När Sveriges ambassad i Warszawa stod färdig 1938 väckte den enorma byggnadskostnaden stor uppmärksamhet. 600 000 svenska kronor hade det kostat.

En del av andra världskrigets historia

När den svenska ambassaden i Warszawa stod färdig 1938 väckte den enorma byggnadskostnaden stor uppmärksamhet. 600 000 svenska kronor hade det kostat. Byggentreprenören Dluski & Puzyna ägdes av prins Puzyna. Eftersom andra världskrigets utbrott var nära ville de ansvariga på den svenska beskickningen i Warszawa utöver detta också ha ett skyddsrum i källaren. Efter viss övertalning lyckades de övertyga de ansvariga i Stockholm och fick ytterligare 36 000 kr för att bygga ett skyddsrum. Det visade sig senare, när tyskarna bombat och invaderat landet, att skyddsrummet inte bara hade räddat livet på många svenskar. Många andra tog sin tillflykt till den svenska ambassaden och överlevde där kriget. Själva fastigheten klarade sig relativt bra från bombningarna.

Interiör, ambassaden i Warszawa. Entréhallen är klädd i trä-panel. En trappa med snidat räcke leder till övervåningen.

Foto: Åke E:son Lindman

Senare åtgärder

SFV byggde 1989 på ambassaden med en våning, samtidigt installerades en hiss. År 1999 byggde SFV till ett viseringskansli och utförde en fasadrenovering på ambassaden. År 2000 var det dags för omfattande trädgårdsarbeten och det är den trädgårdsarkitektur som finns där i dag. 2004 byggde SFV om residensets kök.

Ambassaden består av kansli, viseringskansli och residens för ambassadören. Kansliets area är 992 kvm och residensets area 912 kvm.

Idag är Utrikesdepartementet hyresgäst.

Hitta hit

Hitta till Sveriges ambassad i Warszawa, Polen

Bagatela 3, Warszawa

Hitta på Google Maps