Sveriges ambassad i Paris ligger på rive gauche, Seines vänstra strand, i 7:e arrondissementet. I omgivningarna ligger också Eiffeltornet, Rodin-museet och Invaliddomen.

När den tidigare svenska ambassaden på rue Marceau blev för trång började UD se sig om efter en ny tomt. Ambassadtomten på rue Barbet de Jouy i sjunde arrondissemanget köptes 1959 av svenska staten för 2 miljoner svenska kronor. Först anlitades en svensk arkitekt för att rita ett förslag till ambassad och ambassadörsresidens. När ritningarna inte accepterades av den franska tillståndsmyndigheten blev det i stället en fransman som kom med det slutgiltiga förslaget. Arkitekten André Malizards förslag har beskrivits som "funkisarkitektur från 1970-talet". 1974 kunde man flytta in i den nya ambassaden. Anläggningen består av kansli, residens och personalbostäder och inredningen förvaltar Utrikesdepartementets fastighetsavdelning själva.

Sveriges ambassadkansli i Paris.

Foto: Åke E:son Lindman

Ombyggnad 2005

2005 gjorde SFV en stor ombyggnad och modernisering av ambassadkansliet. Det översta planet med cellkontor byggdes om till öppna kontorsytor, mötesrum och personalrum med pentry. Runt översta planet löper en terrass som nu är tillgänlig för all personal. Bottenvåningen tillgänglighetsanpassades och det stora konferensrumet moderniserades med utgång till trädgården. 2009 flyttade OECD-delegationen in i lokalerna och 2011 flyttades den konsulära avdelningen ned till bottenvåningen.

Hållbar förvaltning

Under början av 2015 genomfördes ett energisparprojekt på anläggningen och residenset renoverades. Nya ventilationskanaler och nytt värmesystem installerades vilket ger bättre möjlighet att styra förbrukning av värme och kyla. Alla fönster och fönsterdörrar på residenset har fått moderna energiglas.

Ambassade i Paris. Trädgården

Foto: Åke E:son Lindman

Trädgården planterades om

SFV har också under 2015 gjort en större omplantering av ambassadens innerträdgård. För att frigöra mer yta för verksamheten planerade man om planteringarna på gården. Den ursprungliga tanken med trädgården var att hitta en balansakt mellan en fri svensk skogsträdgård och den franska trädgårdskonstens mer strikta uttryck. Detta har man försökt bibehålla. Några stora träd, vars rotsystem hade angripit husets konstruktionsdelar och dräneringsledningar, fick SFV ta ned. Istället planterades nya träd med en anlagd rotspärr som ska förhindra att samma sak händer igen.

Idag är Utrikesdepartementet hyresgäst.

Alla bilder

Sveriges ambassadkansli i Paris.

Sveriges ambassadkansli i Paris. Foto: Åke E:son Lindman

Sveriges ambassadkansli i Paris.

Sveriges ambassadkansli i Paris. Foto: Åke E:son Lindman

Sveriges ambassadkansli i Paris.

Sveriges ambassadkansli i Paris. Foto: Åke E:son Lindman

Hitta hit

Hitta till Sveriges ambassadkansli och residens i Paris, Frankrike

17, rue Barbet de Jouy, 75007 Paris

Hitta på Google Maps