försökte Gustav II Adolf inta borgen men fick till slut se sig besegrad. Resultatet av den misslyckade belägringen kan än idag ses i ruinens puts i form av skotthål. Svenskarna lyckades tillslut inta borgen 1658 och året därpå brändes den upp för att inte hamna i motståndarens händer. När Linné, knappt 100 år senare, besökte platsen var ruinen redan dold under jord.

Utgrävningen 

1938 startade en omfattande utgrävning som pågick i över sex år. Man grävde då fram ruinen tillsammans med tillhörande vallgrav samt omfattande lösfynd. För att skydda resterna byggdes ett stort rött tak över platsen. Idag är dörrarna till den gamla borgen låsta men det får faktiskt att kvittera ut en nyckel på Naturum och på så vis utforska ruinen på egen hand. 

Liknande fastigheter