Sveriges ambassad i Reykjavik ligger i en mindre kontorsbyggnad medan ambassadörsresidenset ligger i en villa mitt i stan.

Residenset uppfördes 1924

Den svenska ambassadörens residens ligger centralt i Reykjavik. Huset byggdes 1924 och arkitekt var Gudjon Samúelsson. Svenska staten förvärvade fastigheten 1935/36. Residenset tillbyggdes 1937 efter ritningar av Gunnlaugur Halldórsson. Garage tillkom 1948 efter ritningar av Gunnlaugur Pálsson.

Huset omfattar tre plan med källare och är byggt i sten. Residenset har putsade fasader och ett tak belagt med korrugerad plåt. Tillbyggnaden är försedd med en stor takterrass.

Tomten är terrasserad och de olika nivåerna förbinds av korta trappor. Den rymmer gräsmattor, ett litet växthus, träd och rabatter, allt omgärdat av en trädgårdsmur. Garaget har plats för en bil.

Idag är Utrikesdepartementet hyresgäst.

Ambassad i kontorshus

Reykjavik, ambassad-kansli. Kansliet är inhyst i ett höghus av betong.

Foto: SFV

Den svenska ambassaden i Island upprättades 1944. 1981 fick ambassadkansliet sin nuvarande hemvist, då svenska staten förvärvade ett våningsplan i en fem våningar hög kontorsbyggnad i Reykjavik. Husets arkitekt är Gunnar Hansson. 

Byggnaden ligger i ett kommersiellt område, strax öster om Reykjaviks centrum, med bland annat hotell,  kontorsbyggnader, butiker och myndighetskontor.

Hitta hit

Hitta till Sveriges ambassad och residens i Reykjavik, Island

Kansli: Lagmuli 7, Residens: Fjolugata 9, Reykjavik

Hitta på Google Maps