Ambassadörsresidenset ligger centralt på Via di Villa Patrizi 5. Fastigheten är 1.500 kvm och ligger i en välvårdad grönt prunkande trädgård omgärdad av höga murar och ståtliga grindar.

Centralt residens i Rom

Den svenska legationen i Rom är Sveriges äldsta beskickning. Redan på 1400-talet skickades en svensk ut för att bevaka Sveriges intressen, då till den påvliga kurian. Idag ligger den svenska ambassaden på Piazza Rio de Janeiro 3, ambassadörens bostad ligger en bit därifrån. I Rom förvaltar Statens fastighetsverk (SFV) ambassaden, ambassadörens residens och det svenska kulturinstitutet.

Renoveringar

Ambassad-residenset i Rom. Trädgården, med sten-lagd gång, fontän, blommande buskar och stora träd

Foto: SFV

Ambassadörsresidenset ligger centralt på Via di Villa Patrizi 5. Fastigheten är 1.500 kvm och ligger i en välvårdad grönt prunkande trädgård omgärdad av höga murar och ståtliga grindar. Svenska staten köpte fastigheten den 18 april 1922. I samband med köpet fick arkitekten Ragnar Hjort i uppdrag att upprätta handlingar för ombyggnad, hans förslag genomfördes sedan inte.

Byggnaden har renoverats och byggts om i flera omgångar. Bland annat har ett garage, en ny entré och ett växthus tillkommit. 2008-2009 utförde SFV ett projekt där man försökte återgå till en mer autentisk putsfasad. Den nya putsfasaden smälter nu vackert in i den omgivande bebyggelsen.

Idag är Utrikesdepartementet hyresgäst.

Hitta hit

Hitta till Sveriges ambassadörsresidens i Rom, Italien

Via di Villa Patrizi 5, Rom

Hitta på Google Maps