Efter en omfattande renovering var Sveriges ambassad färdig att invigas i december 1995. Redan i receptionen förmedlas en känsla av svensk, stilren och robust design. Arkitekten hette Janis Zalamans.

Vatten från alla håll

Huset var vackert men inte i bästa skick då svenska staten övertog det 1992. Taket var dåligt, för att inte säga praktiskt taget obefintligt. Regn hade trängt in i väggarna uppifrån och orsakat skador en bra bit ner i muren. Underifrån pressade vätan på från marken. Riga ligger sankt och har en grundvattennivå mycket nära markytan. Efter en omfattande renovering var ambassaden klar att invigas i december 1995. Redan i receptionen förmedlas en känsla av svensk, stilren och robust design som sedan är tongivande i hela inredningen. Arkitekt var Janis Zalamans.

Oas inom ett världsarvsområde

Trädgården vid ambassaden i Riga. På en stenlagd uteplats under ett par björkar står trädgårds-möbler.

Foto: Åke E:son Lindman

Även utomhus har det gjorts en rejäl upprustning. I dag vajar ett par späda björkar ovanför en enkel sittgrupp på gården. En liten gräsmatta och en anspråkslös men vacker blomprakt skapar en liten oas i den stenbebyggda diplomatstaden. Ambassaden ligger på Pumpura iela 8 i ett område av Riga som bebyggdes av välbeställda köpmän i slutet av 1800-talet. I dag finns hela området med på UNESCO:s lista över världens kulturarv.

Två öre blev till slut 32 miljoner

Samma år som andra världskriget bröt ut - 1939 - hade Sverige flaggat för att man behövde en ny ambassadbyggnad i staden. Den lettiska regeringen föreslog Pumpura iela 8, men priset var för högt och Sverige tackade nej. Ett år senare var Lettland ockuperat. Efter Lettlands befrielse hade Sverige hankat sig fram med ett tillfälligt viserings- och informationskontor som hanterade de ärenden som balterna tidigare tvingats uträtta via St Petersburg. 1992 fick Sverige köpa fastigheten på Pumpura iela 8 för en lettisk rubel - två svenska öre. Men renoveringen visade sig kosta 32 miljoner kronor.

Från privatbostad via CIA till svensk ambassad

Pumpura iela 8 är ritat av arkitekten Heinrihs Sovs och byggdes 1883 för den engelskbördige köpmannen Henry Thomas. Hur länge Henry Thomas bodde i eller hyrde ut Pumpura iela 8 är oklart, men 1919 flyttade lettiska KFUM in. De hyrde under en period ut lokaler till ett franskt läroverk, men använde även huset själva. På 1930-talet används huset bland annat av amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Idag är Utrikesdepartementet hyresgäst.

Matsal i ambassaden i Riga. Inredningen är enkel och modern och går i ljus-blått.

Foto: Åke E:son Lindman

Hitta hit

Hitta till Sveriges ambassad i Riga, Lettland

Pumpura iela 8, Riga

Hitta på Google Maps