Till innehåll
Museum och teater

Historiska museet i Lund

Fyndrik skattkista i tegeldräkt

Utställnings-hall i Historiska museet med kyrko-historisk samling.
Historiska museet i Lund är södra Sveriges största arkeologiska museum. Tegelbyggnaden uppfördes på 1840-talet som biskopsbostad men blev för stor för den åldrade biskopen. Huset blev universitetsbyggnad istället, och 1918 flyttade Historiska museet in.
Läs mer om Historiska museet i Lund
Skåne län
Besöksmål

Historiska museet i Lund är öppet för besök.

Historia

Historiska museet uppfördes ursprungligen som biskopsbostad, men istället för biskopen flyttade universitetet in. Genom åren har flera olika institutioner inrymts i lokalerna. I dag är Historiska museet vid Lunds universitet södra Sveriges största arkeologiska museum.

Byggår:1840–45
Arkitekt:Axel Nyström, Byggherre: Domkyrkorådet, Byggnadsledare: C G Brunius
Historiska museet i Lund. Entrén är tillgänglighets-anpassad med en till-byggnad i glas.

Foto: Sara Lahtinen

Huset fylldes först av de zoologiska samlingarna men är sedan 1918 hemvist för de arkeologiska samlingarna. Byggnaden uppfördes 1840–1845, på samma plats som gamla biskopshuset. Axel Nyström var arkitekt och bygget leddes av domkyrkoarkitekt Carl Georg Brunius.

Han var kritisk till fasadernas utformning och Nyström anpassade sig till Brunius smak i den ”Byzantinska stilen”. Fasaderna inspirerades av domkyrkans absid och kryptans kolonner utgjorde förebild till de kolonner. Sten till husgrunden hämtades från Allhelgonaklostrets ruin på Helgonabacken.

Ny inredning

När huset stod klart var biskopen gammal och sjuk och ansåg att bostaden var för stor. Domkyrkorådet kom överens med universitetet om ett byte av lokaler och 1849 flyttade de zoologiska, fysiska och kemiska institutionerna in här. Zoologerna lämnade huset 1917, istället flyttade arkeologerna in med sina samlingar.

Efter en ombyggnad av domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin invigdes Historiska museet 1918. Wåhlin skapade en ny interiör med en kyrksal i en och en halv våning och ny ingångsportal i västgaveln. Åren 1927–1930 byggdes det intilliggande Kapitelhuset som med ”Suckarnas bro” förbinds med Historiska museet. Den är också ingång till det 1932 invigda Domkyrkomuseet.

I dag är Lunds Universitets Historiska Museum hyresgäst.

Fastigheter i närheten

Liknande fastigheter