Sveriges ambassadkansli finns sedan 1983 i stadsdelen Marylebone. Det är bara några minuters gångavstånd från Oxford Street och Hyde Park. 

Byggnaden har fem våningar plus källarplan. Ambassadkansliet är i fyra våningsplan och här finns också kontor för Visit Sweden och Handelskammaren. På översta våningen hyr Business Sweden kontor.

Byggnaden uppfördes 1957 och var tidigare en judisk skola. Arkitekterna hette F R S Yorke, E Rosenberg, C S Mardall (se bild). Konstruktionen är ett pelardäcksystem i armerad betong med ytterväggar av betong och fasadtegel. Taket är platt. Huset har centralvärme och luftkonditionering. Det finns två hissar, en inne i kansliet och en i reservtrapphuset. Lokalerna totalrenoverades och anpassades till ambassadens behov 1983. Arkitekter då var Dennis E Saundery (England) och Björn Hultén (Sverige).

Flera hyresgäster

Det är inte bara Utrikesdepartementet som finns här. Fjärde våningen inrymmer efter en renovering 2014 kontor för Business Sweden och Svenska Handelskammaren och Visit Sweden har funnits i huset sedan 2001. Dessa kontorslokaler är separerade från ambassadens och har en egen entré. Varje organisation har eget hyresavtal med Statens fastighetsverk.

Statens fastighetsverk totalrenoverade

2015-16 utförde SFV en stor renovering där samtliga ytskikt renoverades, dörrar och fönster renoverades eller byttes ut. Bottenvåningen byggdes om och entrén tillgänglighetsanpassades. SFV gjorde också entrén mer välkomnande. I sutterängplanet finns, förutom tekniska utrymmen, en stor samlingssal, Alströmersalen, också dit förbättrades tillgängligheten genom en gång på gården.

Hitta hit

Hitta till Sveriges ambassad i London, Storbritannien

11, Montagu Place, W1H 2AL, London

Hitta på Google Maps