Det svenska ambassadörsresidenset i Sydkorea ligger cirka fem kilometer norr om centrala Seoul. Området är mycket kuperat och bjuder på en vidsträckt utsikt över den sydkoreanska huvudstaden.

Ambassadörsresidenset i Sydkorea ligger cirka fem kilometer norr om centrala Seoul i ett mycket kuperat område med en enastående utsikt över huvudstaden. Här finns enbart villabebyggelse och i närområdet ligger ett 40-tal andra länders residens.

Tomten bebyggdes och var klar för inflyttning i juni 1994. Arkitekt var Gunnar Mattsson, Mattsson & Wik arkitektkontor och koreansk arkitekt var Seung Kyo Dm', Hwan Kyung Group.

Återanvänt tegel från södra Korea

Amassadörs-residenset i Seoul. Röd tegelbyggnad i två våningar. Entréns skärmtak bärs upp av röda pelare. Höst.

Foto: Björn Holmberg

Exteriören är enkel med få materialtyper och detaljer. Huset omfattar en tvåplansbyggnad i betong med inredd källare. Fasadens röda tegel är inte nytillverkat utan kommer från en före detta skolbyggnad i södra Korea. Taket är belagt med kopparplåt. Utsidan av fönstren och dörrarna är av lackad teak. Tomten är lummig med gräsmattor och vackra rabatter. Garaget har plats för två bilar.

Enkel ljus interiör

Interiören har få och enkla detaljer, ljusa färger och badar i dagsljus. De flesta väggar är vitmålade och golven är belagda med ljus ekparkett. Entréhallen har djupröda väggar och vita marmorgolv. I salongen finns en kakelugn i turkost kakel. Modern svensk konst pryder residensets väggar och har noga valts ut av Konstrådet och UD.

Utrikesdepartementet är hyresgäst.

Hitta hit

Hitta till Sveriges ambassad i Seoul, Sydkorea

Hitta på Google Maps