Sveriges ambassad i Belgrad ligger i en en vitputsad villa i klassisk stil byggd 1935. Området ligger högt och är ett lugnt villaområde några kilometer från stadens centrum.

Sveriges ambassad hade sedan många år hyrt den villa som svenska staten i februari 1969 köpte. Tomtmarken till ambassadörens residens fick däremot inte förvärvas utan disponeras med nyttjanderätt så länge den används av ambassaden. Den vitputsade villan i klassisk stil byggdes 1935. Huset har under åren byggts till för att skapa funktionella representativa utrymmen för den svenske ambassadören såsom större salong och matsal.

Såldes till Sverige 1969

Villan byggdes på uppdrag av Jeremija Zivanovic, en senator i parlamentet i det dåvarande kungariket. Gatan där byggnaden uppfördes hette då Rumunska nr 53. Efter andra världskriget konfiskerades och nationaliserades en stor del av senator Zivanovics fastigheter i Serbien av Titos kommunistiska regering. Familjen Zivanovic sökte skydd i Schweiz där de blev kvar. Huset på Rumunska nr 53 var undantaget från nationaliseringen och var fortfarande i familjens ägo efter kriget. 1969 bestämde sig Senator Zivanovics son Mirko Zivanovic för att sälja huset till svenska staten. Inköpet undertecknades av dåvarande ambassadör Agda Rössel.

Gatan Ul Uzicka 45 hette tidigare Rumunska nr 53.

Idag är Utrikesdepartementet hyresgäst.

Hitta hit

Hitta till Sveriges ambassad i Belgrad, Serbien

Ul Uzicka 45, Belgrad (Gatan hette tidigare Rumunska nr 53)

Hitta på Google Maps