I folkmun har byggnaden alltid kallats Na krásné vyhlídce - Den vackra utsikten. Ingenting står i vägen för utsikten från Sveriges ambassad i Prag där den ligger alldeles intill Strahovklostret och nära Pragborgen. 

Backen nedanför sluttar kraftigt mot floden Moldau. Vyn består av en vidsträckt park och den berömda Karlsbron som skymtar vid floden - ett fantastiskt panorama över Prag.

Påkostad byggnad

Huset byggdes 1928-29 av jur doktor Josef Ružička och hans hustru Anna. De fick låna pengar av Josefs far och visade sin tacksamhet genom att låta gravera ett bronsporträtt av honom i fasaden mot trädgården. Detta gjordes av den bäste gravören i Prag - Otakar Spaniel - och den sitter fortfarande på sin plats.

Byggnaden ritades av arkitekten Tomas Sasek som lyckades få den att passa in stilmässigt i den omkringliggande barockarkitekturen. Ett av hindren för bygget var att den populära krogen Na krásné vyhlídce "Vid den vackra utsikten" behövde rivas för att göra plats.

Från början var huset tänkt som ett enfamiljshus men slutligen skapades en stor byggnad med plats för fyra familjer. Sasek fick uppenbarligen fria händer och byggnaden blev mycket påkostad. På senare år har SFV genomfört en fullständig renovering av fastigheten. I dag inrymmer den ambassadkansli, residens för ambassadören och tre personalbostäder. Under 2013 gjorde SFV grundförstärkning av den nedre delen av fastigheten och renoveringsarbeten på ambassadens fasader.

Ambassaden i Prag. Utsikt från ambassaden över en park och staden insvept i ett dis. Vår och blommande växter.

Utsikt från ambassaden. Foto: Urban Hellstrand

Nationalidolen Eliska Junkova

En kuriositet är att från 1930 bodde Eliska Junkova, som var en av världens första kvinnliga racerförare, i huset. Hon körde Bugatti från 1926-1928 och vann flera Grand Prix. Hennes make Cenek omkom 1928 precis efter att de avlöst varandra i ett lopp och hon slutade därefter med racing. Hon blev nationalidol och en liten bronsplakett på väggen mot Uvozgatan berättar att hon bodde i huset fram till sin död 1994.

Ockuperat av nazisterna

Idyllen i huset varade bara i tio år och bröts av den nazistiska ockupationen. Flera av de boende i huset fördrevs eller dödades av nazisterna, däribland Josef Ruzicka. Efter andra världskrigets slut hyrde svenska staten av änkan Anna Ruzicka delar av fastigheten som ambassadkansli och tjänstebostäder. Torsten Hammarström blev den förste svenske efterkrigsambassadören i Prag.

Konfiskerat hus

Efter Pragkuppen 1948 konfiskerades fastigheten. Ambassaden fortsatte att hyra delar av huset av den tjeckoslovakiska staten. Josef Ruzickas änka Anna bodde kvar – men som hyresgäst i ett konfiskerat hus. Tatianas och hennes man Veleslav Wahl, son i familjen på husets tredje våning, fängslades för motstånd mot kommunistregimen. Veleslav Wahl avrättades 1950 och Tatiana dömdes till fängelse – hon kom ut först efter elva år.

Svenskt sedan 1993

Efter järnridåns fall 1989 återlämnades huset av den tjeckoslovakiska staten till de rättmätiga ägarna - Ruzickas dotter Tatiana och sonen Primus. Dottern, då bosatt i USA, donerade sin hälft till svenska staten, som sedan köpte den andra hälften av sonens familj. Sedan 1993 äger svenska staten huset "vid den vackra utsikten".

Stolperstein till minne av förste ägaren

Den 26 januari 2015 dagen före Förintelsens minnesdag tog den svenska ambassaden i Prag tillfället i akt att hedra minnet av Josef och Anna Ružička, byggnadens första ägare. Samtidigt uppmärksammade de att det år 2015, var det 70 år sedan Sveriges ambassad inrättade både kansli och ambassadörsresidens i det vackra huset Na krásné vyhlídce.

En s k Stolperstein, ett minnesmärke över någon som fallit offer för Förintelsen, placerades i gatan utanför ambassaden. Fler än 48 000 Stolpersteine har lagts ner i trottoarerna i 18 europeiska länder, vilket gör detta till världens största minnesmärke. Ambassadör Annika Jagander höll tal. Vid ceremonin deltog Sveriges talman, Urban Ahlin, företrädare för familjen Ružička samt andra särskilt inbjudna gäster.

Hitta hit

Hitta till Sveriges ambassad i Prag, Tjeckien

Uvoz 13, Prag

Hitta på Google Maps